SPORT EXTREM

Dincolo de off, sunt on » Despre campania umanitară a celor de la Off-Road Adventure Romania

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 decembrie 2018 23:30

40 de mașini off-road la a 39 campanie umanitară. Pentru 300 de zâmbete ale celor mai izolați oameni din județul Caraș Severin 

Nu mai e vorba despre o campanie, ci deja despre tradiție. Iar cei din clubul Off-Road Adventure Romania au dat deja un nou sens noțiunilor de prietenie și aventură. Profită de mașinile preparate, de tracțiunea integrală, de curaj, de stropul necesar de nebunie într-un sport extrem și ajută oameni.

În acest început de iarnă, comuna Cornereva, una dintre cele mai izolate localități din județul Caraș-Severin, a fost aleasă ca destinație. Sate de munte, răspândite pe creste, cu drumuri care devin inaccesibile odată cu ploile toamnei și vreo 300 de suflete care trebuie să se descurce cum pot. Mai ales iarna. 

Anul acesta, Cornereva a împlinit 500 de ani de la prima atestare documentară. Iar oamenii ei aveau să mai treacă nouă iarnă grea, pe parcursul căreia să-și mai drămuiască mălaiul și cartofii ca s-o scoată la capăt pân la primăvară. Doar că anul ăsta va fi, pentru ei, un pic mai simplu și sărbătorile mai îmbelșugate.

Pentru că Off Road Adventure e din nou on!

Cum arată o ”umanitară” in clubul de off-road?

Ca la carte.

Totul se pregătește ca la concurs. În detaliu. Etapa pregătirii este, în off-road, la fel de importantă ca și cursa în sine.

”Antrenamentul” începe cu aproximativ o lună înainte, dacă nu și mai bine.

Se pornește pe bază de listă de necesități. Ca să nu se trezească oamenii din vârful muntelui cu cizmulițe cu toc ori cu cine știe ce produse care se vor fi stricat pe drum. Se calculează, evident, și capacitatea. Fiecare știe cât își poate încărca mașina. De-aici rezultă și numărul de mașini care vor forma convoiul: anul acesta au fost 40.  

Tura de recunoaștere a fost făcută la începutul lunii noiembrie. Nu era zăpadă, dar off-roadiștii identifică imediat care sunt porțiunile de drum care le pot face probleme și ce soluții există.

Convoiul umanitar cu numărul 39 a plecat, anul acesta, de la Metro Craiova. Din cei 185 de kilometri, partea dificilă a început, practic, mai sus de Băile Herculane. Punctul de întâlnire a fost la Cornerava, iar ultima porțiune de traseu, cea către satele izolate, a fost cu adevărat solicitantă. Ca la concurs.     

Și vremea nu s-a arătat deloc prietenoasă cu acțiunea. S-a stârnit viscolul și marginile drumului au devenit înșelătoare.

Dar, oricât de complicat ar fi fost, oricâtă energie și combustibil se va fi consumat, nu contează. Zâmbetul unui om, strângerea de mână, lacrimile din ochi, bucuria unui copil la care ajunge moșul ”prin nămeți” sunt mai presus decât orice efort. De aceea, în această poveste nu există eroi. Și nici nume, deși le-am putea înșira pe ale tuturor celor care au participat la umanitara cu numărul 39.

300 de oameni din satele izolate din munții Godeanu au primit alimente, produse de bază, apa, suc, dulciuri și jucării pentru copii, îmbrăcăminte, dar mai ales sentimentul că semenilor lor le pasă.     

Sportul extrem aduce bucurii extreme. Și nu doar celor care-l practică.  

* articol de Oana CosteaS-a spus că soția tinerică stă cu el pentru bani. Duckadam recunoaște acum de ce a divorțat de fosta după 27 de ani
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
17:30 Fotbal, Liga 2
UTA Arad - Turris Turnu Măgurele
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Cupa României
Poli Iași - Sepsi
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Bournemouth - Tottenham
Eurosport
20:30 Fotbal, La Liga
Mallorca - Levante
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, Serie A
SPAL - Udinese
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
20:30 Fotbal, La Liga
Eibar - Leganes
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Aston Villa - Manchester United
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Verona - Inter
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
23:00 Fotbal, La Liga
Athletic Bilbao - Sevilla
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1