SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

România merge la Cupa Mondială de Rugby din 2023! Spania a fost descalificată

Echipa națională de rugby a României a obținut calificarea directă la Cupa Mondială din 2023, organizată de Franța. Reprezentativa Spaniei a fost descalificată, din cauza folosirii unui jucător neeligibil.
Echipa națională de rugby a României a obținut calificarea directă la Cupa Mondială din 2023, organizată de Franța. Reprezentativa Spaniei a fost descalificată, din cauza folosirii unui jucător neeligibil.

Articol de GSP - Publicat joi, 28 aprilie 2022 17:59 / Actualizat joi, 28 aprilie 2022 18:27

Echipa națională de rugby a României a obținut calificarea directă la Cupa Mondială din 2023, organizată de Franța. Reprezentativa Spaniei a fost descalificată, din cauza folosirii unui jucător neeligibil. Ibericii pot face apel. 

  • România va face parte din grupa B la Cupa Mondială, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoția și încă o formație din zona Asia/Pacific 
  • Debutul „stejarilor” va fi pe 9 septembrie 2023, împotriva Irlandei.

Federația de Rugby din Spania și World Rugby au anunțat astăzi că naționala iberică a fost descalificată de la Cupa Mondială, din cauza folosirii pilierului sud-african Gavin Van den Berg.

Grupă de foc pentru România la CE de handbal feminin: campioana olimpică și campioana mondială din 2019 ne sunt adversare
Tragere CE
Grupă de foc pentru România la CE de handbal feminin: campioana olimpică și campioana mondială din 2019 ne sunt adversare

România, ocupanta locului 3 în clasamentul din Rugby Europe Championship 2021/2022, va merge direct la Cupa Mondială din Franța! Locul „stejarilor” de la baraj va fi ocupat de Portugalia. 

România merge la Cupa Mondială de rugby

Federația de Rugby din Spania susține că plângerea împotriva lui Van Den Berg a fost formulată de forul condus de Alin Petrache. El nu a respectat regula conform căreia ar fi trebuit să locuiască cel puțin 10 luni pe teritoriul Spaniei în ultimii 3 ani dinaintea obținerii cetățeniei. 

Federația Română de Rugby a luat act de comunicatul oficial al World Rugby referitor la sancțiunile primite de Spania drept consecință a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate (sportivul sud-african Gavin van den Berg). Aceste sancțiuni au fost impuse ca urmare a deciziei unei Comisii Independente numite de forul mondial.
- Comunicat Federația Română de Rugby

„Momentan nu dorim să facem foarte multe comentarii referitor la decizia Comisiei Independente anunțată astăzi de World Rugby. În acest moment putem spune că România este calificată direct la Cupă Mondială din Franța 2023. 

Salutăm decizia Comisiei Independente și putem spune că s-a făcut dreptate. Până la noi vești vom coopera cu toate părțile implicate. Vom reveni cu amănunte către fani și către media în cel mai scurt timp”, a declarat Alin Petrache.

Probleme în pandemie

Van den Berg a ajuns în Spania în 2018, iar la finalul lui 2021 ar fi împlinit 36 de luni de rezidență continuă în această țară, ceea ce l-ar fi făcut eligibil după regula veche, cea care a expirat la finalul lui decembrie 2021. Acum regula spune că un jucător poate juca pentru o altă țară decât cea în care s-a născut după 60 de luni de rezidență continuă sau după zece ani acumulați.

Van de Berg a debutat pentru Spania pe 18 decembrie 2021, iar ibericii susțin că totul e în regulă. Problema este că în timpul pandemiei, sud-africanul a petrecut mai multe luni în țara sa natală, lucru depistat din cauza imaginilor postate pe Instagram. 

Citește și alte știri din sportul românesc: 

FOTO Alegeri FRH. Constantin Din l-a făcut KO pe Dedu în turul 2! Handbalul românesc are de astăzi un nou conducător

VIDEO + FOTO Duel-șoc pentru Halep în turul secund de la Madrid: înfruntă a doua jucătoare a lumii! Când are loc meciul și toate detaliile despre adversară

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (39)
eftimie1956
eftimie1956  •  29 Aprilie 2022, 15:23

Gest rusinos al romanilor care vor face ridicolul in Franta. Ibericii in cativa ani vor ajunge la nivelul Georgiei, mizand pe marea masa de jucatori valorosi eligibili, care evolueaza in Franta. In momentul de fata Federatia romana ar trebui sa investeasca in copii, nu intr-o mana de jucatori care, fara sa aiba vreo vina, ne duc incet, incet spre coada clasamentului european. Uitati-va in ce hal a ajuns stadionul Grivita Rosie, in timp ce crema rugbyului de la noi sa lafaie in ''luxul'' de la stadionul Tineretului..

mogpharau
mogpharau  •  29 Aprilie 2022, 11:14

Frumos, ma bucur ca putem sa-i vedem pe stejari la treaba. Poate si turneul de recalificare ar fi fost interesant. O sa pierdem tot, dar macar vedem "lupte" pe teren. Pacat ca se va inchide si capitolul rugby pentru Romania. Am luat-o de mult la vale si nu o sa ne opreasca nimeni. In curand o sa fim 0 si aici.

maxp
maxp  •  29 Aprilie 2022, 11:03
Postat de maistorkokir pe 29 Aprilie 2022, 02:35

Nu e vorba de grupa lejera sau grea, problema e ca nu-mi place ideea. Spania chiar e o echipa mai buna ca Romania, a demonstrat-o pe teren. Nu inteleg lacomia asta sa mergem la mondial, daca n-avem valoare.

Teoretic îți dau dreptate. Dar după campania trecuta, ma bucur ca lăsăm Spania acasă și chiar ma bucur ca o lăsăm în modul asta, pentru ca toate scandalurile au început de la contestațiile lor. Probabil ne calificam oricum la Cupa Mondiala. Partea îngrijorătoare e ca efectiv nu mai știi pe cine poți folosi și pe cine nu, riști sa te trezești descalificat oricând. Ceea ce teoretic m-ar bucura dacă ar stopa naționalizarile de genul, al cărui fan nu sunt deloc.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează