SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

RUGBY, CUPA MONDIALĂ // Niponii țintesc „sferturile” » Japonia debutează contra echipei calificate în locul României

Articol de - Publicat joi, 19 septembrie 2019 14:58

Țara gazdă, Japonia, și Rusia, echipa care a „furat” locul României, deschid ediția a 9-a a Cupei Mondiale, vineri, ora 13:45, pe Tokyo Stadium.

  • Cupa Mondială de rugby se vede în România la TVR 1. 

„Țara Soarelui Răsare” va deveni pentru 46 de zile „Țara Rugbyului Răsare”. Japonia va deschide balul ediției cu numărul 9, o ediție în care niponii, având avantajul terenului propriu, speră să depășească pentru prima dată în istorie faza grupelor și să se califice în „sferturi”. 

Japonezii au prins greu gustul victoriilor la Cupa Mondială. În primele șapte ediții, ei nelipsind până acum la niciun festin cu balonul oval, au bifat un singur succes, în 1991, 52-8 cu Zimbabwe. Lucrurile aveau însă să se schimbe în 2015, atunci când, în Anglia, Japonia detona cea mai mare surpriză din istoria competiției, trecând de fosta campioană mondială, Africa de Sud, cu 34-32. Ayumu Goromaru, autor a 24 de puncte atunci, a devenit vedetă peste noapte printre niponi. Dar, în ciuda altor două succese, cu Samoa și Statele Unite ale Americii, Japonia nu a trecut de faza grupelor.

Acum, într-o grupă cu Irlanda, Rusia, Samoa și Scoția, Japonia are șanse reale de a prinde „sferturile”. Pe hârtie, niponii sunt mai puternici decât samoanii sau rușii. Rămâne Scoția, „ciulinii” în care japonezii nu trebuie să se „înțepe” pe 13 octombrie, în ultimul lor meci din grupa A. O adevărată finală pentru gazde.  

Neozeelandezul care a jucat pentru Japonia 

Jamie Joseph este tehnicianul Japoniei. Vicecampion mondial cu Noua Zeelandă în 1995, Joseph a jucat împotriva selecționatei nipone la Cupa Mondială din Africa de Sud, la acel neverosimil 145-17! Patru ani mai târziu însă, juca din nou la Cupa Mondială, dar de această dată în tricoul Japoniei! După ce Eddie Jones a părăsit reprezentativa asiatică, Jamie Joseph i-a preluat pe niponi. Și rezultatele au fost unele notabile. A scos o remiză în fața Franței (32-32) în 2017 și a bătut Italia în 2018 (34-17). Va încerca să devină primul antrenor care îi califică pe japonezi în „sferturi”.

Vedetele nipone

Japonia a pregătit demult această ediție a Cupei Mondiale, încă din momentul în care știa că o va organiza. Niponii au naturalizat foarte mulți jucători și au ridicat valoarea echipei. Căpitanul Michael Leitch (30 de ani) e născut în Noua Zeelandă, dar joacă din 2008 pentru Japonia. Luke Thompson, veteranul de 38 de ani, e și el neozeelandez la origini, dar fiindcă nu a avut ocazia să joace pentru țara sa, a ales și el Japonia.  

Specialiștii spun însă că, în momentul de față, cel mai important jucător japonez este Lomano Lemeki. Și el tot neozeelandez, Lemeki a fost vedeta Japoniei la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, în echipa de rugby în 7. Japonezii au fost atunci aproape de o medalie, dar au ocupat în final locul 4. La rugby în 15, Lemeki va bifa împotriva Rusiei abia selecția cu numărul 12, deși a ajuns la 30 de ani.

Rușii sunt cei care ne-au „pârât”!

România ratează Cupa Mondială pentru prima dată în istorie! Asta deși, pe teren, românii obținuseră calificarea. Forul internațional a decis să excludă România dintre echipele calificate la Cupa Mondială pentru că l-a folosit pe Sione Faka'osilea, rugbystul din Tonga, fără ca acesta să aibă drept de joc. Faka'osilea jucase pentru „naționala” țării sale de rugby în 7 și conform regulamentului nu mai avea voie să reprezinte altă reprezentativă. Aceeași greșeală au făcut-o și spaniolii, dar și belgienii, astfel că și ei au fost penalizați. 

De această situație au profitat rușii, care au ajuns astfel la Cupa Mondială! De altfel, tot scandalul ar fi pornit, se pare, de la ruși, cei care au descoperit neregula, dar au așteptat încheierea calificărilor pentru a sesiza forul internațional. 

VEZI ȘI:

Gareth Thomas, legendă a rugby-ului, a dezvăluit că e infectat cu HIV și că a avut intenții sinucigașe 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
viperx10
viperx10  •  20 Septembrie 2019, 10:34
Postat de satyricon pe 20 Septembrie 2019, 00:39

Nu înțeleg cum Jamie Joseph a putut sa joace pentru Noua Zeelandă în 1995 și pentru Japonia 4 ani mai târziu? Fără sa fie penalizați japonezii. S-au schimbat regulile între timp? Oricum ideea ca federația ne-a suspendat pe noi + Spania + Belgia din cauza arbitrului roman este complet idioată.

Comenteaza in cunostinta de cauza... regulile s-au schimbat din 2000

mihneadds
mihneadds  •  20 Septembrie 2019, 09:26

Nu ne-a furat nimeni , nimic. Conducerea actuala a federatiei a incercat sa isi fure contracandidatele, federatia internationala si pe noi, suporterii. Desi imi provoaca o imensa tristete, decizia este corecta. Problema este ca in urma acestei rusini, managementul este bine mersi pe post de conducere. Cum ar spune suporterii de fotbal, HUO!

satyricon
satyricon  •  20 Septembrie 2019, 00:39

Nu înțeleg cum Jamie Joseph a putut sa joace pentru Noua Zeelandă în 1995 și pentru Japonia 4 ani mai târziu? Fără sa fie penalizați japonezii. S-au schimbat regulile între timp? Oricum ideea ca federația ne-a suspendat pe noi + Spania + Belgia din cauza arbitrului roman este complet idioată.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează