SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

FED CUP // Încă o lovitură pentru România! Irina Begu și-a anunțat retragerea temporară din echipa de Fed Cup: „Prioritatea mea e alta” » Fără jucătoare din Top 100 cu Rusia?!

Articol de GSP - Publicat marti, 21 ianuarie 2020 19:19

Echipa de Fed Cup a României a mai primit o lovitură înaintea confruntării cu Rusia din februarie: Irina Begu (105 WTA, 29 de ani) și-a anunțat, cel puțin temporar, retragerea din echipă, după eliminarea de la Australian Open. 

  • Întâlnirea dintre România și Rusia va avea loc pe 7 și 8 februarie, în sala Polivelentă din Cluj. 

La finalul anului trecut, Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) anunțase că nu va juca împotriva Rusiei, astfel că Florin Segărceanu va avea dificultăți serioase în alcătuirea echipei. Monica Niculescu (32 de ani, 129 WTA) e la rândul ei în dubii, în timp ce Mihaela Buzărnescu (31 de ani, 111 WTA) e în continuare în proces de recuperare, urmând să revină pe teren abia în martie. 

„La Fed Cup n-o să fiu. L-am anunțat pe domnul Segărceanu din decembrie că nu voi juca. În momentul de față, prioritatea mea este să mă calific la Jocurile Olimpice. Am șase luni la dispoziție ca să fac asta, iar clasamentul nu e în favoarea mea în acest moment; mai am și câteva puncte de apărat în perioada următoare, și în aceste condiții, îmi va fi greu să joc Fed Cup. 

Practic, de cinci ani am jucat an de an Fed Cup, de două ori pe an, însă în momentul de față va trebui să calculez mai bine și să iau o decizie cât mai înțeleaptă”, a spus Irina Begu, potrivit treizecizero.ro

Irina Begu: „Sper să nu fie o decizie definitivă”

Irina Begu mai spus că nu consideră absența din partida cu Rusia o despărțire definitivă de naționala de Fed Cup: 

„Am fost foarte sinceră și deschisă explicându-le (n.r - celor de la Federație), cum am fost de fiecare dată: în momentul de față nu am cum să îmi ajut echipa. Am nevoie de câteva turnee la care să joc, să pot intra pe tablouri la alte Slam-uri, pentru că sunt în situația în care nu pot intra la Slamuri, și de aceea trebuie, din păcate, să iau această decizie.

Nu, eu sper să nu fie o decizie definitivă. E greu de spus ce se va întâmpla. Mi-am ajutat echipa cât am putut de fiecare dată, însă în momentul de față este o situație diferită, nu m-am mai regăsit în situația asta de șase ani, iar acum trebuie să joc turnee mai micuțe și asta este”.

25 de meciuria disputat Begu în echipa de Fed Cup a României, la simplu și la dublu, contabilizând 15 victorii și 10 înfrângeri

Fiori reci, cu o lună înaintea confruntării cu Rusia

Anunțul Irinei Begu nu e singurul care-i dă bătăi de cap lui Florin Segărceanu, în perspectiva duelului cu Rusia din 7-8 februarie. Eliminată și ea de la Australian Open, Niculescu a lăsat de înțeles că nu va fi prezentă la duelul de la Cluj.

„La Fed Cup nu m-am gândit, dar la câte accidentări am avut și la cât de pregătită sunt eu acum, cred că sunt alte fete mai bine clasate și mai bine pregătite decât mine ca să participe. Așa cred eu. Totuși, avem fete mai bune, mai bine fizic, care ar putea să facă o treabă mai bună. Eu am avut prea multe accidentări. Încă nu sunt pregătită. Eu cred că fetele astea sunt mai bune acum”, a declarat Niculescu, potrivit sursei citate. 

Sfârșitul unei ere? 

Astfel, România ar putea ajunge să alinieze o echipă inedită și neexperimentată cu Rusia, una fără jucătoare în Top 100, la un an după ce naționala feminină de Fed Cup era la un pas de calificarea în finala competiției. Măcar simbolic, absențele din partida cu Rusia reprezintă sfârșitul unei ere pentru echipa de Fed Cup a României, care și-a atins apogeul între 2017 și 2019.   

Fără Halep, Niculescu, Begu, Buzărnescu (în continuare accidentată) și Sorana Cîrstea (retrasă din echipă în urmă cu un an), Florin Segărceanu va apela, cel mai probabil, la Ana Bogdan (27 de ani, 98 WTA), Patricia Țig (25 de ani, 108 WTA), Gabriela Ruse (22 de ani, 183 WTA) și Raluca Olaru (30 de ani, 48 WTA la dublu).

Rusia are 9 jucătoare în TOP 100

Fără o experiență solidă la nivel de Fed Cup, acestea vor avea o misiune complicată în fața Rusiei, națională cu 9 tenismene între primele 100 de jucătoare ale lumii: Ekaterina Alexandrova (28 WTA), Anastasia Pavlyuchenokova (30 WTA), Veronika Kudermetova (40 WTA), Svetlana Kuznetsova (53 WTA), Anna Blinkova (58 WTA), Daria Kasatkina (69 WTA), Vitalia Diatchenko (89 WTA), Anastasia Potapova (90 WTA) și Margarita Gasparyan (100 WTA). 

România are în acest moment numai trei jucătoare în Top 100: Halep (4 WTA), Cîrstea (74 WTA) și Ana Bogdan (98 WTA)! Primele două nu vor juca împotriva Rusiei, în timp ce a treia ar putea părăsi prima sută până la ora confruntării.

CE PRESUPUNE NOUL FORMAT FED CUP

Fed Cup Finals se va juca între 14 și 19 aprilie 2020 la Budapesta, în Laszlo Papp Arena, pe zgură. Acolo vor participa cele opt câștigătoare din baraj plus cele două finaliste din 2019, Franța și Australia, echipa țării gazdă, Ungaria, și wild card-ul Cehia. Vor fi patru grupe a câte trei echipe. Fiecare câștigătoare de grupă va avansa în semifinale, apoi învingătoarele din penultimul act în finală. Într-o întâlnire se vor juca trei partide, două de simplu și una de dublu. Echipele care ajung în ultimul act au locul asigurat la următoarea ediție a turneului final, în timp ce echipele clasate între locurile 3 și 10 vor disputa în sezonul următor barajul. 

ÎNTÂLNIRI DIN BARAJUL PENTRU FED CUP FINALS, 7-8 FEBRUARIE 2020

  • SUA-Letonia
  • Olanda-Belarus
  • România-Rusia
  • Brazilia-Germania
  • Spania-Japonia
  • Elveția-Canada
  • Belgia-Kazahstan
  • Slovacia-Marea Britanie

NAȚIUNI CARE SUNT DIRECT CALIFICATE LA BUDAPESTA

  • Australia (finalistă 2019)
  • Franța (finalistă 2019)
  • Cehia (wild card)
  • Ungaria (țara gazdă)

Citește și: 

EXCLUSIV Sever Dron a analizat primul meci al lui Halep de la Melbourne și îl laudă pe Darren Cahill: „E singurul om din lume care poate face asta”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
t0ni
t0ni  •  23 Ianuarie 2020, 02:11

Or fi scarbite si fetele astea sa le tot jigneasca niste neica nimeni fara trecut, prezent si mai mult decat sigur cu vreun viitor posibil?! In tara asta cu cat tai frunze la caini, cu atat iti acorzi dreptul sa-i judeci pe cei ce fac ceva bun, si asta functioneaza de 30 de ani! Eu ma inegresc cand citesc comentariile unora ca astia pe aici si ma apuca scarba si nu mai intru cu lunile pentru ca mai sunt si alte locuri de unde ma pot documenta despre sport.

1626497344230564
Nicolae Grecu  •  21 Ianuarie 2020, 23:04

Cea mai proastă manevră. Consolidarea unei noi echipe trebuie să fie obiectivul primordial, nu un rezultat oarecare. Era bine mură-n gură de la Simona?

adrix10
adrix10  •  21 Ianuarie 2020, 21:20

Kasatkina nu a mai impresionat de ceva timp, vom avea probleme doar daca Rusia vine sa joace cu Alexandrova, Pavlyuchenokova si Kuznetsova .... in rest toate celelalte nu sunt cu nimic peste Ana Bogdan sau Patricia Tig

Vezi toate comentariile (8)
Comentează