SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Corespondenţa de la Paris » French Hip-Hop » Simona Halep a trecut de cea mai dificilă adversară întîlnită pînă acum la Roland Garros. Urmează Svetlana Kuzneţova

Articol de - Publicat marti, 03 iunie 2014 00:00 / Actualizat luni, 02 iunie 2014 22:31

Calificată în ”sferturi”, românca spune că are încredere în şansele ei, dar nu vrea să privească prea departe, ci să ia meciurile pe rînd.

A doua întîlnire oficială a Simonei cu Arena "Philippe-Chatrier" s-a produs ieri, la şase zile de la prima. S-a schimbat ora, acum mai înaintată în faldurile după-amiezii, s-a schimbat şi vremea, cu soarele încălzind zgura în locul aerului umed, încărcat de ploaie, de marţea trecută. S-a schimbat, evident, şi adversara, grade bune peste ceea ce întîlnise Halep pînă acum în turneu.

În faţa ei era Sloane Stephens, cea care o învinsese de două ori în ianuarie 2013, destul de clar şi repede. "Sper să-mi iau revanşa", anunţa românca înaintea confruntării şi, cumva, cînd spune astfel de lucruri, ştii că are deja un plan bine desenat în minte.

Americanca, numărul 19 mondial, cu un an mai mică decît Simona, are cîteva calităţi periculoase trecute pe cartea de vizită, dar Halep a ştiu cum să le anihileze. Şi asta nerenunţînd la stilul ei de joc, ci folosindu-l inteligent.

Meciul fără vizor
După primele trei game-uri, a renunţat la vizorul mov - "nu ştiu, mă deranja, m-am gîndit că o să-mi fie mai bine fără el". Tocmai îşi pierduse serviciul, dar avea să şi-l mai piardă o dată înainte de a porni resurecţia.

Pentru că asta face mereu: şterge cu un burete imaginar ce a fost şi începe să construiască. "Ea are o minge grea, loveşte puternic. Am alergat mult, am reuşit să deschid unghiuri", spunea după meci. "Poate n-am servit prea bine, dar am avut avantajul returului. Poate am greşit mai mult cu dreapta, dar am şi construit cu ea, iar reverul în lung de linie a mers foarte bine".

Sună simplu, dar nu e chiar aşa. E nevoie de o minte care să lucreze febril şi să identifice soluţii. Iar Halep asta face. Tot timpul. Precum spunea antrenorul ei, Wim Fissette, care ieri a stat un pic încordat în tricoul său alb, ea nu se uită pe cer în pauzele dintre game-uri, ci se gîndeşte la meci, la ce are de făcut.

Stephens, îngheţată de lămîie în rochia ei mulată, pocneşte mingea cînd şi cînd. Încearcă şi scurte, dar renunţă după o a doua încercare ratată. Iar Simona e mereu acolo. Îşi pierde serviciul, revine, îl pierde iar, revine iar, iar pe final închide totul, trage oblonul parizian peste un meci în care a avut iniţiativa şi care o duce în sferturile de finală. Pentru prima dată.

Între zgură şi hard, vrea să progreseze pe iarbă
Întrebată de ce preferă zgura, Simona Halep a spus că "ai mai mult timp să-ţi pregăteşti punctul, dar şi alergi mai mult. Nu pot să spun nici că e cea mai bună suprafaţă a mea, fiindcă am avut rezultate foarte bune şi pe hard, în special în ultimul timp. Eu, oricum, prefer să termin punctul repede, chiar şi pe zgură. Va trebui să încerc să fac asta şi pe iarbă", a încheiat ea. Halep are însă un turneu cîştigat pe covorul verde, anul trecut, la s-Hertogenbosch, iar la Wimbledon a ajuns în turul secund, unde, accidentată, a pierdut la actualul număr 2 mondial, Na Li.

Şi-a salutat susţinătorii celebri
La interviul de după meci, realizat pe teren de Fabrice Santoro, acesta i-a amintit de Virginia Ruzici şi de victoria ei de la Paris din 1978. "E mereu alături de mine, mă susţine, aşa că «Mulţumesc, Virginia!»", a replicat zîmbind Simona. Imediat, ea l-a pomenit şi pe Ilie Năstase, alt învingător român la Paris. "Şi dînsul ţine cu mine. Le mulţumesc că au încredere în mine şi mă sfătuiesc", a încheiat Halep, în timp ce ecranul de pe Arena "Philippe-Chatrier" captase imagini cu campionii români din anii '70, aflaţi în loje.

"E acolo pentru un motiv"
Soane Stephens a fost întrebată la conferinţa de presă de după meciul din optimi de ce crede că Simona Halep nu este atît de cunoscută. "De ce crezi asta? E numărul patru mondial, de ce ţi se pare că e subestimată? E numărul patru în lume pentru un motiv. Multă lume care joacă tenis sau îl urmăreşte la televizor o cunoaşte. Este o jucătoare constantă şi solidă, şi-a găsit drumul şi stilul pe care-l execută foarte bine", a spus a 19-a jucătoare a lumii.

"Sînt din nou în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Şlem, după Australia, şi mă simt pregătită să merg mai departe. Totuşi, iau lucrurile meci cu meci" (Simona Halep)

"E adevărat că sînt ultima româncă rămasă pe tabloul feminin. Pentru mine e o onoare să-mi reprezint ţara, un sentiment uimitor. Voi da tot ca să ajung în semifinale" (Simona Halep)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează