SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

FOTO Spania cere excluderea României de la Cupa Mondială de Rugby! » Ce au găsit pe Instagramul unui „tricolor” ziariștii de la Mundo Deportivo: „Iată dovezile!”

Jason Tomane și soția sa
Jason Tomane și soția sa

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 iunie 2022 00:16 / Actualizat miercuri, 01 iunie 2022 10:59

Spaniolii de la Mundo Deportivo susțin că România ar putea fi exclusă de la Cupa Mondială de rugby de anul viitor, din cauza folosirii lui Jason Tomane (27 de ani). 

  • România a fost distribuită în grupa B la Cupa Mondială organizată în Franța. Adversare ar urma să fie Africa de Sud, Irlanda, Scoția și încă o formație din zona Asia/Pacific
  • Debutul „stejarilor” ar trebui să fie pe 9 septembrie 2023, împotriva Irlandei.

Jason Tomane este un rugbist din Noua Zeelandă, naturalizat și folosit pentru pentru prima de dată de „stejari” într-un meci test cu reprezentativa Uruguay-ului, pe 7 noiembrie 2021. Între timp, el a îmbrăcat tricoul României și în 4 partide oficiale din Rugby Europe. 

Spania cere excluderea României de la Cupa Mondială de Rugby! » Ce au găsit pe Instagramul unui „tricolor” ziariștii de la Mundo Deportivo: „Iată dovezile!”
Jason Tomane

Spaniolii vor excluderea României de la Cupa Mondială

Spaniolii consideră că Tomane a încălcat o regulă a Federației Internaționale, cea care prevede că un jucător poate evolua pentru o altă națională decât cea din țara natală doar dacă timp de trei ani consecutivi nu îi părăsește mai mult de 60 de zile teritoriul. Așadar, în intervalul 2018 - 2021, Tomane nu ar fi trebuit să lipsească mai mult de 60 de zile pe an din România. 

Jurnaliștii de la Mundo Deportivo i-au luat la puricat pozele de pe Instagram și au ajuns la concluzia că Tomane ar fi încălcat regula în 2019. 

Spania cere excluderea României de la Cupa Mondială de Rugby! » Ce au găsit pe Instagramul unui „tricolor” ziariștii de la Mundo Deportivo: „Iată dovezile!”
Postarea de pe Instagram pe care spaniolii o vor atașa memoriului

Într-o imagine publicată pe Instagram, în februarie 2022, soția rugbistului scria: „Am fost la Sinagoga din Szeged, a doua cea mai mare din Ungaria, a patra cea mai mare din lume. Încă nu îmi vine să cred că am locuit aici timp de 3 luni în 2019”. 

Spaniolii folosesc acest argument și susțin că Tomane nu a cerut nicio derogare specială de la regulă pentru a petrece cele 90 de zile departe de România. 

Un indiciu că Tomane s-ar fi aflat și el în Ungaria în acea perioadă este o altă poză din 2019 de pe Instagram, când apare alături de soție, iar locația menționată este tot Szeged.

Spania cere excluderea României de la Cupa Mondială de Rugby! » Ce au găsit pe Instagramul unui „tricolor” ziariștii de la Mundo Deportivo: „Iată dovezile!”

Spania, depunctată din cauza reclamației României

  • Spania s-a clasat pe locul secund în Rugby Europe Championship, după Georgia, unul care aducea calificarea la Cupa Mondială. România, clasată pe 3, a profitat de declasarea ibericilor.

Îndârjirea ibericilor vine după ce „Furia Roja” a pierdut locul la Cupa Mondială chiar în dauna României, din cauza unei plângeri făcute de Federația de la București. 

Ibericii l-au folosit neregulamentar pe sud-africanul Gavin van der Berg. Acesta încălcase exact regula pe care Spania o invocă acum! 

Dacă România va fi pedepsită de forurile internaționale, locul la turneul final ar fi luat de Portugalia, susțin cei de la Mundo Deportivo, iar Spania ar disputa barajul, în locul lusitanilor.

Clasamentul calificărilor

1. Georgia44p
2. ROMÂNIA28p
3. Portugalia26p
4. Spania19p*
5. Rusia10p**
6. Olanda4p

Locurile 1 și 2 s-au calificat direct la Cupa Mondială, locul 3 va juca la barajul intercontinental.

*Spania a primit o penalizare de 10 puncte
** Rusia a fost descalificată cu 3 etape înainte de final

România a scăpat la ancheta din aprilie

România a fost și ea sub lupa comisiilor în luna aprilie, când au fost analizate naturalizările neozeelandezilor Jason Tomane (27 de ani) și Hinckley Vaovasa (23 de ani). World Rugby a descalificat-o atunci doar pe Spania, care obținuse calificarea directă la Cupa Mondială din Franța. De excludere au beneficiat chiar „stejarii”, care terminaseră Rugby Europe Championship pe locul 3, loc de baraj.

Într-un interviu pentru Agerpres, Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, asigura înainte de anunțarea verdictului că „stejarii” nu vor avea probleme, naturalizarea celor doui jucătorii fiind regulamentară.

Păi, crede cineva că după ce am avut probleme data trecută am mai putea avea altele acum? Din punctul nostru de vedere, cei doi jucători sunt eligibilizaţi corect. Am parcurs toţi paşii pe care trebuie să-i facă o federaţie pentru a eligibiliza un jucător. Pentru noi ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România. Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc
Alin Petrache, președinte FRR

„Stejarii”, excluși de la Mondialul din 2019

N-ar fi prima dată când România ar fi exclusă de la Cupa Mondială. S-a întâmplat și la ediția precedentă și a pornit de la scandalul iscat în ultima etapă a Rugby Europe Championship, când România avea nevoie de un pas greșit al Spaniei în Belgia pentru a obține calificarea directă la Mondial. Belgia s-a impus cu 18-10, după un meci controversat care a fost arbitrat de un român: Vlad Iordăchescu! Rezultatul a fost menținut de comisii, care au considerat că deciziile arbitrului nu au influențat decisiv rezultatul partidei și „aparențele unui arbitraj părtinitor nu sunt suficiente pentru a întoarce un rezultat”.

Până să analizeze evenimentele petrecute la Belgia - Spania, World Rugby a primit plângeri împotriva a cinci formații din Rugby Europe Championship: Belgia, Spania, România, Rusia și Germania! Singura care nu a fost acuzată a fost Georgia, câștigătoarea competiției. Toate cele cinci formații ar fi folosit mai mulți jucători care nu erau eligibili. Numai trei au fost și sancționate:

  • Sione Faka'osilea nu avea drept de joc pentru România, deoarece jucase deja pentru Tonga în HSBC World Seven's Circuit;
  • CINCI jucători folosiți în Rugby Europe Championship nu aveau drept de joc pentru Belgia;
  • Mathieu Belie și Bastien Fuster nu aveau drept de joc pentru Spania, deoarece evoluaseră deja pentru naționala U20 a Franței.

Citește și alte știri din sportul românesc: 

CSM București, șanse mari la un wild card pentru Liga Campionilor » Ce problemă ar avea „tigroaicele” și Rapid în acel moment
Liga Campionilor
CSM București, șanse mari la un wild card pentru Liga Campionilor » Ce problemă ar avea „tigroaicele” și Rapid în acel moment
Final de drum pentru Gabriela Ruse la Roland Garros » Românca a fost eliminată în sferturi la dublu
Roland Garros
Final de drum pentru Gabriela Ruse la Roland Garros » Românca a fost eliminată în sferturi la dublu

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
mihneailie030
mihneailie030  •  01 Iunie 2022, 17:33

Bai Spania... Nu mai va culegem căpșunile dacă începeți cu d, astea, da!!!!!

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  01 Iunie 2022, 13:31

Ce regula ***. Ce treaba are cetatenia unui om cu locurile in care isi petrece timpul? Cine a gandit regulamentul asta a fost bolnav cu capul. De cand a fi cetateanul unei tari inseamna sa fi prizonierul tarii respective?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

valentindragobete
valentindragobete  •  01 Iunie 2022, 12:39

Știe toată lumea bună, in rugby activează numai lume " buna " (uau!), știe toată lumea, ziceam, că precursorii lu' nea ăsta care face motivul suspiciunii de suspendare, adică stra-strabunicii lui de ambele 2 genuri, c-așa se poartă mai nou, români get-beget, au jucat și ei pe vestitul câmp pentru noul joc, ăla de rugby, prin 1914, tarla care a fost cedată pentru un leu de primăria capitalei și se numea, romantic, " la șosea ". Acum pe nepotul tarlalei, stadionul arcul de triumf, in care statul a băgat inutil câteva zeci de bulioane bune de euroi, nu se joacă nimic pentru că n-are cine să joace deoarece așteptăm p-ăia de la antipozi să vină să ne explice regulile !!!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează