SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

EXCLUSIV Confesiunile Mihaelei Buzărnescu, după ce coronavirusul i-a stopat revenirea: „Începusem să joc cu mâna dreaptă”

Mihaela Buzărnescu. Sursă foto: Instagram
Mihaela Buzărnescu. Sursă foto: Instagram

Articol de - Publicat vineri, 27 martie 2020 14:21

Mihaela Buzărnescu (31 de ani, 120 WTA) aștepta cu nerăbdare să revină în turnee după operația la umăr. Fostul număr 20 mondial se pregătise foarte bine fizic, dar și ca nivel al tenisului. 

„Miki” Buzărnescu știe ce înseamnă să stai departe de terenuri. Într-o carieră deseori fragmentată de accidentări, românca experimentează acum, alături de toată lumea, ceva cu totul diferit. 

Nu mai este vorba de o durere la gleznă, umăr sau genunchi care o împiedică să joace, să se dueleze cu adversarele, ci o situație globală de o gravitate nebănuită. Pandemia de COVID-19 a paralizat întreg sportul mondial, iar tenisul a fost între primele care au amânat și apoi anulat turnee

Iar orizontul revenirii la normal pare de-a dreptul îndepărtat, deși deocamdată circuitele sunt oprite până pe 7 iunie.

Încă puțin la serviciu

Mihaela era pregătită să-și reia participarea în turnee în luna martie. 

„Nu am mai jucat de la final de septembrie, sunt deja șase luni de zile. Niciun ban câștigat... Voiam să merg la Charleston, apoi Fed Cup-ul, apoi alte turnee”, a spus ea pentru Gazetă. Ceea ce înseamnă că era pregătită atât fizic, cât și din punctul de vedere al tenisului? 

„Mai aveam de tras la serviciu puțin, vreo două săptămâni. Trebuia să mai am un pic de răbdare, în rest, orice era de pe spate era perfect. Nici mie nu mi-a venit să cred cât de rapidă a fost adaptarea. La serviciu nu trebuia forțat, ci doar să am mai puține repetări zilnic. Eram bine și pe pregătire fizică, am lucrat intens, în ultimele trei săptămâni încărcasem foarte mult, mai voiam încă două și după aceea eram perfect pentru concursuri”, a detaliat jucătoarea în vârstă de 31 de ani. 

La finalul anului trecut, în decembrie, Miki a suportat o operație la umărul stâng, care îi dădea mari bătăi de cap de ceva vreme. În ultimul meci din 2019, în primul tur al calificărilor de la Tașkent, nu a putut rezista până la capăt. 

„Am fost nevoită să mă retrag fiindcă mă dureau și glezna, și umărul. În cazul gleznei, problemele s-au atenuat, dar la umăr nu au scăzut”, spunea ea în decembrie trecut pentru Gazetă. Iar înainte de Revelion a urmat intervenția chirurgicală. Ce a prespus aceasta?

Dureri doar de la inflamație

„Mi-au tăiat patru milimetri din tendonul supraspinos, care era rupt. Lungimea lui era de 11 milimetri. Lucrul bun e că nu am avut nevoie de ancoră. Un coleg de la polo s-a operat în urmă cu trei săptămâni și la el a fost mai complicat, i-au pus două ancore. La mine, pur și simplu au rupt tendonul, au mai rămas 6-7 milimetri”, a explicat Buzărnescu. 

„Încă mai am niște dureri pe tendon și pe capul bicepsului, care sunt de la inflamația în urma operației. Se vor duce în timp, dar mai durează, mai ales că eu și lucrez destul de mult pe zona aceea ca să dezvolt mușchii, trapezul, omoplații. Trebuie să am grijă să fac bine și recuperarea”.

Programul unei zile în perioada de pregătire avea linii stricte. „Câte trei antrenamente pe zi, tenis, pregătire fizică, recuperare, unde stăteam două ore și jumătate-trei, de cinci ori pe săptămână. După operație, la vreo câteva săptămâni, am început să joc cu mâna dreaptă”, a dezvăluit ea. 

„Pregătirea fizică am început-o imediat, a fost lucru mare că am putut face exerciții statice, mâna o țineam blocată, dar am făcut-o ca să nu pierd timp și m-a ajutat, se vede și pe video, că m-au filmat, că deplasarea în teren e foarte bună, pașii ieșeau bine”, a detaliat ea. De acum însă, totul se reduce la ceea ce se poate face în apartament, cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți cât mai curând.

Mihaela Buzărnescu: „Alții pur și simplu nu pot”

În tenis sunt cazuri de jucători care au făcut o schimbare la mâna de joc. Rafael Nadal și Thomas Muster, dreptaci în viața de zi cu zi, folosesc stânga la tenis, iar argentinianul Jose Acasuso, stângaci natural, a jucat tenis cu dreapta. Cum a fost această încercare pentru Miki? 

„În primele zile a fost foarte greu pentru că nu eram obișnuită, mai încercasem și în urmă cu câțiva ani, dar jucând 40 de minute zilnic, am mai mărit și la o oră, începusem să dau destul de bine, aveam și ceva forță. 

Aveam teme la antrenament, să dau lunguri de linie, cros, slice-uri, smash și serveam... bine, nu aș fi putut să joc vreodată în competiție, dar așa, de hobby, era OK. Ar trebui să mă antrenez un an de zile ca să joc OK, să lovesc bine dreapta și reverul. M-am descurcat totuși, sunt alții care pur și simplu nu pot", a explicat ea această inedită schimbare temporară.

Cărți și seriale restante

Dintr-odată, Mihaela are mult mai mult timp la dispoziție pentru ea în situația actuală de izolare. Un timp pe care îl presară cu activități diferite de tenis sau cu exercițiile fizice. 

„Citesc, mi-am comandat 7-8 cărți despre mental strength, știință, stau cu familia, am primit recomandări pentru seriale de pe Netflix”, spune ea. 

Ce citește acum? „Blink, decizii bune în două secunde. Mama o să fie fericită că voi avea timp să citesc, mereu îmi spunea să citesc în timpul liber” e răspunsul prompt.

„Mai fac și mici terapii la îndemână, ascult melodii care te relaxează, îți ajută subconștientul să depășești momentele dificile. La seriale, nu reușisem să termin Suits, pe care îl urmăream la un moment dat, și mai aveam de văzut ultimul sezon din Blacklist, al șaptelea, încă nu era disponbil, dar acum s-a deschis”.

„În primul rând trebuie să fim sănătoși, să nu pățim vreo tragedie cu acest virus, ca să putem după aceea să ne bucurăm de pasiunea pe care am avut-o de mici și am sacrificat tot pentru ea” - Mihaela Buzărnescu

20e locul cel mai bun al carierei, atins de Mihaela Buzărnescu în august 2018, imediat după ce a câștigat singurul ei titlu WTA la San Jose. Acum e pe poziția 120 WTA

2,07 milioane de dolarie totalul brut al câștigurilor din tenis ale româncei, anul 2018 fiind cel mai productiv

VIDEO // Mihaela Buzărnescu îi învață pe fani cum să facă mișcare în izolare

Citește și alte știri despre tenis:

Andrea Petkovic a lansat un club de carte pe Instagram » 4 opere recomandate de „tocilara” circuitului WTA

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează