SPORTURI  »  TENIS  »  PORTRET DE IDOL

Geniu, măsura S » Ce a făcut-o pe Simona Halep să o admire pe Justine Henin

Articol de , - Publicat marti, 18 august 2015 00:00

Belgianca de 1,67m a reprezentat pentru o bună bucată de vreme alternativa la jocul dur şi în forţă reprezentat de surorile Williams. La Toronto, românca a avut prilejul să-şi întîlnească pentru prima oară idolul.

Simona Halep nu a fost genul de copil care să facă mulţi purici în faţa televizorului, uitîndu-se la tenis. Prefera să iasă pe stradă sau să improvizeze un teren în sufragerie şi să joace. Nu era pasionată de fenomen. A aflat despre marii jucători de la fratele său.

Abia după ce a decis că vrea să meargă pe calea acestui sport, pe la 14-15, a privit spre circuit. Şi din marea de campioane care se duelau la începutul anilor 2000, ea a ales-o pe micuţa Justine. Cea care se bătea de la egal la egal cu surorile Williams, cu Lindsay Davenport sau cu Maria Şarapova, toate jucătoare de forţă.

Justine era alternativa. Cu un rever fluid, executat cu o mînă, cu un joc inteligent şi cu o tărie mentală ieşită din comun, Henin a reuşit să cucerească şapte trofee de Mare Şlem şi să fie 117 săptămîni pe primul loc în lume. Singurul turneu de Mare Şlem care-i lipseşte din carieră e cel de la Wimbledon, acolo unde a ajuns de două ori în finală, dar de fiecare dată a ieşit cu capul plecat de pe iarbă.

Povestea lui Justine e una impresionantă. Ea a decis să joace tenis după ce în 1992, pe cînd avea  doar 10 ani, mama sa a dus-o la finala de la Roland Garros, disputată de Steffi Graf şi Monica Seles. Doi ani mai tîrziu avea să-şi piardă mama. De aceea, atunci cînd a cîştigat prima oară la Roland Garros, în 2003, cu lacrimi în ochi ea i-a dedicat trofeul mamei.

Fire introvertită, Justine a fost antrenată de la 14 ani şi pînă la finalul carierei de un singur antrenor, Carlos Rodriguez. Argentinianul i-a fost mereu alături şi a fost ca un al doilea tată, după ce belgianca a întrerupt orice legătură cu părintele său natural. Motivele nu au fost niciodată dezvăluite, dar împăcarea a avut loc spre finalul carierei belgiencei.

Justine şi Simona s-au întîlnit pentru prima oară la Toronto, o întîlnire emoţionantă. Belgianca a spus că se regăseşte în unele aspecte ale jocului Simonei şi că o urmăreşte cu mare plăcere. Ce compliment mai mare pentru româncă, atunci cînd cel spre care ai privit în adolescenţă spune că la rîndul său te urmăreşte.

Două retrageri

Justine Henin a surprins pe toată lumea cînd în 2008 a decis să se retragă, deşi era numărul unu mondial. Ea a cerut să fie scoasă imediat din clasamentul WTA, deşi putea să mai rămînă acolo pînă cînd îi ieşeau toate punctele.

"Nu-mi doream să fiu pe teren. Nu tenisul meu era o problemă. Lumea îmi vorbea doar despre Roland Garros sau Wimbledon, iar mie nu-mi mai păsa, îmi doream să aflu mai multe despre mine. Tenisul nu mă mai putea face fericită".

Avea doar 26 de ani.  După doi ani de pauză, ea s-a întors, dar în 2011 o accidentare la cot a făcut-o să lase tenisul deoparte pentru totdeauna.

A devenit mamă

După retragerea definitivă din tenis, Justine s-a dedicat complet vieţii de familie. E într-o relaţie de lungă durată cu Benoît Bertuzzo, un cameraman belgian. În 2012, cei doi au devenit părinţii unei fetiţe pe nume Lalie. În trecut, Henin a fost căsătorită timp de cinci ani, între 2002 şi 2007, cu Pierre-Yves Hardenne.

"Viaţa mea a fost grea în trecut, dar nu am nici un regret. Singurul lucru pe care aş vrea să-l schimb este că mi-aş dori ca mama să nu fi murit atît de repede. Dar pierderea ei mi-a modelat personalitatea şi m-a făcut să-mi depăşesc limitele"
Justine Henin

43de titluri WTA a adunat Justine Henin în cariera profesionistă

Trofeele de Mare Şlem cucerite de Justine Henin

Australian Open 2004
Roland Garros 2003, 2005, 2006, 2007
US Open 2003, 2007

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
anne1970_ar
anne1970_ar  •  18 August 2015, 11:04

Daca Simona o admira pe belgianca, poate nu schimba antrenorii ca pe pantofi. Adica nu era un Becali 2. Coincidenta face ca amandoi sunt machidoni (elegant spus, aromani). Nu-i plac antrenorii seriosi si care ii cer sa respecte unele indicatii tehnice. Prefera romanasii superficiali si pomanagii. N-am auzit de niciun anterenor sa o fi refuzat-o, pentru 100.000 Eu ii lingeau si racheta de doua ori/zi. Acum e pokeristul la rand, nu-l apuca revelionul.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează