SPORTURI  »  TENIS  »  DOCUMENTAR

Călătoria și lupta lui Guillermo Vilas narate de Netflix » Ion Țiriac: „Respect tot ce a făcut!”

Guillermo Vilas și Ion Țiriac în anii '70
Guillermo Vilas și Ion Țiriac în anii '70

Articol de - Publicat sambata, 31 octombrie 2020 13:06 / Actualizat sambata, 31 octombrie 2020 17:58

Documentarul „Guillermo Vilas: Settling the score” urmărește cariera jucătorului argentinian și încercarea unui jurnalist de a demonstra că Vilas merita să fie numărul unu în anii '70

Guillermo Vilas este unul dintre jucătorii care au marcat istoria tenisului, câștigând patru turnee de Mare Șlem dintr-un total de 62 de cupe, cele mai multe pe zgură. Stângaciul născut în 1952 la Buenos Aires a urcat cel mai sus pe poziția a doua în clasamentul mondial, deși în 1977 a dominat circuitul masculin într-o manieră incredibilă, adunând 16 triumfuri, dintre care două la Roland Garros și la US Open.

Acesta a fost punctul de plecare al unui jurnalist argentinian, Eduardo Puppo, căruia i s-a părut nedrept ca Guillermo Vilas să nu fi ajuns niciodată lider mondial. O idee pe care a transformat-o într-un proiect personal care i-a luat mulți ani. 

„Trebuia să fie lider”

Documentarul lansat în această săptămână de Netflix împletește cu măiestrie mărturia lui Puppo cu secvențe din cariera lui Guillermo Vilas, care a rămas toată viața cu regretul că nu a fost măcar o săptămână primul jucător al lumii. . „Țin minte că spunea că fost numărul unu, merita. Era cel mai bun jucător din acele vremuri și trebuia să fie lider”, spune Bjorn Borg, rivalul și prietenul lui Vilas. 

Aflată încă la început, ierarhia computerizată a ATP putea să dea greș, iar argentinianul a cerut de mai multe ori să-i fie arătate registrele din 1975, 1977 și 1982, anii săi de vârf, însă de fiecare dată a fost refuzat. „Era un sistem ciudat de punctaj”, continuă Borg în film. 

Guillermo Vilas în 1975 FOTO Guliver/GettyImages
Guillermo Vilas în 1975 FOTO Guliver/GettyImages

Regizat de Matias Gueilburt, documentarul e o bijuterie în straturi care conține înregistrări audio făcute de Vilas în timpul călătoriilor din mai 1973 până la finalele lui 1979, unele care-l dezvăluie pe luptătorul, muncitorul și sensibilul Guillermo Vilas. 

Rolul lui Ion Țiriac

De asemenea, are imagini din perioada 1980-1970 de la turnee, unele în care îl regăsim și pe Ion Țiriac, cel care i-a fost manager și antrenor lui Vilas. „Primul lucru pe care l-a făcut când a devenit antrenorul meu a fost să vadă câte ore puteam juca fără să obosesc. După opt ore m-a oprit, iar eu i-am spus că pot continua, dar a zis că e suficient”, mărturisea Vilas într-un interviu mai vechi despre începuturile alături de român.

 „Respect tot ce a făcut pentru că puterea, munca și dăruirea au fost cel mai bun lucru pe care l-am văzut vreodată. Vilas m-a costat 365 de zile pe an timp de zece ani ”, afirmă Ion Țiriac în film. 

Povestea jurnalistului Eduardo Puppo este și ea fascinantă, plecând de la speranța de a-l ajuta pe unul dintre sportivii pe care i-a admirat, trecând prin disperare, apoi din nou prin speranță cu ajutorul unui matematician român, Marian Ciulpan, care prin intermediul cifrelor a reușit să demonstreze că Vilas trebuia să fie numărul unu în 1975. În ciuda a numeroase sesizări, ATP nu a recunoscut munca celor doi.

Finalul e unul plin de emoție, Guillermo Vilas, ajuns la 68 de ani, și despre care s-a spus că suferă de Alzheimer, și Eduardo Puppo plimbându-se pe străzile din Monte Carlo, acolo unde locuiește fostul jucător alături de soție, Phiangphathu Khumueang, și de cei patru copii, discutând ca doi vechi prieteni. E un documentar care vorbește despre tenis, umanitate, triumfuri, neîmpliniri, luptă, despre viață, unul care nu trebuie ratat. 

Guillermo Vilas: Settling the score

  • An de apariție: 2020
  • Durată: 94 de minute
  • Regizor: Matias Gueilburt

4 titluri de Mare Șlemare în palmares Guillermo Vilas: Australian Open 1978 și 1979, Roland Garros și US Open în 1977

Citește mai multe știri din tenis:

A pierdut Novak Djokovic intenționat la Viena? „Mi-am îndeplinit misiunea”

INTERVIU Irina Bara își exprimă senzațiile după turneul carierei » Culisele rezultatului de la Paris, de ce nu-și setează obiective + cui îi datorează totul: „Au fost ani grei pentru ei”

Playtech: Florin Busuioc, UMILIT public de fiul pe care a ales să îl uite. Tânărul a devenit obscen pe social media VIDEO


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează