SPORTURI  »  TENIS  »  ȚIRIAC OPEN

VIDEO EXCLUSIV Francisco Cerundolo, principalul favorit al Țiriac Open: „Circuitul masculin e pe mâini bune. Jannik Sinner va deveni numărul unu”

Francisco Cerundolo FOTO Imago Images
Francisco Cerundolo FOTO Imago Images

Articol de , , - Publicat miercuri, 17 aprilie 2024 12:13 / Actualizat miercuri, 17 aprilie 2024 12:19

Francisco Cerundolo (25 de ani și 21 ATP), principalul favorit al turneului de la București, debutează miercuri în compania conaționalului său, Federico Coria. Înainte de partida din turul al doilea, argentinianul a vorbit pentru GSP.ro despre cum se simte, despre ascensiunea sa, despre starea circuitului masculin și despre tango.

„Sunt un tip inteligent și mă simt foarte matur pentru vârsta mea”, s-a autocaracterizat Francisco Cerundolo. Asta în afara terenului, pentru că atunci când vine vorba despre tenis spune că atuurile sale sunt „dreapta și spiritul competitiv”. Cu aceste două calități și-a făcut loc în Top 20 anul trecut, când a urcat cel mai sus până pe 19.

Acum este pe locul 21 și este principalul favorit al turneului Țiriac Open. Are două trofee în palmares, Bastad (2022) și Eastbourne (2023), dar visează să câștige într-o zi un turneu de Mare Șlem, Până acum a ajuns cel mai sus în optimi de finală, la Roland Garros în 2023. Are victorii la jucători de Top 10 și o semifinală la Miami.

Provine dintr-o familie de sportivi, mama este fostă jucătoare de tenis, tatăl la fel, fratele său mai mic, Juan Manuel, practică și el același sport, doar sora lor, Maria Constanza, a ales hocheiul pe iarbă.

E născut la Buenos Aires și și-a dorit să meargă la o facultate de management, economie și finanțe pentru că nu vrea să rămână legat de tenis dacă nu îi va merge bine. Deocamdată, însă, este unul dintre tinerii promițători care își construiește o carieră.

Înainte de a intra pe teren la Țiriac Open, Francisco Cerundolo a povestit cu zâmbet despre câteva aspecte din viața sa.

- Francisco, ești principalul favorit la acest turneu, când ai ajuns, te-ai antrenat, cum ești?
- E un lucru foarte frumos să fiu principalul favorit, nu e prima oară când sunt într-o astfel de postură, cred că mi s-a mai întâmplat o dată, acum e a doua oară. Am ajuns de vineri și ne-am antrenat în fiecare zi. Sper să debutez miercuri cu bine.

- Te simți bine?
- M-am simțit bine, m-am simți confortabil în fiecare zi. E zgură, e unul dintre primele turnee din acest sezon, după Monte Carlo, îmi doresc să joc bine pentru că ar fi un impuls bun pentru ce urmează.

A mai fost în România în pandemie

- Cum ți se pare tabloul, e destul de puternic pentru un 250?
- Da, tabloul e foarte puternic, sunt mulți jucători cu nume. Debutez cu Fede Coria, care este un rival puternic. Și lui îi place să joace pe zgură, a jucat bine până acum, sunt multe partide dificile încă din primul tur. Pentru un 250 este un tablou cu jucători buni. E bun pentru spectatori, pot urmări meciuri de calitate.

- Dar nu ești prima oară în România, ai mai fost aici în 2020, la Iași și la Sibiu. Era pandemie, am vrut să te întreb, nu ți-a fost teamă să călătorești atâtea ore, să vii tocmai aici, în România?
- Da, îmi amintesc când am venit în 2020, am venit cu un prieten și cu fratele meu să jucăm acele turnee challenger. Dar am plecat din Argentina în august, cred, și jucasem deja, cred că două-trei turnee în Europa și după aceea urma să vin în România.

Odată ce eram în Europa, eram liniștiți. Întotdeauna a fost greu să călătorești atunci pentru că mereu cereau foarte multe hârtii, multe lucruri. Stăteam mereu cu frică, având îndoieli, mă lasă, nu mă lasă. Am avut două săptămâni frumoase la cele două turnee challenger.

Stan Wawrinka a pierdut la Țiriac Open în fața lui Nuno Borges, un portughez cu un traseu neobișnuit în tenis
ȚIRIAC OPEN
Stan Wawrinka a pierdut la Țiriac Open în fața lui Nuno Borges, un portughez cu un traseu neobișnuit în tenis

- Ai avut o ascensiune fulminantă în ultimii doi ani, când ai simțit că ceva s-a schimbat în cariera ta și poți să treci la următorul nivel?
- Prima dată a fost în 2021, când am ajuns în finală la ATP Buenos Aires, un ATP 250, venind din calificări de unde am zis, wow, uite, pot să joc la nivel ATP contra celor mai buni jucători!

Anul următor, în 2022, am făcut semifinale la Masters-ul de la Miami, cred că am intrat în top 50, și de acolo s-a schimbat totul. Am schimbat mediul în care jucam, cum jucam, încrederea, capul, și de acolo cred că a fost totul foarte bine.

A trebuit să îmbunătățesc multe lucruri, pentru că dintr-o dată m-am trezit la cel mai bun nivel din lume, când am găsit jucători mai buni a trebuit să încep să joc mult mai mult pe terenuri dure. La nivel challenger, poți să te duci să-ți faci programul cum vrei și să joci ce-ți convine cel mai bine În circuitul ATP, trebuie să te duci acolo unde îți dictează programul. Au fost multe lucruri, am învățat, m-am adaptat la diferite lucruri, iar asta m-a făcut să fiu mult mai bun.

- La Miami 2022, ai jucat contra lui Sinner, cum ți s-a părut atunci și crezi acum despre el acum că este între cei mai buni din lume?
- Întotdeauna am crezut că este un jucător grozav, încă de pe atunci, nu-mi aduc aminte exact ce loc ocupa, dar era deja foarte bun, nu era cum este astăzi, pe locul doi, pe cale să devină numărul unu, dar era un jucător grozav.

Francisco Cerundolo, principalul favorit al Țiriac Open: „Circuitul masculin e pe mâini bune. Jannik Sinner va deveni numărul unu”
Federico Cerundolo după victoria în fața lui Jannik Sinner la Roma anul trecut FOTO Guliver/GettyImages

Am evoluat împotriva lui de patru ori, anul trecut o dată, de trei ori în 2022, și el se perfecționa mereu, a fost mereu în progres, l-am văzut mereu cu mult potențial, din primul minut, a fost o chestiune de a se acomoda un pic, de a regla niște detalii. El s-a îmbunătățit acum, este aproape neînvins în acest an, complet peste tot. Cred că în orice moment va fi numărul unu în lume.

2-2 este scorulîntâlnirilor directe dintre Jannik Sinner și Francisco Cerundolo

Își dorește să vadă Africa

- Ai și un titlu pe iarbă, te consideri un jucător complet?
- Nu, nu mă pot numi un jucător de iarbă, nici pe departe, dar am câștigat un titlu acolo, a fost ceva incredibil. Nu mă așteptam, adevărul este că a fost ceva incredibil, și da, cred că sunt un jucător care s-a adaptat bine la toate suprafețele, am avut rezultate bune pe zgură, pe ciment, pe iarbă. Deci, nu, evident că zgura este suprafața mea cea mai naturală și este cea pe care am crescut toată viața mea, dar din fericire mă adaptez și pot juca pe toate terenurile. Cred că și asta este ceva esențial pentru a putea continua să merg înainte și să mă perfecționez.

- Ca jucător de tenis călătorești mult, cum te împaci cu aceste călătorii lungi, dificile. Cum e pentru tine?. E un oraș sau un loc pe care vrei să-l vezi, iar tenisul te poate ajuta să ajungi acolo?
- Fiind argentinian, am multe călătorii în toate părțile, suntem departe de tot. Nu există decât ideea de a te obișnui pentru a avea zboruri lungi. Este ceva, bine, eu nu spun că îmi place, pentru că nu-mi place, toate săptămânile în aeroport, zboruri lungi,

Este deja parte din viața noastră, și este necesar să te adaptezi. De exemplu, atunci când mergem în Asia sau Australia, sunt călătorii foarte lungi, durează o zi, o zi și un pic din Argentina. Contează și schimbarea de fus orar, care a devenit deja foarte obositoare. Sunt lucruri cu care m-am obișnuit. Niciodată nu am mers în Africa, există foarte puține turnee acolo, doar Marrakech și nimic altceva. Îmi place să călătoresc, poate în viitor aș putea să merg în vacanță, nu știu.

- Ai reușit să termini universitatea?
- Nu, deocamdată nu, mai am 15 materii.

- Un vis pe care îl ai în viață și unul pentru tenis?
- Un vis atât de mare este acela de a câștiga un Slam, acesta este cel mai mare vis în tenis, iar în viață, cred că nimic altceva decât să-mi întemeiez o familie.

„Alcaraz, Sinner, Medvedev vor fi liderii”

- Ce părere ai despre circuitul masculin acum?
- E foarte competitiv, mulți jucători , toți foarte apropiați ca valoare, nu sunt meciuri ușoare la niciun turneu, nu cred că înainte se întâmpla acest lucru. Federer, Nadal, deja, nu mai sunt, Rafa mai are puțin, Djokovic este încă în vârf, dar cred, de asemenea, că în câțiva ani se va retrage.

Acum există noi jucători care preiau pozițiile de top, concurează pentru turneele importante, ca Alcaraz, Sinner, Medvedev, și toți cei care sunt acolo, cred, de asemenea, că sunt superjucători, care vor fi liderii pentru câțiva ani din acest sport, și cred că tenisul e pe mâini bune.

- E o întrebare pe care le-o adresăm tuturor argentinienilor, știi să dansezi tango?
- Nu. (râde)

- Și Juan Ignacio Chela ne-a spus asta.
- Tangoul este ceva ce aparține istoriei Argentinei, dar dacă nu iei lecții de tango, nimeni nu te învață tango. Nu e ceva ce vine în mod natural și e peste tot, e doar în vechile școli.

- Noi spunem că Argentina e tango, tu ce știai de România?
- Nimic, îi cunosc doar pe jucătorii de tenis.

Programul zilei a treia de la Țiriac Open

  • Terenul Central, de la ora 11:00
  • Nuno Borges, Reese Stalder (Por/SUA) - Marius Copil, Bogdan Pavel (Rom, WC)
  • Nu înainte de ora 13:00
  • Joao Fonseca (Bra, WC) - Radu Albot (Mol, q)
  • Francisco Cerundolo (Arg, 1) - Federico Coria (Arg)
  • Nu înainte de ora 17:00
  • Thiago Seyboth Wilde (Bra) - Mariano Navone (Arg, 5)
  • Terenul 1, de la ora 11:00
  • Arthur Rinderknech (Fra) - Alejandro Tabilo (Chi, 4)
  • Harri Heliovaara, Henry Patten (Fin/M.Br) - Francisco Cabral, Aleksandr Nedovyesov (Por/Kaz)
  • Pedro Martinez, Alejandro Tabilo (Spa/Chi) - Nicolas Barrientos, Rafael Matos (Col/Bra, 4)
  • Terenul 2, de la ora 11:00
  • Gregoire Barrere (Fra, q) - Thanasi Kokkinakis (Aus)
  • Lloyd Glaspool, Jean-Julien Rojer (M.Br/Ola) - Fabrice Martin, Denis Molchanov (Fra/Ukr)

Citește și alte știri despre Țiriac Open:

Joao Fonseca, unul dintre puștii de viitor ai circuitului: „Nu trebuie să te avânți mai sus decât posibilitățile tale!”
Țiriac Open
Joao Fonseca, unul dintre puștii de viitor ai circuitului: „Nu trebuie să te avânți mai sus decât posibilitățile tale!”
Corentin Moutet, învingător asupra lui Shapovalov: „Nu mi s-a părut că terenurile sunt în neregulă, așa e pe zgură”
ȚIRIAC OPEN
Corentin Moutet, învingător asupra lui Shapovalov: „Nu mi s-a părut că terenurile sunt în neregulă, așa e pe zgură”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează