SPORTURI  »  TENIS  »  SEMIFINALĂ CUPA FED

FRANȚA - ROMÂNIA / Raluca Olaru are încredere în echipa de Cupa FED: ”Ne adaptăm la orice stil de joc”

Raluca Olaru e la a doua săptămână de antrenamente pe zgura de la Centrul Național, suprafața pe care se va disputa semifinala cu Franța // FOTO Raed Krishan +1   FOTO
Raluca Olaru e la a doua săptămână de antrenamente pe zgura de la Centrul Național, suprafața pe care se va disputa semifinala cu Franța // FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat vineri, 12 aprilie 2019 10:27

Raluca Olaru, numărul 35 WTA la dublu, vorbește despre apropiata semifinală de Cupa Fed contra Franței, de săptămâna viitoare, dar și despre recentul ei succes în turneele Premier Mandatory de la Indian Wells și Miami.

  • Franța - România se joacă în weekend-ul 20-21 aprilie și va putea fi urmărit liveTEXT pe GSP.ro.

O zi în care soarele dă din coate și se strecoară printre nori. Strălucește puternic, iar Raluca mijește un pic ochii în timp ce ascultă cu atenție întrebarea următoare.

La Centrul Național de Tenis, în preajma baloanelor așternute în interior cu zgură, cea mai în formă jucătoare de dublu a României vorbește despre apropiata semifinală de Cupa Fed contra Franței, de la Rouen, despre trăsăturile echipei României, despre începutul de an productiv pe care îl are și despre oful mai vechi, cel al găsirii unei partenere compatibile pe termen lung.

Olaru revine în componența team-ului tricolor după un an, cea mai recentă apariție a sa în Fed Cup fiind contra Canadei, la Cluj-Napoca, în februarie 2018. Spune că e pregătită să joace cu oricare dintre coechipiere, dar subliniază și faptul că se pot alcătui diverse scheme în cadrul echipei.

Atât la simplu, cât și la dublu. Un atu al României, această versatilitate, diversitatea stilurilor, spune Raluca. E la a doua săptămână de antrenamente pe zgură, făcând ușor trecerea de la hard-ul american, acolo unde a reușit rezultate importante în ambele turnee Premier Mandatory, "sferturi" și la Indian Wells, și la Miami. Și așteaptă cu încredere, dar și cu calm ceea ce îi va rezerva restul sezonului.

Adrian Cruciat, unul dintre antrenorii cu care lucrează, se apropie privind atent în telefon. "Stai, să vedem pe ce teren intri, că a apărut o schimbare". E ora antrenamentului. Și deocamdată, Cupa Fed e ținta ei cea mai apropiată.

- Raluca, se apropie întâlnirea de Cupa Fed cu Franța. Sunt alte emoții, având în vedere că e o semifinală, că e o revenire pentru tine în echipă după un an?
- Sunt emoții la Cupa Federației, mai multe ca de obicei. Chiar mă gândeam zilele trecute că urmează să mergem acolo, să fiu în echipă și cumva îmi veneau acele emoții specifice pentru o săptămână de Fed Cup. Apoi mi-am zis, trezește-te, joci foarte bine, totul merge bine, curaj. E imposibil să nu ai emoții, mai ales că acum este vorba despre o semifinală, dar eu sper să reușim toate, ca de obicei, să ne concentrăm mai mult pe noi, pe joc, pe ce avem de făcut și să lăsăm alte lucruri deoparte. Important este să ne bucurăm cât mai mult posibil de acest eveniment pentru că avem de ce.

- E important, acum că e posibil ca echipa să aibă cinci jucătoare, să existe și un specialist de dublu pentru a acoperi această zonă?
- Eu zic că da. E clar că fetele din echipa noastră pot juca și simplu, și dublu, însă acum cu această regulă mi se pare mai mult decât potrivit, mai ales dacă ai pe cine, ca o jucătoare să fie special pentru dublu.

- Mai ales că tu ai jucat cu toate colegele...
- Exact (râde). Chiar cu toate. Ne știm de multă vreme și chiar suntem un grup frumos. Ne înțelegem bine, acum ne-am maturizat toate, suntem mai relaxate și eu zic că o să fie bine.

Cinci zile suficiente

- Joci de mulți ani în Cupa Fed, s-a schimbat percepția ta față de această competiție de-a lungul anilor sau e la fel?
- E un pic diferit față de când eram în grupa aceea a doua, e altfel de set up. Acolo era groaznic să treci mai departe, trebuia să câștigi multe întâlniri într-o săptămână. Atenția nu era atât de mare. Acum, de când suntem în Grupa Mondială, fie că e I sau II, așteptările sunt mult mai mari, dorințele sunt diferite. Eu am jucat trei întâlniri în Grupa Mondială și de fiecare dată am venit mai pregătită pentru tot ce înseamnă săptămâna de Fed Cup.

- Cum decurge această săptămână pentru voi, sunteți toate acasă, vă pregătiți individual sau vă mai întâlniți?
- Fiecare e cu echipa ei, luni vom pleca la Rouen. Cred că vom face și câteva antrenamente împreună. Întotdeauna s-a decis că e mai bine așa, avem acolo cinci zile de pregătire până la meciuri. E suficient să fim toate împreună acolo și să creăm aceea atmosferă de echipă pe care noi oricum o avem pentru că ne vedem la turnee, nu e ceva discontinuu.

- Zgura, în sală, e OK?
- Tuturor ne place zgura. Și lor, nu-i problemă. Faptul că e indoor nu schimbă mare lucru. Următoarele turnee sunt pe zgură, cumva e o continuitate mai mare. De când m-am întors de la Miami am intrat pe zgură.

Spirit de luptă versus varietate

- Cum ai caracteriza echipa Franței?
- Primul lucru care-mi vine în minte, când mă gândesc la franțuzoaice, este spiritul de luptă. Mor cu tine de gât, cumva sunt similare nouă, mai inteligente în joc, mai jucăușe.

- Dar pe cea a României?
- O întrebare grea (zâmbește). Avem fete foarte bune, au demonstrat-o ani la rând, foarte luptătoare și ambițioase și care pot juca mai multe stiluri. Asta ne-a caracterizat întotdeauna și anume faptul că nu suntem limitate, cumva ne putem adapta și evolua contra mai multor stiluri de joc. Mai ales într-o întâlnire de acest gen este bine să ai mai multe variante de joc și stil. La dublu nu mai zic pentru că oricine ar juca, sunt variante destule, putem fi o echipă foarte bună. Vom vedea ce se întâmplă acolo, o să fie bătălie.

"Sunt foarte mulțumită de cum a început anul"

- A fost un început de an bun pentru tine, cu sferturi de finală la Indian Wells și Miami, cu o parteneră, croata Darija Jurak, cu care nu-ți plănuiseși să joci la începutul anului. Cum ați ajuns să faceți din nou pereche, având în vedere că în 2018 ați ajuns în finala de la Moscova?
- Anul trecut am jucat împreună întâmplător, la New Haven și Moscova, unde am mers foarte bine. Apoi, ea avea parteneră pentru prima lună a anului 2019, și eu nu eram sigură că ne potrivim ca stil de joc. După Australian Open amândouă eram în căutare și am zis de ce nu? Am avut un rezultat foarte bun la Moscova și a mers bine din prima. Am jucat la Dubai, am făcut sferturi de finală acolo, apoi Indian Wells, Miami, sferturi la ambele. Pentru mine a fost pentru prima oară când am ajuns atât de departe la un turneu Premier Mandatory. Vom continua împreună pentru că sunt foarte mulțumită de cum a început anul, lunile februarie și martie, în ianuarie avem un pic de dubii, deși eu mă antrenasem foarte bine în extrasezon. O iau pas cu pas ca de obicei, urmează sezonul de zgură.

- La începutul anului avuseseși o înțelegere cu Galina Voskoboeva, dar pur și simplu lucrurile nu s-au legat. A fost o chestie de nepotrivire?
- Da, am pornit de la ideea de a încerca, nu mai jucasem niciodată împreună, nu ne-am potrivit absolut deloc în teren, așa că nu mai avea sens să mergem mai departe.

- În schimb, cu Darija Jurak lucrurile au mers mult mai bine. Ce ați descoperit jucând împreună în 2019?
- În primul rând, mă înțeleg foarte bine cu ea și pe teren și în afara lui. Avem o comunicare fluentă. Lucru foarte important, mai ales în proba de dublu. În teren, fiecare știe cam ce face cealaltă, ce poate. În marea majoritate a timpului ne completăm bine și jucăm în așa fel încât să fie bine pentru amândouă.

Planuri pe termen scurt

- Dacă aveți ceva de lămurit, cum o faceți?
- Până acum am discutat foarte deschis și mereu când a fost ceva am vorbit și la antrenament, și în afară, dar simt că pot să comunic cu ea în legătură cu orice și lucrul acesta este foarte important.

- Planurile sunt pentru tot sezonul de zgură?
- Da. Începem cu Stuttgart, apoi Madrid, Roma și Roland Garros. Probabil că după vom trage o linie și vedem dacă mergem mai departe. Am învățat să nu mai îmi fac speranțe pe termen prea lung, să le reduc pe un termen mai scurt și apoi vedem ce se întâmplă.

"Pentru mine Cupa Fed e întotdeauna un obiectiv, am mereu dorința de a juca"
Raluca Olaru

"Avem fete foarte bune în echipă, au demonstrat-o ani la rând, foarte luptătoare și ambițioase și care pot juca mai multe stiluri, asta ne-a caracterizat întotdeauna și anume faptul că nu suntem limitate, cumva ne putem adapta și evolua contra mai multor stiluri de joc"
Raluca Olaru

"Ne știm de multă vreme și chiar suntem un grup frumos. Ne înțelegem bine, acum ne-am maturizat toate, suntem mai relaxate și eu zic că o să fie bine"
Raluca Olaru

"Vreau să mai joc o perioadă"

Raluca Olaru a împlinit 30 de ani pe 3 martie și și-a sărbătorit ziua la Indian Wells alături de componentele echipei de Cupa Fed.

"Dacă mă întrebai la douăzeci de ani, probabil ziceam că pe la treizeci o să mă las. Când ești tânăr ai anumite idei, apoi lucrurile se schimbă. Încă nu conștientizez, m-a întrebat cineva după ziua mea câți ani am și am zis 29, apoi mi-am dat seama că nu mai e cazul. Mă simt bine cum sunt acum și cu siguranță vreau să mai joc o perioadă. Nu vreau să pun o limită, vreau să joc cât timp simt că sunt motivată și îmi place ce fac și am dorința aceea să cresc, care e foarte importantă", a spus Raluca.

Farmec răpit

Cupa Davis se va juca în acest într-un nou format și se vorbește că în următorii an vor exista schimbări și în competiția feminină pe echipe. La cel mai înalt nivel, băieții vor juca timp de o săptămână la Madrid. Un format care ar putea fi implementat și în Cupa Fed.

"Dacă se va întâmpla acest lucru mi se pare că i se ia farmecul competiției, dacă se adună totul într-o săptămână. În plus ar fi foarte solicitant pentru jucători. Încărcătura este foarte mare, meciuri multe și e dificil. Vom vedea însă ce se va întâmpla", a spus Raluca Olaru.

2007este anul în care a debuta Raluca Olaru în Fed Cup, într-o întâlnire cu Olanda

3victorii are Raluca Olaru în Cupa Fed la simplu, înfrângerile fiind tot trei

3-8este raportul dintre înfrângeri și victorii în Cupa Fed la dublu pentru Raluca Olaru

7partenere a avut Raluca Olaru de-a lungul anilor în Cupa Fed. Ea a făcut pereche cu Monica Niculescu, Sorana Cîrstea, Simona Halep, Irina Begu, Cristina Dinu, Andreea Mitu, Ana Bogdan

Citește și:

FED CUP // Cum arată programul României înainte de duelul cu Franța

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează