SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN, ÎN DIRECT PE EUROSPORT, LIVETEXT PE GSP.RO

Când mintea e mai importantă » Simona Halep și Carla Suarez Navarro își dispută azi un loc în sferturile US Open

Articol de , - Publicat luni, 05 septembrie 2016 00:00

Simona Halep și Carla Suarez Navarro, două dintre cele mai scunde jucătoare prezente în ”optimi”, se înfruntă azi la New York.

Dintre cele 16 jucătoare care au ajuns în săptămâna a doua la US Open doar trei au sub 1,70 m. Ele sunt Carla Suarez Navarro, 1,62 m, Roberta Vinci, 1,63 m, și Simona Halep, 1,68 m.

Prima și ultima se vor duela azi pentru un loc în sferturile de finală. Două dintre jucătoarele care au știut să suplinească absența anumitor calități  fizice și să joace inteligent.

Chiar dacă înălțimea nu le recomanda pentru o carieră profesionistă într-un tenis dominat de fete înalte și care lovesc puternic, ele au reușit.

"Multă lume îmi spunea că sunt prea scundă când eram copil, că nu pot juca la cel mai înalt nivel pentru că nu sunt destul de înaltă, dar nu am ascultat, mi-am urmat doar visul meu de a deveni o jucătoare profesionistă. Am știut că am picioare bune, suficientă forță să mă bat cu jucătoarele înalte", a povestit Simona Halep, 24 de ani, anul trecut la US Open.

"Mai solidă, mai agresivă, mai intensă"

Chiar dacă au probleme atunci când se confruntă cu jucătoare de talie diferită, atât Simona, cât și Carla au reușit să intre între primele zece jucătoare ale lumii. Românca a urcat cel mai sus până pe locul doi mondial și are mai multă constanță, în timp ce iberica a ajuns până pe șase în februarie 2016, iar acum e pe 12.

"Sunt cum sunt, niciodată nu am câștigat puncte gratis și chiar dacă a trebuit să muncesc mai mult, am învățat să trăiesc cu asta. Jucătoarele înalte au avantajul de a servi mai bine și de a lovi câștigător cu mai multă ușurință, dar faptul că sunt scundă m-a ajutat să-mi dezvolt alte abilități: cum ar fi viteza sau o defensivă mai bună. Faptul că nu aduni atât de multe lovituri direct câștigătoare te învață să fii mai solidă, să fii mai agresivă, mai intensă", a spus Carla Suarez Navarro, 28 de ani, într-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais.

Halep mai bună pe hard

Așa cum spune și Carla, a trebuit ca ele să găsească un mod de a le învinge pe jucătoarele care lovesc în forță. A trebuit să gândească mai mult. "Totul e centrat azi pe forță și putere, asta pentru că jucătoarele care vin din urmă au un fizic ce le permite să facă asta. Dar eu am învățat să joc așa și asta e. Dacă eram mai înaltă, poate nu eram atât de rapidă pe teren și nu aș avea în bagajul tehnic multe lovituri" Carla Suarez Navarro, care surprinde cu loviturile sale de finețe, mai ales cu reverul cu o mână.

Meciurile dintre Simona Halep și Carla Suarez Navarro au fost mereu dispute epuizante, care de cele mai multe ori au avut trei seturi. Din cele zece confruntări de până acum, șapte s-au decis după tiparul de mai sus. Scorul e egal, 5-5. În turneele de Mare Șlem, s-au întâlnit de două ori, la Roland Garros în 2012 și la US Open 2011, și de fiecare dată a câștigat iberica. Dar de atunci, din 2011, de la New York, datează și ultima victorie pe hard a spaniolei, care a adunat celelalte succese în fața Simonei pe zgură. În timp ce românca a învins-o de patru ori pe hard și o dată pe iarbă.

Lipsa curajului

Carla Suarez Navarro a ajuns de nouă ori în a doua săptămână a turneelor de Mare Șlem, dar niciodată nu a trecut mai departe de sferturi de finală, deși a ajuns de cinci ori în această fază.

"Carla are talent, disciplină și capacitate de muncă plus și multe antrenamente. Toți acești factori garantează că e greu să iasă din Top 20 și că poate să ajungă în mod obișnuit în optimi sau sferturi la competițiile de Grand Slam. E foarte bună la aceste lucruri, dar avem o problemă atunci când ne confruntăm cu cele mai bune jucătoare din lume. Ne lipsește curajul în momentele cele mai importante. Celelalte jucătoare o respectă pe Carla, dar știu că există momente în care are dubii și îi este frică", a explicat Xavi Budo, antrenorul ibericei, pentru tennistopic.com.

De partea cealaltă, Simona a ajuns de nouă ori în a doua săptămână la turneele de Mare Șlem, iar cel mai sus a urcat până în finală, în 2014.

2turnee a câștigat Carla Suarez Navarro în carieră, cel mai important venind în 2016 la Doha

14turnee a câștigat Simona Halep în carieră, cele mai importante fiind cele de la Indian Wells 2015 și Madrid 2016

Înălțimea jucătoarelor calificate în "optimi"

  • Serena Williams (SUA) - 1,75m
  • Iaroslava Șvedova (Kaz) - 1,80m
  • Carla Suarez Navarro (Spa) - 1,62m
  • Simona Halep (Rom) - 1,68m
  • Agnieszka Radwanska (Pol) - 1,73m
  • Ana Konjuh (Cro) - 1,75m
  • Venus Williams (SUA) - 1,85m
  • Karolina Pliskova (Ceh) - 1,85m
  • Madison Keys (SUA) - 1,78m
  • Caroline Wozniacki (Dan) - 1,78m
  • Johana Konta (MBr) - 1,80m
  • Anastasija Sevastova (Let) - 1,70m
  • Roberta Vinci (Ita) - 1,63m
  • Lesia Țurenko (Ucr) - 1,75m
  • Petra Kvitova (Ceh) - 1,83m
  • Angelique Kerber (Ger) - 1,73m

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
timm
timm  •  05 Septembrie 2016, 11:16
Postat de tihi pe 05 Septembrie 2016, 09:26

Analizele nu au valoare...Halep de regula cu norocul...altii cu jocul! Vom vedea dupa masa,de cate ori da cu racheta de pamant Halep...de acesta depinde si rezultatul....

La fotbal comentezi prost la tenis comentezi foarte prost. Pe medie stii si tu ce om esti.

gizeh
gizeh  •  05 Septembrie 2016, 10:16
Postat de spinoza pe 05 Septembrie 2016, 09:45

La ce ora se joaca? Asta n-am inteles!

La ora 18.00... e prima partidă pe LOUIS ARMSTRONG STADIUM

spinoza
spinoza  •  05 Septembrie 2016, 09:51
Postat de tihi pe 05 Septembrie 2016, 09:26

Analizele nu au valoare...Halep de regula cu norocul...altii cu jocul! Vom vedea dupa masa,de cate ori da cu racheta de pamant Halep...de acesta depinde si rezultatul....

Nici comentariul tau n-are valoare!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează