SPORTURI  »  RUGBY  »  TURNEUL CELOR 6 NAȚIUNI

VIDEO Tristețea Italiei după un egal istoric » A ajutat-o arbitrajul pe Franța în Turneul celor 6 Națiuni?

Paolo Garbisi după ratarea din meciul Franța-Italia în Turneul celor 6 Națiuni Foto: Guliver/GettyImages
Paolo Garbisi după ratarea din meciul Franța-Italia în Turneul celor 6 Națiuni Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 26 februarie 2024 20:07 / Actualizat luni, 26 februarie 2024 20:33

Reprezentativa Franței a remizat pe teren propriu, 13-13 la Lille, cu Italia, după ce Paulo Garbisi a ratat o lovitură de pedeapsă în ultimele secunde. Arbitrul Christophe Ridley nu a acționat suficient de categoric la ultima fază, când un jucător francez s-a mișcat înainte de execuție.

Pentru a doua etapă la rând, Franța a scăpat teafără dintr-un posibil dezastru. Contra Scoției a fost un eseu neacordat gazdelor pe Murrayfield în ultimele secvențe ale meciului. Responsabilul de la TMO (Television Match Official), Brian MacNeice, a spus inițial că balonul a atins terenul, apoi s-a răzgândit, iar „cocoșii” s-au impus cu 20-16.

Secunde tensionate și un balon alunecos la 13-13

Duminică, pe teren propriu, la Lille, francezii au încheiat la egalitate în fața Italiei, rezultat în premieră pentru Turneul celor 6 Națiuni, însă puteau pierde dacă nu s-ar fi produs o nouă fază controversată.

La 13-13, cu 30 de secunde rămase din partidă, s-a dictat o lovitură de pedeapsă pentru Italia, iar Paolo Garbisi, transformeur-ul de serviciu, s-a îndreptat pentru o nouă execuție.

Transpirat, răsuflând zgomotos, Garbisi a fost întrerupt de o bizară alunecare a balonului de pe suport, când deja un rugbyst francez făcuse câțiva pași în față.

Italianul a reașezat balonul și a reluat tentativa de convertire a loviturii, cu 3 secunde rămase, dar a trimis în bară! Un al doilea francez se mișcase însă, acțiune permisă de regulament doar în cazul transformărilor, nu și al loviturilor de pedeapsă.

În al doilea caz, rugbyștii echipei adverse trebuie să stea pe loc, cu mâinile pe lângă corp, din momentul în care executantul face primii pași și până când lovește mingea.

Arbitrul Christophe Ridley, aflat la prima sa partidă oficiată în Turneul celor 6 Națiuni, i-a ordonat jucătorului francez să se retragă, însă ar fi putut să ia o decizie mai dură: atunci când oponenții interferează cu executarea loviturii, iar aceasta este ratată, se dictează o nouă penalitate, dintr-o poziție cu 10 metri în fața punctului inițial. Ceea ce nu s-a întâmplat însă.

Paolo Garbisi: „Nu m-au perturbat francezii”

La final, Garbisi și-a asumat însă întreaga responsabilitate și și-a prezentat scuzele pentru ratare, fără să arate cu degetul în altă direcție.

„M-au deranjat jucătorii francezi care s-au mișcat? Nu, nu m-au perturbat”, a declarat Garbisi, citat de BBC.

Unicul meu gând a fost acela de a pune balonul înapoi pe suport cât mai repede posibil, nici nu am văzut că francezii înaintaseră”, a adăugat el.

Antrenorul Italiei, Gonzalo Quesada, cobora deja din tribună pe când se executa lovitura, dar colegii i-au spus ce s-a întâmplat.

„Oamenii din staff-ul nostru mi-au relatat că francezii s-au deplasat, era penalitate și nu le era permis”, a spus Quesada. „Nu mă plâng, dar e frustrant, nu s-au respectat regulile”, a mai spus tehnicianul.

Italienii au ales în schimb satisfacția pentru remiză și pentru faptul că acest rezultat îi duce în Top 10 mondial pentru prima dată din 2013 încoace. Adică din anul când au învins cel mai recent Franța.

Celelalte rezultate din etapa a treia: Irlanda – Țara Galilor 31-7, Scoția – Anglia 30-21. Runda următoare programează partidele: Italia – Scoția, Anglia – Irlanda (9 martie), Țara Galilor – Franța (10 martie).

Rezumatul meciului Franța - Italia 13-13 din Turneul celor 6 Națiuni

Citește și:

Dinamo este obligată să bată la CSM Constanța, în derby-ul românesc din EHF European League » Căpitanul lui Dinamo, Robert Militaru: „Ne așteptăm la o replică dură”
EHF EUROPEAN LEAGUE
Dinamo este obligată să bată la CSM Constanța, în derby-ul românesc din EHF European League » Căpitanul lui Dinamo, Robert Militaru: „Ne așteptăm la o replică dură”
CSM Constanța se gândește doar la victorie în returul cu Dinamo din EHF European League » George Buricea: „Avem nevoie de determinare și sacrificiu!”
EHF EUROPEAN LEAGUE
CSM Constanța se gândește doar la victorie în returul cu Dinamo din EHF European League » George Buricea: „Avem nevoie de determinare și sacrificiu!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
S0s0
S0s0  •  27 Februarie 2024, 10:33

De apreciat fair-play-ul italianului. E ușor să dai vina pe arbitri, pe adversari, pe ghinion sau alte prostii, dar un ruibist adevărat nu face asta.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează