SPORTURI  »  RUGBY  »  INTERVIU

EXCLUSIV // VIDEO România prin ochii namibianului Helarius Kisting: „Cei mai prietenoși oameni”

Helarius Kisting
Helarius Kisting

Articol de - Publicat marti, 19 iulie 2022 16:28 / Actualizat marti, 19 iulie 2022 17:36

Helarius Kisting (28 de ani) vrea să repete la Dinamo performanțele de la Baia Mare. Namibianul s-a prins de minune de România, are o iubită clujeancă și se simte ca acasă la 8.000 de kilometri de locurile natale.

Un motto care i se potrivește nu doar rugby-ului din Ștefan cel Mare, dar care s-a dorit un imbold pentru cei ce îmbracă tricoul alb-roșu al lui Dinamo: „Istoria stă scrisă în victorii!”. Acest sport a cunoscut perioade bune și gri la clubul din centrul Capitalei, iar în ediția 2022/2023 țintește să cunoască din nou succesul. 

Lupta este crâncenă în liga națională, iar Dinamo nu are încă anvergura echipei de handbal a grupării, care a pus monopol pe divizia internă. Dar nu este nici formația de fotbal a „câinilor roșii”, ajunși ciuca bătăilor în 2022, retrogradați în Liga 2. Unul dintre sportivii de forță ai „buldogilor”, namibianul Helarius Kisting a explicat pentru Gazeta Sporturilor care este planul pentru titlu și cum s-a adaptat printre români. 

Tocmai a celebrat victoria supremă alături de Namibia la Rugby Africa Cup, cu această ocazie calificându-se alături de naționala țării sale la Cupa Mondială din Franța din 2023!

16 titluri de campioanăare Dinamo în liga internă, ultimul succes fiind în 2008

- Helarius, și-a propus Dinamo să lupte din nou pentru titlu? 
- Da, să câștigăm, așa este planul, dar ne va lua mult efort ca să câștigăm. De fapt, va fi greu să câștigăm, însă merită să încercăm.

România prin ochii namibianului Helarius Kisting: „Cei mai prietenoși oameni”

- Cu cine crezi că vă luptați? 
- Nu neapărat în ordinea asta, dar cu Timișoara, cu Steaua, cu Baia Mare. Cine este favorită? Vom vedea.

România prin ochii namibianului Helarius Kisting

- Unde te-ai simțit mai ca acasă? Deși ești la 8.000 de kilometri de locurile natale. 
- În Transilvania m-am adaptat bine, oamenii sunt foarte prietenoși. Oameni liniștiți și dispuși oricând să te ajute: "Da, cum vrei, ce vrei, zi-ne și suntem alături!". Mi s-a părut o chestie extraordinară, mai ales că eu veneam de departe, sunt un străin. În București mă simt bine, asta și datorită faptului că pot vorbi limba mea, afrikaans, un mix de neerlandeză și germană, sunt mai mulți băieți la Dinamo care știu acest dialect. Și la Cluj mă simt foarte bine, am drumuri frecvente acolo, iubita mea e clujeancă, iar locurile, familia și prietenii Ralucăi îmi creează ideea de casă.

11 Cupe ale Românieiare Dinamo, ultimul trofeu fiind cucerit în 2008

- Fotografiile voastre prezintă doi oameni fericiți. Ce gânduri aveți? 
- Trăim momente extraordinare. Chiar suntem împliniți. Să întâlnești o femeie frumoasă este una, dar să-ți întâlnești cel mai bun prieten în cea mai frumoasă femeie este ceva extraordinar.

- Cum ești tu ca om? 
- Foarte prietenos, jucător de echipă, foarte muncitor, pun echipa deasupra intereselor mele. Fiecare om de pe planetă poate comunica ușor cu mine, mă împrietenesc repede cu oricine. Iar românii sunt foarte prietenoși, ajută, chiar dacă nu te rogi de ei.

Helarius Kisting: „Am făcut baie în zăpadă, mi s-a părut supertare”

- Ce ai găsit în România, ceva deosebit? 
- Zăpada. La Baia Mare. A fost tare de tot. Am făcut și baie în zăpadă, mi s-a părut supertare. Am folosit-o și pe post de energizant. Au fost momente de neuitat, am postat și în social media un filmuleț, probabil veți vedea, eram fericit ca un copil. (râde, spune în română) Zăăăpadăăă!

România prin ochii namibianului Helarius Kisting: „Cei mai prietenoși oameni”

- Muzică asculți? Românească mă refer. 
- Da, și în vestiar se ascultă manele, Salam sau ceva de genul ăsta. Este un ritm oriental, are ceva...

1967 este anulîn care Dinamo a cucerit Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu SU Agen, roș-albii fiind antrenați de Dumitru Titi Ionescu

Ce mâncare bună aveți! Mănânc de toate, încerc să nu mă întind prea mult. Ador mâncarea din Ardeal, ciorbele din București, totul este la superlativ. 

- Helarius Kisting, rugbyst Dinamo

Iubita lui Helarius Kisting face sport la Cluj

Helarius Axasman "TC" Kisting, 28 de ani, este mijlocaș la grămadă la Dinamo București, dar până la a sosi în Capitală a cucerit două titluri de campion cu CSM Știința Baia Mare, în 2020 și 2021. După succesul din sudul Franței, în urma căruia Namibia s-a calificat la Mondialul de anul viitor, africanul se va întoarce la București la finele lunii iulie. 

România prin ochii namibianului Helarius Kisting: „Cei mai prietenoși oameni”

Și nu doar în Capitală, leagă de mult timp și drumuri până la Cluj Napoca, acolo unde are o iubită româncă, Raluca. Ardeleanca este antrenor de fitness și deține o școală de dans. Relația celor doi este solidă și fotografiile din social media o confirmă.

VIDEO. Joseph Agbo joacă rugby pentru „buldogii” de la Dinamo: „Îmi place în România, viața e ieftină”

Joseph Agbo este unul dintre mulții rugbiști străini de la Dinamo București, dar la el este o situație specială. Mama sa este româncă, tatăl nigerian, cei doi s-au cunoscut în Turcia, pentru ca apoi să plece și să se stabilească în Irlanda, acolo unde s-a născut și actualul sportiv!

Citește și:

Novak Djokovic a primit interzis la următorul turneu important: „Să-și suflece mânecile și să facă vaccinul, altfel nu va putea juca”

Ilie Năstase, la 76 de ani » Episod memorabil cu Țiriac în drum spre munte: „Băi, tâmpitule, tu ai băgat benzină?”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
belane
belane  •  19 Iulie 2022, 23:28
Postat de balotelli pe 19 Iulie 2022, 18:02

Helarius Kisting: „Românii - cei mai prietenoși oameni”. Probabil namibianul nu a apucat încă să intre pe Gsp, să dea o raită prin secțiunea de comentarii. Eventual să scrie ceva despre DDB, sau că FCSB e sau nu e Steaua. Nu știu dacă și-ar mai menține declarația. Era o vreme în care românii erau într-adevăr prietenoși. Dar într-o zi... a apărut Talpan.

Prietenosi doar cu cei din afara, intre noi ne sfasiem si ne uram ce n-am vazut, n-o sa rezistam cu atitudinea asta vreodata

balotelli
balotelli  •  19 Iulie 2022, 18:02

Helarius Kisting: „Românii - cei mai prietenoși oameni”. Probabil namibianul nu a apucat încă să intre pe Gsp, să dea o raită prin secțiunea de comentarii. Eventual să scrie ceva despre DDB, sau că FCSB e sau nu e Steaua. Nu știu dacă și-ar mai menține declarația. Era o vreme în care românii erau într-adevăr prietenoși. Dar într-o zi... a apărut Talpan.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează