SPORTURI  »  RUGBY  »  PRIETENII LUI OVIDIU

REMEMBER Vasile Stângă, marele handbalist al României, povestește o tragedie „ascunsă” din sportul românesc: „Un soldat neinstruit s-a speriat și a apăsat pe trăgaci .."

Articol de - Publicat vineri, 10 februarie 2023 10:54 / Actualizat sambata, 11 februarie 2023 21:33

Vasile Stângă, unul dintre cei mai mari handbaliști din istoria României, a fost invitatul lui Ovidiu Ioanițoaia într-o ediție de colecție din 2020 la „Prietenii lui Ovidiu".

Vasile Stângă a trăit căderea regimului Nicolae Ceaușescu în Spania, la Valencia, și a povestit acum 3 ani, în direct în emisiune, un episod care l-a marcat pe viață: moartea bunului său prieten, Florică Murariu, rugbyst al clubului Steaua. 

Marea speranță a atletismului german, îngrozită de ce-a găsit în vacanța din Thailanda: „Nu recomand nimănui să vină aici”
GERMANIA
Marea speranță a atletismului german, îngrozită de ce-a găsit în vacanța din Thailanda: „Nu recomand nimănui să vină aici”

Vasile Stângă: „Florică Murariu și-a scos geacă și au pocnit capsele. Atunci a tras un soldat tânăr”

- Vasile, Revoluția te-a prins în Spania?
- Da. Eram vedetă de televiziune. Familiile noastre erau în România și toată lumea era înnebunită. Au văzut la televizor că erau împușcături, morți și s-au speriat. Florică a murit cu geaca primită de la mine pe el...


- Cum așa?
- Pe cuvânt de onoare! E o chestie incredibilă! Am vrut să-l sun din Spania pe Cezar Drăgăniță. Avea un număr de telefon 6868, dar Florică avea ceva asemănător. În loc să-l sun pe Drăgăniță, îl sun pe Florică și-mi răspunde fratele lui. „Ce faci, bă Vasile?". "Bă, scuză-mă că am sunat! Dar de ce răspunzi tu și nu Florică?". "Păi, nu știi?". "Ce să știu?". "Florică a murit!". "Aoleuuu!". Eu cu Florică eram ca și frați! Eu stăteam la etajul 3, Florică la etajul 1 într-un bloc de garsoniere.


- Incredibil...
- Da. În primul an stăteam în cămin pe Plevnei cu el într-o cameră de șase paturi. A fost o lovitură moartea lui și pentru mine, dar și pentru nevastă-mea. Florică era mereu la noi, mânca la noi... Geaca în care a murit i-am adus-o din Turcia. Am cumpărat geci de blugi și i-am luat și lui una. Identică cu a mea. Cu fermoar și niște capse.

Vasile Stângă: „Un soldat neinstruit s-a speriat și a apăsat pe trăgaci"


- Dar cum s-a întâmplat nenorocirea?
-  L-a sunat cineva din bloc. "Florică, vino acasă că au tras ăștia și ți-au spart țevile!". Și a venit pe jos acasă de unde era el. L-au oprit câteva baraje de soldați. La ultimul baraj s-a supărat: "De ce mă tot opriți, mă? Uite, n-am nimic!". Și și-a tras geaca, și-a deschis-o. Au pocnit capsele! Un soldat neinstruit s-a speriat și a apăsat pe trăgaci. L-a împușcat direct în ficat... L-a omorât fără intenție. Soldații ăia erau pentru prima dată cu pușca-n mână. A fost o tragedie mare de tot.

Florică Murariu a fost căpitanul naţionalei de rugby a României. A bifat 70 de meciuri în tricoul primei reprezentative. A jucat în cea mai categorică victorie din istoria naţionalei de rugby, 100-0 cu Bulgaria, la Burgas, în 1976, şi s-a aflat pe teren la memorabila victorie în faţa Franţei, 15-0, în 1980.

La Revoluția din '89 și-a mai pierdut viața și un alt rugbyst. E vorba de Radu Durbac. A jucat peste 30 de meciuri ca fundaş în naţionala României în anii '70 şi a pus umărul la victoria cu 15-10 în faţa Franţei, de la Bucureşti, din 1974. Durbac a contribuit la câştigarea de către echipa ''militară'' a mai multor titluri de campioană naţională, fiind apoi un reputat antrenor al roş-albaştrilor.

Vasile Stângă, omul care a adus Bingo în România, dezvăluie câți bani a făcut cu jocul: „Am ajuns pe CNN, ne făceau bandiți și hoți!”

Vasile Stângă, ferm: „Totul depinde de asta, e cel mai important!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
NECULAI52
NECULAI52  •  11 Februarie 2023, 00:01

Florica s-a născut în aceiași comună cu un profitor al Revoluției, Talpan!

carol_k
carol_k  •  10 Februarie 2023, 17:43

Si ca sa acopere crima propaganda de atunci a lansat niste zvonuri cumplite si nedrepte pentru un asemenea mare sportiv. Aceeasi propaganda care mai tarziu l-a sustinut pe Iliescu, pe Nastase, azi Firea samd

VanBasten
VanBasten  •  10 Februarie 2023, 11:27

Tragedia noastra e ca nici la 33 de ani de atunci, nu a fost tras nimeni la raspundere.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close