SPORTURI  »  TENIS  »  DOPAJ

Editorial dur din presa străină despre dopajul în sport: „Continuă fără jenă! TAS nu a exonerat-o pe Halep, deși ea a făcut toate lucrurile care au dus la suspendare”

Articol de - Publicat joi, 14 martie 2024 21:21 / Actualizat joi, 14 martie 2024 22:04

Cathal Kelly, editorialist la The Globe and Mail, notează, într-o opinie despre dopaj în sport, că acesta „continuă fără jenă”, el menţionând şi cazul Simonei Halep.

Kelly scrie că Halep a făcut lucrurile pentru care a fost suspendată, dar TAS a considerat că românca şi-a învăţat lecţia şi i-a redus suspendarea.

Horia Tecău, variantă de antrenor pentru Simona Halep? „Se vor întâlni în America și vor stabili calendarul competițional”
SIMONA HALEP
Horia Tecău, variantă de antrenor pentru Simona Halep? „Se vor întâlni în America și vor stabili calendarul competițional”

Cathal Kelly: „Dopingul continuă fără jenă”

„Nu cereţi prea mult şi nici nu vă îngrijoraţi prea mult. Dopingul continuă fără jenă” este intitulat editorialul lui Kelly, citat de news.ro.

„Anul trecut, NFL a suspendat opt jucători pentru că au încălcat politica antidoping. Liga nu anunţă ce substanţe au fost depistate pozitiv de către acei jucători. În multe cazuri, se presupune că este vorba de marijuana. Niciuna dintre aceste suspendări nu a fost mai lungă de şase meciuri. Niciuna nu a ajuns la ştiri reale.

Aţi urmărit vreun meci din NFL în ultima vreme? Vi se pare logic că, dintre bărbaţii de 275 de livre care aleargă precum sprinterii de competiţie, doar 0,5% dintre ei iau vreun fel de substanţă interzisă? Nu are logică. Dar NFL a descoperit o modalitate de a ocoli această problemă. Nu întrebaţi prea mult şi nimănui nu-i pasă dacă spuneţi. Hocheiul, baseball-ul, baschetul, fotbalul - toate sporturile cu bani mulţi - au stabilit regimuri similare. Alte sporturi - care ar putea fi numite sporturi olimpice - continuă să adauge un alt nivel la această mascaradă. Se testează ca şi cum le-ar păsa, dar nu trag plasa strâns. Cei care se zbat se pot elibera singuri”, notează Cathal Kelly.

El menţionează că jucătoarea canadiană de curling Briane Harris „tocmai a fost prinsă în una dintre aceste plase”: „Ea a dispărut în mod misterios la recentul Scotties Tournament of Hearts. Acum toată lumea ştie cauza (deşi toată lumea o ghicise deja). Se pare că Harris a fost testată pozitiv la o substanţă numită Ligandrol, un întăritor muscular. Ea a fost suspendată provizoriu pentru patru ani. Miercuri, Harris a declarat pentru CBC că nu a făcut-o, dar este posibil să fi contactat substanţa prin «contact corporal»”.

Secretul în sport poate transforma o poveste pe care oficialii şi sportivii nu vor să o spună într-una pe care toată lumea abia aşteaptă să o audă.

„Primul indiciu că nimic din toate acestea nu este menit să funcţioneze este durata suspendării. Patru ani este ceea ce primeşti pentru un jaf armat. În termeni sportivi, înseamnă jumătate de carieră.”, adaugă Kelly, înainte de a se orienta către cazul Simona Halep.

Cathal Kelly: „TAS nu a exonerat-o pe Halep, deși ea a făcut toate lucrurile care au dus la suspendare”

„Fostul număr 1 mondial în tenis, Simona Halep, a fost suspendată patru ani. Păcatele ei - un test pozitiv pentru un stimulent ilegal şi nereguli în paşaportul ei antidoping care sugerau o manipulare. Ca oricine altcineva pus în această situaţie, Halep nu a fost doar supărată. Ea a fost revoltată.

A existat vreodată vreun sportiv care, atunci când este prins, să ridice mâna şi să spună: «Mi-au dat o grămadă de pastile şi le-am luat. Aşa că cine ştie?». Pentru că asta ar fi mult mai aproape de adevăr.

Odată prins, fiecare sportiv este mai curat decât curat. Toţi vorbesc despre cum îşi fac semnul crucii ori de câte ori trec pe lângă secţiunea "Răceală şi gripă" de la farmacia locală. Harris a mers pe această cale cu CBC, folosind ca exemplu aversiunea ei faţă de Tylenol şi Advil.

Halep este steaua ei polară acum. Jucătoarea română de tenis a făcut apel. În urmă cu o săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus pedeapsa la nouă luni - întâmplător, perioada de timp pe care o ispăşise deja.

Halep şi echipa ei au numit-o o victorie, dar nicăieri acolo TAS nu a exonerat-o. În schimb, TAS a decis că ea nu a vrut să consume substanţa pe care a fost prinsă că a folosit-o şi a acceptat că nu a intenţionat să concureze după ce a dat proba de sânge. Cu alte cuvinte, Halep a făcut toate lucrurile care au dus la suspendarea ei. Dar cei responsabili au considerat că şi-a învăţat lecţia şi i-au dat o pedeapsă redusă.

Deci, de ce să se deranjeze să o suspende timp de patru ani în primul rând? Singura explicaţie plauzibilă este că, astfel, Halep şi toţi colegii care îi urmăresc cazul ar putea fi speriaţi.

Toată lumea caută un mic avantaj - chiar şi acele avantaje care nu există. În acelaşi timp în care folosea accidental substanţe interzise, Halep se prăbuşea în clasamentul mondial” este opinia lui Kelly despre cazul Halep.

VIDEO. Simona Halep, primul antrenament pe terenul central de la Miami

Vezi și alte știri:

Ion Țiriac avertizează că Halep nu ar trebui să intre pe teren la Miami: „Când m-a ascultat, domnișoara Simona a făcut bingo!”
PRIETENII LUI OVIDIU
Ion Țiriac avertizează că Halep nu ar trebui să intre pe teren la Miami: „Când m-a ascultat, domnișoara Simona a făcut bingo!”
„N-ați văzut la Bouchard? E SUA, nu Cioflingeni!” » Ion Țiriac, iritat de o decizie a Simonei Halep: „Vai de mine și de mine!”
PRIETENII LUI OVIDIU
„N-ați văzut la Bouchard? E SUA, nu Cioflingeni!” » Ion Țiriac, iritat de o decizie a Simonei Halep: „Vai de mine și de mine!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
Freyya
Freyya  •  15 Martie 2024, 12:38
Postat de Misumak pe 15 Martie 2024, 11:53

Mare *** mare caracter.

stelutele din comentariul tau vorbesc fara echivoc despre caracterul TAU. I rest my case

Misumak
Misumak  •  15 Martie 2024, 11:53
Postat de Freyya pe 14 Martie 2024, 23:01

dar e clar! se stie ca nu e orb mai mare decat ala care nu vrea sa vada. am mai zis: si OJ Simpson a fost achitat desi era clar... cine baga substante interzise in competitii si bani in avocati sa-si scape pielea triumfa azi. un lucru ramane clar: NU a fost achitata si nimic nu scoate pata din dopata

Mare *** mare caracter.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

donqhote
donqhote  •  15 Martie 2024, 10:09

cand ziaristii de la GSP nu au putere editoriala sau de creatie, munca lor se reduce la a cauta ce au scris altii. Nu ar fi ceva rau daca nu ar cauta prin gunoaie, prin articolele de cel mai jos nivel posibil. Dau doar un citat din articolul care l-a excitat profesional pe David Marinescu: "În urmă cu o săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus pedeapsa la nouă luni - întâmplător, perioada de timp pe care o ispăşise deja".

Vezi toate comentariile (11)
Comentează