SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU ALEXANDRA DULGHERU

EXCLUSIV Interviu amplu cu Alexandra Dulgheru despre saltul în circuitul WTA și sfaturi pentru tinerele jucătoare: „În cazul meu trecerea a fost bruscă!”

Articol de - Publicat miercuri, 04 martie 2020 17:31

Alexandra Dulgheru, fost număr 26 mondial, povestește cum a fost pentru ea saltul din circuitul ITF în cel WTA, oferind un mic îndrumar pentru jucătoarele tinere care caută să-și dezvolte cariera.

În urmă cu aproape o lună, trei jucătoare tinere au fost convocate în premieră pentru o întâlnire de Cupa Fed, iar două dintre ele au și intrat în luptă. Sunt cele care vor și pot asigura viitorul unui sport a cărui popularitate a crescut imens în ultimii ani în România – datorită performanțelor stelare ale Simonei Halep, dar și ale celorlalte sportive care au adunat titluri, finale, la simplu sau dublu, și au atins locuri valoroase în clasamentul mondial. Și care încă au destule lucruri de făcut în tenis pentru a-și rotunji performanțele.

Jaqueline Cristian, 21 de ani, Gabriela Ruse, 22 de ani, Irina Bara, 24 de ani, alcătuiesc o parte din valul următor. Clasate în acest moment pe pozițiile 174, 170, respectiv 168, ele caută să combine turneele ITF de tip challenger, cu premii între 25.000 și 100.000 de dolari, cu concursurile WTA, cele care oferă mai multe puncte, premii mai generoase, dar și posibilitatea de a se duela cu cele mai bune din lume. Cum se face însă această trecere între un circuit și altul? Există rețete de urmat? Sau doar linii generale, îndrumări, sfaturi bine intenționate?

Alexandra Dulgheru, care a atins locul 26 WTA în 2011, și a cucerit până acum două titluri WTA, ambele de categorie Premier, povestește cum a fost pentru ea saltul din circuitul ITF în cel mare. O istorie cu accente personale, unice, dar și cu idei bune de preluat pentru orice jucătoare care vrea să-și dezvolte cariera. Alexandra a disputat primul ei tablou principal WTA în 2009, la Varșovia, unde a trecut de calificări și a mers până la capăt, cucerind trofeul. A urcat atunci ca o rachetă, într-o singură săptămână, de pe locul 201 până pe 83.

- Alexandra, cum a fost pentru tine trecerea de la juniori la seniori și cea din circuitul ITF în WTA?

- Este cea mai grea tranziție, să treci de la juniori la seniori. Durează cel mai mult pentru că o dată îți construiești cariera la juniorat, care începe la 12, 14 ani, cu turnee ETA și ajungi să fii foarte bun acolo, apoi trebuie să o iei de la zero în circuitul ITF, cu turnee de 10.000 de dolari, până ajungi ușor-ușor la turneele WTA. Iar prima dată când joci într-un concurs mare mi se pare cel mai greu pentru că nu ai experiența turneelor WTA, nu ai încă rodajul lor, nu te cunoaște lumea și nici tu nu știi la ce să te aștepți. A fost foarte greu și pentru mine.

"Dobre m-a ridicat mult"

- Cum s-a petrecut însă, cum ai făcut pasul?

- În 2009 am început să mă antreneze la baza Pescariu. Am avut noroc că l-am avut pe domnul Daniel Dobre, care, cu stilul său, m-a ridicat foarte mult. Este foarte ordonat, foarte precis în pregătire și eu aveam nevoie de această acuratețe. Făceam și înainte diverse lucruri, mă încălzeam, eram conștiincioasă, dar nu aveam o logică, de ce fac asta sau cum trebuie să fac.

- Care a fost schimbarea cea mai vizibilă?

- Cu dânsul aveam totul, de la încălzirea dinainte de antrenament, de ce e nevoie s-o faci, în ce fel... Și pe parte de tenis m-a ajutat foarte mult, s-a pretat pe stilul meu, l-a făcut și mai creativ, și mai eficient. Mi-a dat o ordine, inclusiv mental a lucrat cu mine. La început mi se părea dur, dar tocmai acea duritate m-a dus pe un drum pe care nu credeam că o să ajung vreodată. Pe o pregătire corectă, dar și cu multă muncă, antrenamentele erau intense, jucam multe puncte, iar când mergeam la turnee eram pregătită.

- Apoi venit momentul saltului.

- Ușor, ușor, anul acela am urcat, întâi cu o finală la un 75.000, la Monzon, apoi am câștigat un 25.000 singură, la Bari, după care a venit Varșovia. Eram deja bine pregătită și simțeam asta. Iar acolo s-a întâmplat ce s-a întâmplat, am câștigat turneul. Dar aceasta a fost istoria mea. A fost un salt vertiginos, în mod normal ar fi trebuit să trec prin mai multe etape ca să urc în clasament.

Nu mereu înveți în ITF

- Și atunci, cât timp e bine să rămâi în circuitul ITF?

- E bine să stai în ITF, dar ori de câte ori ai șansa să mergi la un WTA, acolo să te duci. Mai ales unde sunt două tururi de calificări. Sunt și multe puncte, ai nevoie și de nivel, joci cu cele care sunt în categoria înaintea celei de top. Și în ITF e un anumit nivel, dar nu tot timpul înveți de la ITF-uri. Ai nevoie de turnee WTA, să preiei vibe-ul de acolo, să întâlnești jucătoare cu care te vei bate apoi tot timpul la nivelul acela.

- Erai hotărâtă să mergi la Varșovia sau a fost o decizie de ultim moment?

- Am zis să ne înscriem, să vedem dacă intrăm în calificări. De aceea am și ajuns pe ultima sută, fiindcă intrasem. Am plecat din Franța, pierdusem cu Yanina Wickmayer la Saint Gaudens, dar a fost un meci foarte bun. Trebuia să iau avionul să ajung la Varșovia, dar întâi am luat un tren, am ajuns târziu, am ratat zborul și nu mai puteam pleca decât a doua zi dimineață. La primele două curse nu m-au băgat, iar eu aveam meci în ziua aceea!

- O adevărată aventură.

- Întra-devăr. Am vorbit cu supervizorul, să mă reprogrameze după-amiază pentru că nu puteam să ajung. Am avut însă noroc că a plouat, dar ziua următoare am jucat 6 ore, două meciuri de trei seturi. A fost și curaj, pentru că trebuie să te arunci la un moment dat, dar și dacă nu mi-ar fi spus antrenorul poate mă gândeam că aș mai rămâne la 25.000.

- Ce s-a întâmplat apoi?

- După Varșovia, nu am mai câștigat multe meciuri pentru că în cazul meu trecerea a fost prea bruscă. La un moment dat mi se părea prea mare cușca leilor. Și în anul următor, am zis să mergem la turneele mari, dar la început pierdeam. Bine, am avut ghinion și la tragerile la sorți, numai Clijsters, Azarenka, Cibulkova, Cornet... Era important însă să am meciuri bune cu aceste jucătoare. Pe mentalitatea aceasta am mers pentru ca apoi să ajung să câștig și eu aceste partide. Am făcut turul 3 la Madrid, Roma, am câștigat iar la Varșovia, turul 3 la Roland Garros, meciuri bune cu Safina, cu Dementieva, dar a trebuit să trec prin ele.

- Ce spui despre jucătoarele române tinere, care sunt într-o situație asemănătoare, cea de a face trecerea spre turneele WTA, spre un program complet în circuit?

- Fetele joacă foarte bine. Știu prin ce trec ele, dorința să fii sus e mare, parcă nu mai ai răbdare, vrei să ajungi acolo cât mai repede. Dar e un proces, trebuie să te înarmezi cu răbdare, și să faci lucrurile bine. Pentru că degeaba ai răbdare dacă nu există un program bun de antrenament. Dar da, ori de câte ori ai șansa să mergi la un turneu WTA, trebuie s-o valorifici.

Reveniri și accidentări

Cariera Alexandrei a fost fragmentată de multe probleme medicale, inclusiv intervenții chirurgicale, patru, la genunchi. A fost nevoită să se întoarcă în circuitul ITF de câteva ori pentru a-și reface clasamentul și a putea juca din nou în turneele mari. "Acele reveniri au fost diferite pentru că aveam încredere, știam la ce să mă aștept, mintea mea era pregătită. Mai greu este când o iei de la zero, după o operație, pentru că nu știi dacă vei mai putea ajunge din nou unde ai fost, dar eu am izbutit. Dar mă gândeam mereu, cât de important e să fi fost acolo, să fi avut meciuri bune, să fi câștigat din ele. Știi și că adversarele te respectă într-o bună măsură", a explicat ea.

Alexandra Dulgheru despre:

Jaqueline Cristian

EXCLUSIV Interviu amplu cu Alexandra Dulgheru despre saltul în circuitul WTA și sfaturi pentru tinerele jucătoare: „În cazul meu trecerea a fost bruscă!”
"Este foarte atletică, are stilul zvăpăiat, exploziv. Nu trebuie să ajungă într-o zonă de defensivă, dar dacă i se leagă totul, dacă prinde constanță, e un joc frumos. Am văzut-o jucând bine, am văzut-o și scăpând meciuri"

Gabriela Ruse

EXCLUSIV Interviu amplu cu Alexandra Dulgheru despre saltul în circuitul WTA și sfaturi pentru tinerele jucătoare: „În cazul meu trecerea a fost bruscă!”

"Gabi are un joc ceva mai așezat, mai limpede, cumva spre Simona Halep. Lovituri curate, dar pleacă lansat. E mai echilibrată, dar și bătăioasă, energică"

Irina Bara

EXCLUSIV Interviu amplu cu Alexandra Dulgheru despre saltul în circuitul WTA și sfaturi pentru tinerele jucătoare: „În cazul meu trecerea a fost bruscă!”

"Este genul de fată supermuncitoare. Nu e înaltă, dar este ambițioasă și se folosește de toate atuurile. Nu se poate lua la bum-bum cu cele care joacă așa de-o viață. Este isteață, variază, gândește mai mult jocul pentru a se pune în avantaj"

Traseul în circuitul WTA al jucătoarelor tinere

Jaqueline Cristian
21 de ani, locul 174 WTA
4 prezențe pe tablouri WTA
Bilanț: 3-4
Cea mai bună performanță: turul 2 la București 2017, 2019, Lyon 2020

Gabriela Ruse
22 de ani, 170 WTA
9 prezențe pe tablouri WTA
Bilanț: 4-10
Cea mai bună performanță: sferturi la Nottingham 2019

Irina Bara
24 de ani, locul 168 WTA
11 prezențe pe tablouri WTA
Bilanț: 5-10
Cea mai bună performanță: sferturi la Jurmala 2019

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
ovidiu2019
ovidiu2019  •  04 Martie 2020, 20:02

Dulgherita mai nou se baga la tot, cand ea a sarit scoala generala sau liceul. Bara e lipsita de forta, Dulgheru de exemplu avea forta. Dincolo, Ruse are anturaje de anturaje, iar dintre fetele astea care poate progresa e Cristian. Cristian a fost serioasa, a mers si in America si are preparator fizic bun acum.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează