SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MADRID

Iga Swiatek, despre diferențele dintre tenisul feminin și cel masculin: „Circuitul nostru este acum mult mai consistent”

Iga Swiatek la conferința de presă de la Madrid FOTO Imago Images
Iga Swiatek la conferința de presă de la Madrid FOTO Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 26 aprilie 2023 19:47 / Actualizat miercuri, 26 aprilie 2023 20:28

Liderul mondial Iga Swiatek (21 de ani) a fost întrebată, la Madrid, din nou despre diferențele de premii care există între tenisul feminin și cel masculin

Discuția despre egalitatea de premii între circuitul feminin și cel masculin e departe de a se fi încheiat. Iga Swiatek, liderul mondial, a fost întrebată la conferința de presă de la Madrid din nou despre acest subiect.

 „Tenisul este unul dintre sporturile în care există cel mai mare echilibru între bărbați și femei, dar este evident că mai e mult de făcut dacă e să vorbim despre premiile în bani de la turneele de aceeași categorie în WTA și ATP. Ar fi grozav dacă aceste condiții s-ar îmbunătăți în WTA, dar știm și că aceasta este o afacere, uneori chiar și politica se amestecă, dar toți jucătorii de tenis fac aceeași treabă", a spus Iga Swiatek. 

Săptămâna trecută, Swiatek a primit 104.000 de euro pentru câștigarea trofeului de la Stuttgart, WTA 500, în timp ce Carlos Alcaraz a primit un cec de 477.000 de euro pentru trofeul de la Barcelona, ATP 500.

Atacuri din cauze diverse

Competiția de la Caja Magica este de categorie WTA 1000 la feminin și Masters 1000 la masculin, iar premiile oferite sunt egale. Această situație se întâlnește și la turneele de Mare Șlem. 

„Mulți oameni cred că tenisul masculin este mai atractiv de urmărit pentru că este mai fizic și jucătorii sunt mai puternici. De asemenea, atacă circuitul feminin din cauza inconsecvenței care a existat de-a lungul anilor sau spunând că femeile sunt mult mai emoționale. Nu știu, acum aș spune că circuitul nostru este mult mai consistent decât cel al bărbaților, deși avem un alt joc. Sunt opinii diferite,  dar ar fi grozav dacă s-ar putea egaliza condițiile în ambele circuite", a subliniat Swiatek.

"Nu e vorba despre bani, ci despre mesaj"

Primul turneu de tenis care a oferit premii egale pentru femei și bărbați a fost US Open în 1973. Billie Jean King a fost cea care a militat pentru premii egale după ce s-a impus în 1972, pe iarbă, la Forest Hills, locul unde se desfășura US Open atunci. „Nu este vorba doar despre bani, ci și despre mesajul pe care îl transmitem. Fiecare generație în parte trebuie să lupte pentru egalitate, și libertate", a spus americanca în acest an când se împlinesc cincizeci de ani de la această mișcare. 

Premiul pentru câștigătorii la simplu în acel an a fost în valoare de 25.000 de dolari. La masculin, s-a impus John Newcombe, iar la feminin Margaret Court. 

12 turneea câștigat Iga Swiatek până acum în carieră

Premiile turneului de la Madrid

FAZĂPREMIU
Câștigător 1.105.265 
Finalist 580.000
Semifinale 308.790
 Sferturi de finală 161.525
Optimi de finală 84.900
Turul 348.835
Turul 227.045
Turul 1 16.340
 *sumele sunt exprimate în euro

Citește și alte știri din tenis:

Zgura fără titani » Rafael Nadal absent la Madrid, Novak Djokovic șters. Cine va străluci?

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul 2 al turneului de la Madrid » Victorie în trei seturi cu Lauren Davis

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Misu1950
Misu1950  •  27 Aprilie 2023, 17:22

Prajita asta daca juca acum 10-15 ani (pe vremea surorilor Williams, Na Li, Azarenka, Kvitova, Radwanska, Wosniacki, Kerber, Halep, etc. nu prindea primele 15 locuri niciodata! Si vine acum cu mari ifose, daca adversare dr valoare nu mai sunt!

costeltudor
costeltudor  •  26 Aprilie 2023, 22:06

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close