SPORTURI  »  TENIS  »  CUPA DAVIS

VIDEO EXCLUSIV Amintiri FABULOASE de la vizita lui Țiriac și Năstase la Casa Albă: „Aveam o dambla, nu m-a văzut nimeni” + „Nixon a spus un lucru despre România”

În 1969, România lui Ilie Năstase și Ion Țiriac ajungea în prima finală de Cupa Davis din istorie.
În 1969, România lui Ilie Năstase și Ion Țiriac ajungea în prima finală de Cupa Davis din istorie.

Articol de - Publicat miercuri, 21 octombrie 2020 11:28 / Actualizat miercuri, 21 octombrie 2020 15:34

În 1969, România lui Ilie Năstase și Ion Țiriac ajungea în prima finală de Cupa Davis din istorie, pierdută fără drept de apel în fața Statelor Unite, scor 0-5.

La 51 de ani de la finala istorică disputată la Cleveland, Sever Dron, membru în echipa României de atunci, a rememorat, în direct la GSP Live, vizita delegației noastre la Casa Albă. Fostul jucător a relatat în amănunt întâlnirea cu Richard Nixon, președintele Statelor Unite din acea perioadă, cel care în luna august a aceluiași an devenise primul șef de stat american care vizitează România

„În 1969, am fost primiți de Richard Nixon (n.r - fost președinte al Statelor Unite). Noi nu eram bine văzuți în România, tenisul era considerat un sport burghez. Noi făceam tenis, alții făceau sporturi mai populare: fotbal, handbal, volei.

Am fost foarte bine primiți, am fost și la Casa Albă. A fost un protocol foarte interesant. Meciul s-a jucat la Cleveland, dar noi am fost întâi la Washington, ni s-a trimis un avion. Nixon a spus un lucru: «Am fost într-o țară de Est, am fost foarte bine primit și aș dori ca acești reprezentanți ai României să fie la fel de bine primiți cum am fost și noi în România». Am fost foarte impresionați, nu oricine merge la Casa Albă”, a rememorat Dron, stabilit de ani buni în Franța. 

În 1969, Țiriac și Năstase au reușit să ducă România în finala Cupei Davis. Bineînțeles, eram și eu, era și Petre Mărmureanu. Am ajutat cu puterile noastre, dar meritul a fost al lor, ei erau cei mai buni. 1969 a fost un an interesant pentru România. Au fost 3 mari evenimente. S-a pășit pe Lună, un președinte al Americii a venit să viteze România, iar al treilea eveniment a fost calificarea unei țări din est în finala Cupei Davis - Sever Dron

Sever Dron: „Am luat o cutie de chibrituri de pe o măsuță. Aveam o dambla”

Într-un puseu de sinceritate, Sever Dron (76 de ani) și-a adus aminte cum, în timpul vizitei la Washington, a profitat de un moment de neatenție al celor prezenți pentru a-și însuși un suvenir. Mai exact, o cutie de chibrituri, Dron fiind un veritabil colecționar. 

„Eu chiar am fost obraznic. Pe vremea aceea, făceam colecție de cutii de chibrituri. Era o dambla de-a mea. Când a venit șeful Protocolului, am spus că vreau să mi se dea o cutie de chibrituri, să scrie Casa Albă pe ea. 

Cei de acolo mi-au spus: «Dar dumneata chiar faci ce vrei? Lasă, că ne ocupăm noi!» Am primit cadou o minge de golf, un stilou. Între timp, am reușit să iau o cutie de chibrituri de pe o măsuță de acolo, cred că nu m-a văzut nimeni. Ca românul! Voiam să am ceva personal, e o istorie nostimă”, a povestit Sever Dron, la GSP Live. 

Sever Dron a fost finalist cu România în ediția din 1969 a Cupei Davis. Din echipa României mai făceau parte, pe lângă Țiriac și Năstase, și Petre Mărmureanu.

SUA - România 5-0, finala din 1969 a Cupei Davis: 

VIDEO EXCLUSIV Amintiri FABULOASE de la vizita lui Țiriac și Năstase la Casa Albă: „Aveam o dambla, nu m-a văzut nimeni” + „Nixon a spus un lucru despre România”
  • Sursă foto: Wikipedia

Citește și alte știri din tenis:

„L-a luat pe tatăl Mariei Sharapova de gât și l-a aruncat în coșul de gunoi! De atunci nu m-a salutat” » Adevăratul motiv al unei rivalități celebre din tenisul feminin

FRT a câștigat definitiv disputa cu MTS! Forul condus de Ion Țiriac așteaptă banii: „Vrem restituirea imediată, actualizată cu rata inflației”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (3)
cornelcc
cornelcc  •  21 Octombrie 2020, 17:08

@doardinamo.... Te-nseli amice! Cutia de chibrituri ar fi folosito Nixon pentru a da foc documentelor compromitatoare din afacerea Watergate! Daca le-ar fi ars, ar fi scapat! Asa ca nea Dron ar trebui pedepsit Sever pentru ciordeala romaneasca ce a dus a prima demitere din istorie a unui presedinte american! Deh, si ala n-a avut ce face, s- amestecat cu romanii .... .

doardinamo1948
doardinamo1948  •  21 Octombrie 2020, 14:45
Postat de betaalfa pe 21 Octombrie 2020, 12:08

Oameni buni de la GSP... folositi cu buna stiinta in mod eronat titluri si cuvinte pentru niste amarate de "click"-uri. "Fabulos" este un adjectiv care NU se potriveste la 99,99% din stirile si informatiile de aici. Dar desigur ca vorbesc cu peretii...

Din păcate, din lipsa de alternative, suntem nevoiți să citim aceste articole cu titluri pompoase și lipsa de conținut. Aceleași titluri le găsești pe prosport sau sport.ro. La noi nu exista decât presa de scandal și atât, presa fiind considerată a patra putere in stat. In curând cineva o sa scrie ca după ce Nixon a observat lipsa cutiei de chibrituri a decis “vizita” in hotelul Watergate.

betaalfa
betaalfa  •  21 Octombrie 2020, 12:08

Oameni buni de la GSP... folositi cu buna stiinta in mod eronat titluri si cuvinte pentru niste amarate de "click"-uri. "Fabulos" este un adjectiv care NU se potriveste la 99,99% din stirile si informatiile de aici. Dar desigur ca vorbesc cu peretii...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează