SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU GSP

EXCLUSIV Ilie Năstase, primul sportiv din lume sponsorizat de Nike » Culisele unor negocieri dure: „M-ați ruinat!”

Ilie Năstase, stânga, și Johan Cryuff, dreapta, foto: arhiva lui Năstase/GSP
Ilie Năstase, stânga, și Johan Cryuff, dreapta, foto: arhiva lui Năstase/GSP

Articol de GSP - Publicat marti, 03 martie 2020 10:35

Ilie Năstase a dezvăluit într-un interviu EXCLUSIV acordat lui Cristian Geambașu că a fost primul sportiv din lume sponsorizat de celebra firma de echipament americană Nike. 

Ilie Năstase a vorbit despre cum a negociat dur cu Nike, companie care abia fusese înființată, în 1964, și care era condusă de Phil Night. 

„Am fost primul sportiv din lume care a semnat contract cu Nike, scrie și în wikipedia. Phil Night, fondatorul firmei, mi-a zis «Ilie, suntem la început, nu avem bani prea mulți, îți pot oferi 10.000 de dolari». Eu am fost de acord. Doar că... S-a dus managerul meu și i-a spus că nu acceptă mai puțin de 15.000. Iar Phil Knight a semnat și a zis «M-ați ruinat!». Tot atunci, pe relația mea, i-a făcut contract pe un an și lui Connors” 

- Ilie Năstase pentru GSP.RO

Ilie Năstase ar fost primul număr 1 mondial în era ATP. Românul ajuns la 73 de ani a câștigat două turnee de Grand Slam în carieră, US Open și Roland Garros. 

Citește și:

EXCLUSIV Ilie Năstase a spus adevărata poveste cu Elena Ceaușescu: „Era rezemată de perete: «Măi flăcău, unde te grăbești așa? Ia vino puțin!»”

Simona Halep pusă să facă două schimbări majore: „Dă-le naibii de turnee mici!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
ion.ionescu
ion.ionescu  •  04 Martie 2020, 09:13
Postat de remarque pe 03 Martie 2020, 19:39

de laudat se putea lauda Nike. Ca au reusit ca un start-up ce erau sa incheie un contract cu Nastase si Conors pe sume simbolice. Unde a ajuns Nike intre timp? Asta inseamna viziune. Nastase le-a facut un imens serviciu pe maruntis si se mai lauda cu asta. Mare talent in tenis dar cu un IQ din doua cifre

Alt NO NAME care face pe dăşteptul !...Ilie a fost primul tenisman care a încheiat un contract de acest gen, după ce făcuse tenisul un sport popular iar Nike a avut o intuiţie admirabilă. Managerul care a cerut 15.000 dolari era Ţiriac iar acesta n-a fost un fraier niciodată ! De ce nu-ţi vezi de viaţa ta limitată ?...

ion.ionescu
ion.ionescu  •  04 Martie 2020, 09:08
Postat de zizu pe 03 Martie 2020, 20:02

Ptr cei ce cunosc: ce trebuia să fii pe vremea aia,ca să poți lua bani din tenis,să stai la paris și să dispui cum vrei de banii ăia? Cel puțin securist! Nici nadia,gabi szabo,doina melinte,ivan etc nu aveau acces la premiile luate! Țiriac și năstase .....puteau!

1. Ţiriac era pupilul lui Maurer, premier până în 1974 inclusiv. Partener de tenis şi chiar de vânătoare, de unde a preluat patima. 2. Mulţi ani, amândoi au jucat în turnee mici, cu diurne infime : India, Africa de Nord, Italia. Năstase şi-a făcut un nume după ce l-a învins pe Santana. 3. Năstase şi Ţiriac au jucat 3 finale de Cupa Davis (1969, 1971, 1972). Amândoi au schimbat tenisul mondial. Năstase a adus lumea pe terenuri iar Ţiriac a înfiinţat ATP, Ashe fiind pus de formă preşedinte (jucător f. respectat). El dirija totul, ca vice. 3. În 1972-75, Năstase a fost nr. 1 în tenisul mondial, până a apărut Borg. Datorită lui, imaginea României a crescut şi s-a extins enorm. Juca tenis cu preşedinţii americani, era prieten cu actualul prinţ de Monaco şi alte nume celebre, Ţiriac avea intrare la mulţi magnaţi ai lumii. Evident că Ceauşescu avea nevoie de ei, pentru imaginea creată ţării, şi le-a mai permis unele lucruri. În plus, câştigurile obţinute neoficial le-au ascuns în Monaco, cele oficiale le erau impozitate de statul român. 4. Până la Nadia, în 1976, Năstase era singurul nume mare al României, cunoscut în toată Lumea. Nu era nevoie să fie securist ca să aibă o altă viaţă decât ceilalţi ! 5. Toţi frustraţii ca tine şi alţii ar trebui să vă mai abţineţi să faceţi pe deştepţii în ce nu ştiţi !!!

zizu
zizu  •  03 Martie 2020, 20:02

Ptr cei ce cunosc: ce trebuia să fii pe vremea aia,ca să poți lua bani din tenis,să stai la paris și să dispui cum vrei de banii ăia? Cel puțin securist! Nici nadia,gabi szabo,doina melinte,ivan etc nu aveau acces la premiile luate! Țiriac și năstase .....puteau!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează