SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Horia Tecău şi-a analizat parcursul de la Wimbledon: "Cine se gîndea că o să ajung aici!"

Articol de - Publicat luni, 05 iulie 2010 00:00

Românul va continua colaborarea cu Robert Lindstedt, cei doi aşteptînd acum sezonul de hard nord-american.

Prima finală de Grand Slam din carieră l-a stors de puteri pe Horia Tecău, dar i-a dat speranţe pentru viitor. "Puştiul" român şi-a petrecut dimineaţa de ieri plimbîndu-se pe străzile din Londra, în încercarea de a realiza performanţa uriaşă pe care a realizat-o. În cele din urmă, a trecut peste dezamăgirea ratării trofeului şi a plănuit traseul pentru revenirea la Londra, alături de Robert Lindstedt, la finalul acestui an, pentru Mastersul rezervat celor mai bune opt echipe din lume.

"De vis"
- Horia, cum te simţi după o finală la Wimbledon?
- Obosit, dar fericit. Au fost două săptămîni de vis.

- Cum s-a simţit finala din teren?
- Nu am făcut un meci foarte bun, în timp ce lor le-a ieşit aproape totul. Dacă stau să mă gîndesc bine, cred că este cel mai slab joc al nostru din tot turneul. Faptul că nu am început bine ne-a făcut sarcina şi mai dificilă. În schimb, adversarii au avut un prim set aproape perfect, în care le-a mers ca uns primul serviciu. Apoi, ne-am mai revenit, dar nu am mai putut întoarce soarta partidei.

- Ai avut emoţii?
- S-a simţit ceva, un pic de trac, dar mi-am mai revenit pe parcurs. A contat şi lipsa de experienţă, pentru că adversarii au mai ajuns la nivel înalt şi erau obişnuiţi cu atmosfera. Melzer ocupă locul 16 în ierarhia ATP la simplu şi a jucat o semifinală de Grand Slam, la Roland Garros, în acest an, în timp ce Petzschner s-a luptat cu Nadal pe Terenul Central, în urmă cu o săptămînă. Nu-i nici o problemă, la viitoarea finală de Grand Slam voi fi şi eu obişnuit.

"Voi mai avea şansa!"
- Privind în urmă, cum ţi se pare performanţa reuşită?
- Incredibil. Mi-am propus înaintea turneului să nu mă gîndesc la rezultate, ci la joc, şi m-am trezit în finală la Wimbledon. Mi se pare un rezultat senzaţional, mai ales că este abia a doua participare ca senior la Londra, după ce, anul trecut, am ajuns în turul al treilea cu Andrei Pavel. După finală am fost un pic dezamăgit, dar m-am dat seama că nu am cum să fiu supărat că am pierdut ultimul act la Wimbledon. Cine se gîndea că o să ajung aici!

- Ai intrat în clubul restrîns al românilor care au în palmares o finală de Grand Slam.
- Este turneul pe care-l aşteptam. Am ajuns în finală datorită faptului că m-am antrenat, m-am comportat ca un profesionist şi nu o să mă schimb. Mă gîndesc că mai am vreo zece ani de jucat la acest nivel şi, dacă voi continua pe acelaşi drum, voi avea şansa de a juca din nou o finală de Grand Slam.

- Ce urmează?
- Mă întorc acasă pentru cîteva zile, cînd voi încerca să mă şi odihnesc un pic. Sîmbătă voi pleca la Bastad, în Suedia, pentru un nou turneu, urmat de o minivacanţă la Bucureşti. După aceea, mă voi muta în SUA, unde am şase săptămîni la dispoziţie să mă antrenez pe hard înaintea unei serii de turnee.

"Sîntem o forţă"
- Continuă colaborarea cu Robert Lindstedt?
- Da, am vorbit după finală şi am decis să mergem înainte. Ultimele trei săptămîni ne-au arătat ce putem, iar punctele obţinute ne-au ajutat să ne atingem obiectivul. Intrăm fără probleme pe tabloul principal de la orice turneu şi nu mai stăm cu gîndul dacă vom fi acceptaţi sau dacă vom fi capi de serie. În plus, ambii jucăm mai bine pe suprafeţe rapide, iar perioada următoare ar trebui să ne avantajeze.

- Aţi definitivat programul?
- Vom merge la toate turneele importante, inclusiv cele de Masters Series. Astfel, ne-am propus să participăm la Los Angeles, Washington, Toronto, Cincinnati, New Haven, apoi să luăm startul la US Open. Dacă lucrurile merg cum ne dorim, aş putea să-mi îndeplinesc un alt vis, calificarea la Masters-ul de la Londra, unde sînt prezente primele opt echipe de dublu din lume.

- Aţi făcut un pas important în acest sens.
- Am luat puncte multe, dar nu ştiu care-i situaţia. Nu mă uit niciodată la clasament în timpul turneelor. Aştept întotdeauna ziua de luni. Oricum, turneul de la Wimbledon a schimbat multe. Am căpătat încredere, pentru că am demonstrat că putem învinge constant echipe din primele 10. Simt că sîntem o forţă şi tuturor le este acum frică de noi. Vom fi priviţi altfel în circuit.

"La puşculiţă"
Pentru calificarea în finala turneului de la Wimbledon, Horia Tecău va încasa în jur de 60.000 de lire sterline. Prin comparaţie, de-a lungul carierei sale, constănţeanul în vîrstă de  25 de ani strînsese doar 296.944 de dolari. "Este cel mai mare cec pe care-l primesc în cariera mea. Banii îi pun la puşculiţă pentru mai tîrziu", a spus Tecău.

Dineu cu finaliştii
Aseară, Horia Tecău a participat la dineul oficial oferit de organizatorii turneului de la Wimbledon, alături de ceilalţi jucători prezenţi în finale, atît la seniori, cît şi la juniori. "Uitasem de dineu şi mă gîndeam să plec spre casă încă de duminică, dar mi-au amintit organizatorii. Am mai fost în 2002 şi 2003, cînd cîştigasem la juniori, dar acum este altceva. Este un sentiment extraordinar să faci parte din crema tenisului mondial", a explicat Horia.

Felicitat de federaţie
Preşedintele FR Tenis, Ruxandra Dragomir, l-a lăudat pe Horia Tecău pentru finala de la Wimbledon. "Ceea ce a realizat Horia este absolut incredibil şi ne-a făcut mîndri. Ne-am fi dorit cu toţii trofeul, dar să nu uităm că nu s-a mai jucat de foarte mult timp o finală de Grand Slam cu un român! Am mai avut juniori care au cîştigat titlul la categoria lor de vîrstă, la un Grand Slam, însă nu au repetat performanţele la seniori. Sper că finala lui Horia va da mai mult curaj tuturor jucătorilor români în tentativa de a ajunge la acest nivel", a spus Dragomir.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
headhunterz
headhunterz  •  05 Iulie 2010, 12:55

bafta Horia,la cat mai multe rezultate bune!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează