SPORTURI  »  RUGBY  »  CM 2023

Se cercetează cazul! România e cu sufletul la gură

Gavin Van den Berg în acțiune în tricoul echipei spaniole Alcobendas, formație la care este legitimat FOTO Imago Images
Gavin Van den Berg în acțiune în tricoul echipei spaniole Alcobendas, formație la care este legitimat FOTO Imago Images

Articol de - Publicat marti, 29 martie 2022 17:03 / Actualizat marti, 29 martie 2022 17:13

Forul care guvernează rugby-ul mondial a anunțat că va apela la o comisie independentă pentru a analiza eligibilitatea unui jucător care a evoluat pentru Spania în campania de calificare la CM 2023, iar România ar putea profita dacă decizia va fi una nefavorabilă

World Rugby a decis să încredințeze cercetarea situației unui jucător spaniol unei comisii judiciare independente. Aceasta va încerca să determine dacă federația spaniolă a încălcat regula 8, cea care se referă la naturalizarea jucătorilor. E o veste care îi face pe "stejari" să stea cu sufletul la gură pentru că dacă se dovedește că ibericii au încălcat regulamentul, aceștia vor fi descalificați, iar România va merge în locul lor la Cupa Mondială din 2023, nemaifiind obligați să dispute barajul de recalificare din noiembrie.

Arată cu degetul spre România

Chiar dacă în comunicatul care anunțat investigarea acestui caz nu se face referire la niciun nume, e clar că este vorba despre pilierul sud-african Gavin Van den Berg. Numele lui a fost pronunțat în ultimele zile de președintele forului portughez, el atrăgând atenția asupra situației, după ce site-ul rusesc rugger.info detaliase situația lui Van der Berg. Spaniolii susțin că reclamația la World Rugby a venit de la federația română.

Carlos Amado da Silva, șeful forului portughez, se întreba zilele trecute de ce forul tricolor nu a făcut încă o plângere în acest caz, fiind primul interesat ca Spania să fie descalificată. El și-a explicat acest fapt făcând trimitere la faptul că România s-ar teme să nu fie și ea investigată pentru eligibilitatea celor doi neozeelandezi Jason Tomane şi Hinckley Vaovasa. Alin Petrache a spus luni pentru Agerpres: "Pentru noi, ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România. Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc".

Probleme în pandemie

Van de Berg a ajuns în Spania în 2018, iar la finalul lui 2021 ar fi împlinit 36 de luni de rezidență continuă în această țară, ceea ce l-ar fi făcut eligibil după regula veche, cea care a expirat la finalul lui decembrie 2021. Acum regula spune că un jucător poate juca pentru o altă țară decât cea în care s-a născut după 60 de luni de rezidență continuă sau după zece ani acumulați.

Van de Berg a debutat pentru Spania pe 18 decembrie 2021, iar ibericii susțin că totul e în regulă. Problema este că în timpul pandemiei, sud-africanul a petrecut mai multe luni în țara sa natală. Spaniolii au colaborat cu World Rugby și susțin că au primit verde spre a-l utiliza pe sud-african chiar de la forul mondial.

În 2019, la fel ca România, Spania a fost descalificată de la Cupa Mondială din Japonia după ce s-a stabilit că a folosit jucători neeligibili. În campania pentru CM 2023, "stejarii" au trecut de "los Leones" cu 22-16 acasă, dar au fost învinși în deplasare cu 38-21.

Prima reacție a lui Alin Petrache în cazul jucătorilor străini folosiți de România în calificări
REPLICĂ
Prima reacție a lui Alin Petrache în cazul jucătorilor străini folosiți de România în calificări
Mai alambicat nu există! Cum arată noul format al primei ligi » Nu retrogradează nimeni!
Modificări
Mai alambicat nu există! Cum arată noul format al primei ligi » Nu retrogradează nimeni!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
penultimul
penultimul  •  27 Aprilie 2022, 03:07

Daca se va descalifica Spania și domnul Petrache nu vorbește fără să știe că are și el jucători naturalizați aiurea ați putea numi echipa României nu stejarii, ci barza chioară.

7kay
7kay  •  29 Martie 2022, 20:52

Dacă măcar 10% din banii investiți în fotbalul din Romania , erau investiți în rugby eram probabil în locul Italiei. Potențial nativ este , dar fără investiții rugby moare în România

sibelius
sibelius  •  29 Martie 2022, 19:18
Postat de maistorkokir pe 29 Martie 2022, 18:40

Pai acum cica despre eligibilitate mai trebe ca jucatorul naturalizat sa stea cat mai mult in tara care l-a naturalizat. Pai oare cum pot verifica asta, vor apela la serviciul de evidenta a tranzitului vamilor? Rugby-ul in tzarile mai slab dezvoltate nu poate evolua doar cu jucatori autohtoni si punct. In schimb sunt sute de rugbisti foarte valorosi in tzarile puternice, care n-au nici o sansa se joace pt nationalele tzarilor de origine. Se face astfel un bine dublu, prin aceste naturalizari.

E "binele" pe care il fac naturalizarile de chinezi tenisului de masa.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează