SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

Corespondenţă de la Paris » Simona Halep, ole, ole! » A 4-a jucătoare a lumii a intrat decisă în a doua săptămînă de la Roland Garros

Articol de - Publicat duminica, 01 iunie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 01 iunie 2014 11:33

Românca a rezolvat ieri calm, fără ezitări, meciul din turul al 3-lea contra Mariei Teresa Torro Flor, 6-3, 6-0, calificîndu-se în premieră în ”optimi” la Roland Garros.

Expresia "umplut pînă la refuz" şi-a găsit ieri o imagine nouă, o interpretare vie, pusă în chenarul de iederă care împodobeşte Terenul 2 din complexul Roland Garros. Cu cîteva minute înainte de ora 11:00 a Parisului, lumea şi-a găsit refugiu călduţ, mîngîiat de soare, pe băncile şi scaunele din tribuna arenei unde urmează să joace Simona Halep. Pînă şi scările de piatră, uşor tocite, sînt pline. Oamenii de ordine ar vrea să-i tragă de mînecă pe spectatorii care îşi găsesc loc acolo, dar nu se poate. Sînt prea mulţi.

Cînd jucătoarele intră pe teren, rumoarea scade brusc cu cîteva linii. Pentru Simona, e reîntîlnirea cu un loc drag. Aici a cîştigat, în 2008, titlul la junioare, contra altei românce, Elena Bogdan. "Am amintiri frumoase de pe această arenă", spunea ea mai tîrziu, cînd totul se liniştise şi zumzetul meciului se risipise complet.

Acum însă, trebuie să negocieze disputa cu Maria Teresa Torro Flor, pe care nu o mai întîlnise pînă ieri, dar despre care ştia lucrurile esenţiale. Aşa că nu a fost surprinsă cînd spaniola a plesnit cîteva lovituri sănătoase de dreapta în primele minute. Făcea parte din schemă. Halep a ştiut clar ce trebuie să facă ea şi, cînd a sosit momentul potrivit, a acţionat. A testat lungul de linie, apoi, destul de rapid, a intrat în cadenţă, mişcîndu-şi adversara pe linia de fund şi găsind des pumnul care aduce KO-ul. A şi servit bine, chiar excelent în unele momente uşor critice.

Adversara n-a putut menţine nivelul. Simona s-a impus 6-3, 6-0, iar publicul acela numeros a rămas pînă la final s-o vadă, s-o aplaude, s-o susţină. De luni încolo, se vor muta pe arene mai impozante, o dată cu favorita lor. Cea care pătrunde pentru prima dată în carieră în a doua săptămînă de la Paris, după ce a făcut-o deja la US Open şi Australian Open. Totul se leagă.

"Nu vorbim despre tenis"
Simona a fost întrebată de relaţia cu Virginia Ruzici şi ce a învăţat de la singura campioană de Mare Şlem a României. "Cînd a cîştigat la Paris, acum mulţi ani", a răspuns Halep zîmbind, "tenisul era altfel. Acum e diferit. Nu vorbim despre asta, ci îmi dă alt soi de sfaturi. De exemplu, să nu pun presiune prea mare pe mine. Cînd nu eşti relaxat, nu poţi juca la maximum. Acestea sînt lucrurile pe care le discutăm împreună, mai mult partea mentală".

De unde vine încrederea
A 4-a jucătoare a lumii a explicat că îşi absoarbe încrederea din ambianţa care o înconjoară. "Am o echipă foarte bună lîngă mine. Am familia, ei sînt mereu cu mine. Şi am mulţi prieteni, prieteni apropiaţi, de familie. Toată lumea mă susţine", a spus Halep. "Mă simt mai puternică acum decît anul trecut. Joc mai agresiv, cum făceam în perioada junioratului, cînd am cîştigat aici. Mi-am găsit drumul, stilul de joc, calea de a fi relaxată pe teren, de a mă bucura. Pentru că e mai bine să savurezi decît să pui presiune pe tine".

Declicul tinerelor?
Halep se numără printre jucătoarele tinere rămase pe tabloul de la Roland Garros care pot avea o şansă inclusiv la cucerirea titlului. "Poate e momentul nostru pentru că sîntem mai mici, jucăm mai relaxate pe teren. Ne dorim toate să ajungem mari campioane. Nu e uşor, dar poate e mai uşor decît pentru jucătoarele mai în vîrstă". Simona a menţionat-o însă pe Şarapova pe lista favoritelor. "Ea încă e pe tablou, chiar dacă alte favorite au pierdut, e o mare campioană".

"Acolo vreau să trăiesc"
Lumea o întreabă pe Simona care e cel mai grozav lucru legat de România, iar ea spune, pur şi simplu, că e ţara ei, locul în care vrea să trăiască, să nu-l schimbe pentru altceva. "Sîntem o ţară mică, dar frumoasă. Îmi place acolo, iubesc România, acolo m-am format, sînt un produs sută la sută autohton. În ceea ce priveşte tenisul, avem antrenori buni, cîteva cluburi unde să ne antrenăm. Nu mi-aş dori să merg în altă parte", a încheiat ea.

S-au înmulţit locurile favorite
Pentru că a reuşit din ce în ce mai multe rezultate importante, Simona leagă amintirile frumoase de locurile unde s-au petrecut. "Anul trecut am început cu Roma, unde am făcut semifinale. Acum pun şi Madridul fiindcă am ajuns în finală acolo, Parisul, bineînţeles, pentru că am cîştigat la juniori. Apoi, am reuşit primul meu sfert de finală de Mare Şlem în Australia, aşa că adaug Melbourne-ul", a spus, amuzată, Halep. "Cred că fiecare ţară are ceva special, trebuie doar descoperit".

Engleza îmbunătăţită cu Harry Potter
Progresul înregistrat de Halep în stăpînirea limbii engleze nu a scăpat neobservat. "Vi se pare?", întreabă ea, zîmbind. "Mie nu. Vreau să învăţ şi mai mult. Vorbesc mai bine decît anul trecut, dar încă trebuie să cresc. Acum însă conversez mai mult în engleză cu antrenorul meu, ceea ce e bine. Mă uit mai mult la televizor, iar recent am început să citesc o carte în engleză. Harry Potter", surîde Simona.

Adaptare rapidă
Cînd întîlneşte o jucătoare pentru prima dată, aşa cum s-a întîmplat ieri cu Torro Flor, Halep spune că îşi dă seama foarte repede cum joacă aceasta şi ce trebuie să facă. "Uneori mă lămuresc chiar de la încălzire, din cîteva mingi. Mă adaptez uşor la adversară pentru că eu joc agresiv, iau mingea iute, dar pot şi să variez, să lovesc mai lung sau mai înalt. Plus că, dacă servesc bine, e cu atît mai OK pentru mine. În acest meci ştiam că trebuie să îi evit dreapta, dar n-a jucat rău nici cu reverul, aşa că am găsit mereu soluţii", a explicat ea.

3 jucătoare din cele 16 rămase în a doua săptămîna la Paris au cîştigat trofee de Mare Şlem: Şarapova, Stosur şi Kuzneţova

2 din cele 16 jucătoare rămase au ocupat prima poziţie în clasamentul WTA: Şarapova şi Jankovici

4 jucătoare din Top 10 au ajuns în săptămîna a doua: Halep, Jankovici, Şarapova şi Kerber

"Nu ţin cont pe ce teren joc. Poate că în turul următor, fiind optimi de finală, o să fiu programată pe o arenă mare. Mie îmi place oriunde, important e să stau concentrată pe ce am de făcut" (Simona Halep)

"Am fost în fiecare zi la shopping. Mă relaxează, dar îmi şi dă energie şi bună dispoziţie ca să lupt pe teren în meciul următor" (Simona Halep)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
merace
merace  •  01 Iunie 2014, 17:38

Simona a demonstrat la Paris ca merita sa fie in Top 5, fiindca isi va pastra sigur locul in Top 5 si dupa Roland Garros. Ea poate chiar sa urce pe locul 3 daca ajunge in finala, indiferent de rezultatul acesteia. Si ramane pe locul 4 daca Jelena Jankovic nu castiga finala.

dubluv
dubluv  •  01 Iunie 2014, 11:05

cu elena bogdan ce s-a intamplat?

costacurta
costacurta  •  01 Iunie 2014, 10:09

Mult succes Simona, suntem mandrii de tine, ne reprezinti cu succes oriunde in lume.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează