SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

Florin Mergea, interviu din izolare: „Nu fac scenarii, mă antrenez cum pot”

Florin Mergea
Florin Mergea

Articol de - Publicat luni, 30 martie 2020 19:40

Aflat la Tg. Jiu împreună cu soția, Daiana, și băiețelul lor, Noah, de 1 an și 5 luni, Florin Mergea (35 de ani, 136 ATP) e la curent cu ce se întâmplă în lume. În același timp, se bucură de timpul petrecut în familie.

Tot ce fusese rezervat pentru 2020, planurile, ideile și turneele însemnate în calendar, au fost puse în așteptare. Ar putea dura mult, mai mult decât s-ar fi crezut la început, până ca lucrurile să reintre în normal, dar pentru Florin și familia sa important, acum, e să fie împreună și în siguranță.

Cei trei sunt la Tg. Jiu, unde își împart timpul între scurte antrenamente de tenis, mai mult exerciții fizice după program, și orele petrecute cu Noah, copilul zâmbitor și plin de energie.

Între proiectele domestice e și o căsuță construită pentru cel mic, la care a participat și el, prelungind un pic lucrările.

Anul 2019 a fost unul productiv pentru finalistul de la Turneul Campionilor 2015. A găsit un partener stabil și de nădejde în germanul Andre Begemann, au jucat mult împreună și din iunie până în noiembrie au strâns 3 titluri și alte trei semifinale atinse.

Consecința a fost o urcare în clasament, care promitea lucruri și mai valoroase pentru sezonul actual. Cu, estimase Florin într-un alt interviu din Gazetă, un vârf atins la Roland Garros.

E limpede: Wimbledon 2020, amânat din cauza COVID-19! Anunțul unui oficial: „Nu există niciun dubiu”

Acum însă, lucrurile s-au schimbat dramatic pentru jucătorul în vârstă de 35 de ani și dintr-un motiv care nu depinde de sportivi, de circuit, de joc. Cum vede Mergea situația actuală, cum își face programul zilnic și ce mesaj transmite în aceste zile de grijă și anxietate?

Florin Mergea: „E o situație fără precedent”

- Florin, totul s-a schimbat brusc și radical în tenis, dar și în viața de zi cu zi, în ultimele săptămâni. Cum ați perceput evenimentele?
- E o situație fără precedent pentru toți, dar nu pot să spun ca ne-a luat prin surprindere. Urmăream situația din China încă din ianuarie, apoi am avut întâlnirea de Cupa Davis suspendată, vedeam cum încep să se anuleze turnee. Cumva ne așteptam ca la un moment dat să nu mai putem juca deloc, să se suspende toată activitatea în tenis, noi fiind persoane cu risc înalt, călătorind săptămână de săptămână peste tot prin lume.

- Unde erați când au început să se anuleze turnee și ce decizie ați luat când s-a anunțat suspendarea circuitului? Ce concursuri aveați în plan în perioada imediat următoare?
- Eram acasă, aveam încă două săptămâni de pauză până la următorul turneu. Aveam în plan un circuit în Spania, însă fusesem anunțați că primul turneu de acolo, Madrid, se anulase, așa că aveam ca variantă Franța. Urmăream zi de zi știrile și văzând ca situația devine din ce în ce mai serioasă, am luat hotărârea să nu mai plecăm nicăieri în următoarea perioadă. Ulterior a venit decizia de suspendare a tuturor turneelor pentru șase săptămâni.

Florin Mergea: „Noah este interesat și curios"

- Sunteți acum la Tg. Jiu. Cum se desfășoară programul unei zile?
- Zilele seamănă foarte mult între ele, petrecem tot timpul cu Noah, stăm toată ziua prin curte profitând de vremea bună și facem tot felul de activități la care el participă activ - chiar acum îi construim o căsuță din lemn cu accesorii la care lucrăm de vreo două zile deoarece este și el foarte implicat (râde). Durează mai mult când ne facem treaba împreună cu el, dar ne place la nebunie faptul că este interesat, curios și că vrea să ia parte la tot. Apoi, câteva ore le dedic pregătirii mele fizice, nu știm cât va dura această situație, așa că momentan fac mai mult exerciții de întreținere.

- E o situație gravă și inedită cu care se confruntă omenirea, cum priviți ceea ce se întâmplă? Ce vă îngrijorează, impresionează, emoționează în aceste zile?
- Urmărim în fiecare zi știrile, vedem situația gravă în care se află Italia și sperăm să nu ajungă și alte țări în aceeași postură, deși Spania e foarte aproape. Este cumplit ca dintr-odată să nu îți mai vezi părinții, bunicii, apropiații, să nu poți să îți iei rămas bun de la ei, să fie singuri în acele momente grele, iar tu să nu poți face nimic. Pur și simplu, de neimaginat! Economia va fi grav afectată, ne gândim la toți oamenii care nu vor mai avea locuri de muncă, toate persoanele care depind de un salariu lunar sau cei care au afaceri mici și sunt nevoiți să le închidă... Este foarte greu.

Grija principală e copilul

- Ca părinți, lucrurile sunt diferite pentru voi, o altă responsabilitate. Cum vedeți totul din această perspectivă, inclusiv viitorul, și cum îl protejați pe Noah?
- Lucrurile se schimbă mult atunci când ești părinte, grija ta principală este el și în același timp și tu. Acesta a fost și motivul pentru care hotărâserăm să anulăm orice plecare în următoarea perioadă, indiferent de clasament, puncte, obiective de îndeplinit anul acesta. Nu este un mod mai bun de a-l proteja pe Noah în această situație decât să stăm acasă izolați.

- În ce fel va fi afectat sportul, tenisul în special, din punctul vostru de vedere, cum se schimbă țintele?
- Momentan, până pe 7 iunie au fost anulate toate competițiile, dar probabil că această dată va fi împinsă mai departe. Clasamentele sunt înghețate, Jocurile Olimpice s-au amânat, este o situație fără precedent. Nu mă gândesc prea mult la asta, nu fac scenarii, îmi fac antrenamentele în continuare așa cum pot și așteptăm noile decizii ale ATP și ale ITF.

Pregătire bună de iarnă

- Au fost două turnee challenger anul acesta, semifinale la Koblenz cu Andre Begemann, finală la Pau cu Simone Bolelli, ambele în februarie, rezultate valoroase - ce a determinat începerea sezonului atunci?
- Stabiliserăm încă de la sfârșitul anului trecut că nu vom călători în afara Europei la început de an - din moment ce nu intram în Australia - și că vreau să aștept turneele din Europa din sală. Eram conștient că urmează un an încărcat, cu multe obiective, și am pus accentul pe o pregătire foarte bună în iarnă, nu am vrut să forțez pregătirea pentru a începe mai repede turneele în ianuarie.

- Și Andre?
- Andre își dorea foarte tare să joace turneele din Asia și să încerce să mai intre, poate, și pe vreun tablou la turnee mai mari. Astfel am hotărât să ne reunim la Koblenz și să continuăm parteneriatul. Între timp, el a intrat ultimul la Santiago, turneu ATP 250, pe tablou, iar eu l-am găsit în ultimul moment pe Bolelli pentru Pau.

- Din punctul de vedere al partenerului, cum este situația?
- Cum vede Andre situația? Nu știu, nu am mai vorbit de la anunțul dat de ATP cu cele 6 săptămâni de pauză.

7e locul cel mai înalt pe care l-a ocupat românul în clasamentul mondial de dublu, poziție atinsă pe 13 iulie 2015

Greu să se antreneze

- Ce vi se pare cel mai greu de făcut acum, dar și cel mai ușor?
- Cel mai greu pentru mine în aceste momente este să mă antrenez. În general, ai o idee despre program, despre când ar urma să începi turneele. Acum este o incertitudine, deocamdată este data de 7 iunie, dar nu se știe dacă atunci se va relua activitatea și nu se știe ce modificări vor fi în calendar. Încerc să fac tenis cu Daiana în fiecare zi sau la două zile și să respect programul dat de preparatorul meu fizic, Daniel Tudorache. Ușor pentru noi este să ne bucuram de acest timp petrecut împreună, avem amândoi mai multă vreme acum pentru lucruri care ne fac placere, dar pe care nu le-am fi putut face fiind pe tur.

„Lucrurile se schimbă mult atunci când ești părinte, grija ta principală este el și în același timp și tu"
Florin Mergea

„Încerc să fac tenis cu Daiana în fiecare zi sau la două zile și să respect programul dat de preparatorul meu fizic, Daniel Tudorache"
Florin Mergea

Liniștea de acasă

„Nu este pentru prima dată când am o pauză în care nu particip la turnee, diferența este că de această dată nu a fost alegerea noastră", explică Florin.

„Nouă mereu ne-a plăcut acasă, a fost locul unde ne-am reîncărcat de fiecare dată, așa că încercăm chiar și în situația asta să luăm partea bună, să ne bucurăm de fiecare moment petrecut împreună, să ne bucurăm de liniștea de acasă, de Noah, de timp liber, de tot ce ne lipsește atunci când suntem plecați. Stăm acasă, nu ieșim, dar ăsta nu este un lucru greu pentru noi, nu suntem genul care să ieșim prea mult în oraș sau la diverse evenimente, preferăm să stăm și să ne bucuram de liniște în perioadele scurte în care nu călătorim", adaugă el.

„O lecție de învățat"

Fostul număr 7 mondial la dublu are un mesaj de transmis, împreună cu soția sa, Daiana, celor care vor citi aceste rânduri. „Am vrea ca lumea să înțeleagă faptul că această pandemie se va stinge cu atât mai repede cu cât fiecare acționează într-un mod responsabil.

În același timp, am văzut în ultimele zile cum eforturile oamenilor se unesc, cum fiecare încearcă să ajute în felul în care poate, cum în fața unei tragedii oamenii devin mai buni, mai empatici, mai uniți", au observat ei. „Cred că este o lecție pe care o putem învăța, să încercăm să fim la fel și în vremurile bune și cu siguranță planeta pe care trăim ar deveni un loc mai bun".

7 titluri ATPare Florin Mergea în palmares, cucerite între 2013 și 2017 cu diferiți parteneri, cel mai prețios fiind Madrid 2015, de categorie Masters 1000. A disputat alte 8 finale

CORONAVIRUS. Cum te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea

Citește și alte știri despre tenis:

Stefanos Tsitsipas nu mai rezistă în izolare: „Simt că îmi pierd mințile. Am vorbit cu familia și am decis să mă mut singur”

Sorana Cîrstea donează pentru criza coronavirus: „Ar trebui să ne unim cu toții”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează