SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Început de vis pentru România pe iarba londoneză! Ana Bogdan elimină favorita numărul 15 la Wimbledon

Ana Bogdan // foto: Guliver/gettyimages
Ana Bogdan // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat luni, 03 iulie 2023 15:34 / Actualizat luni, 03 iulie 2023 15:49

Ana Bogdan (30 de ani, locul 57 WTA) a produs o mare surpriză în primul tur de la Wimbledon, eliminând-o pe rusoaica Liudmila Samsonova (24 de ani, #15 WTA) în două seturi, 7-6 (1), 7-6 (4). Victoria româncei, venită după două ore și 24 de minute de joc, părea improbabilă înaintea meciului, Ana având a doua șansă la toate casele de pariuri.

  • În turul 2, pe Ana o așteaptă americanca Alycia Parks (22 de ani, locul 51 WTA). În prima rundă, Parks a trecut în două seturi de Anna-Lena Friedsam, 6-4, 6-3.
  • Alte 3 românce sunt pe tabloul principal la această ediție de Wimbledon. Marți, Sorana Cîrstea se va duela cu Tatjana Maria, Irina Begu cu Rebecca Marino și Jaqueline Cristian cu Lucia Bronzetti.

Intrată în mod direct pe tabloul principal de la Wimbledon pentru al treilea an la rând și pentru a cincea oară în total, Ana Bogdan căuta să-și egaleze cea mai bună performanță a sa pe iarba de la All England Club, calificarea în turul secund. 

O reușise în 2017, la debutul pe grila mare, și o repetase anul trecut, când se înclina în fața dublei campioane din turneul londonez Petra Kvitova.

Vestea momentului la Wimbledon: finalistul din 2022 s-a retras în ultima clipă
WIMBLEDON
Vestea momentului la Wimbledon: finalistul din 2022 s-a retras în ultima clipă

De data aceasta, Ana a înfruntat-o în premieră pe Liudmila Samsonova, favorita numărul 15, o jucătoare cu ascensiune vizibilă în ultimele două sezoane și cu patru titluri WTA în palmares. Aceasta are în bilanțul ei pe iarbă o optime de finală la Wimbledon, bifată în 2021. 

Meciul, disputat pe Terenul 17, a dat startul programului zilei pe respectiva arenă, iar Bogdan i-a avut în tribună pe antrenorul Daniel Dobre, dar și pe iubitul ei, pilotul de raliuri Simone Tempestini.

Ana Bogdan, în turul 2 la Wimbledon după victoria cu Samsonova

Un prim set care a început cu cele două mergând cap la cap, până când rusoaica născută la Olenegorsk și care a reprezentat Italia între 2014 și 2018 a făcut break-ul pentru 4-2. Imediat, românca a reacționat, recuperându-l în următorul game de serviciu al Liudmilei. 

A urmat apoi un joc poate crucial în economia ulterioară a actului, în care Bogdan a salvat trei mingi de break și a reușit să egaleze la 4.

A avut mai târziu 6-5 și serviciul, dar nu a închis setul atunci, ci la capătul unui tie-break pe care l-a dominat, găsind răspunsuri inspirate pe iarba londoneză care abia de azi începe să se tocească. 7-1 în jocul decisiv, un strigăt eliberat de Ana, pumnul strâns și ochii atenți pentru că ceea ce avea să urmeze nu se anunța ușor deloc.

Și nu a fost, dovadă game-ul imens pentru 2-1 în setul secund, unul ce părea că nu se mai termină și în care Bogdan a salvat o șansă de break a adversarei. Continuarea a conținut alte jocuri disputate, cu prelungiri, până când românca a găsit fisura, s-a distanțat la 5-3 și a servit pentru meci. Scenariul nefavorabil s-a repetat însă, Samsonova venind la 4-5.

Ana nu a cedat și, după un nou tie-break, adjudecat la 4, a eliminat-o pe favorita 15 la capătul a două ore și 24 de minute. În runda secundă o va întâlni pe Alycia Parks (SUA).

Ana Bogdan a jucat în două turnee pe iarbă sezonul acesta. La Birmingham a pierdut în turul 1 la Sorana Cîrstea, pe care a învins-o apoi în runda inaugurală de la Eastbourne. Apoi a cedat în runda secundă în fața lui Caroline Garcia. Cel mai bun rezultat al româncei pe suprafața verde este un sfert de finală în turneul WTA 125 de la Gaiba (Italia), atins anul trecut.

55%era procentajul de reușită al Anei Bogdan pe iarbă înainte de Wimbledon, ea contabilizând 17 victorii și 14 înfrângeri atât în circuitul WTA, cât și în cel ITF

Mai multe știri din tenis: 

A lăsat baletul pentru a deveni jucător profesionist de tenis și debutează pe tabloul principal de la Wimbledon

Rusoaica Daria Kasatkina a fost oprită de un ucrainean pe stradă, înainte de Wimbledon » Englezii au descris scena: „O demonstrație neașteptată”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (27)
Vladutandrei
Vladutandrei  •  26 Iulie 2023, 03:41
Postat de miciBIO pe 03 Iulie 2023, 16:07

Ana Bogdan este legitimată la Steaua, amice! Îmi și pierd timpul și consum calorii degeabă să scriu unui terminat ca tine!

Cui ii pasa la ce club este legitimata Ana Nogdan!?Pe noi ne intereseaza sa invinga cat mai multe jucatoare la turneele din afara tarii.L-ati avut si pe David Popovici si v-ati batut joc de el.Mai ai si tupeu,***..Faci umbra degeaba pamantului

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

EuSaFiuSanatos
EuSaFiuSanatos  •  04 Iulie 2023, 18:00

daca invinsa era ucraineana si nu rusoaica, sigur dadea vina pe razboi

Trandafir
Trandafir  •  04 Iulie 2023, 08:44

Mult succes Ana mai departe ! Referitor la comentarii cred ca ar fi frumos sa vorbim despre sport.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează