SPORTURI  »  TENIS  »  SUSPENDARE

Ilie Năstase, scrisori pentru căpitanul Marii Britanii și jurnalista jignită la FED Cup » Cele 6 acuzații aduse căpitanului României și argumentele apărării

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 21 iulie 2017 18:59

Motivarea deciziei ITF de a-l suspenda pe Ilie Năstase până la finalul lui 2020 dezvăluie că fostul tenisman român a făcut o serie de gesturi prin care și-a cerut scuze persoanelor implicate.

Prezent la Constanța în calitate de căpitan nejucător al României, Ilie Năstase a fost ținta unui scandal imens în luna aprilie, pentru care a fost suspendat din orice rol oficial în competiţiile ITF până pe 31 decembrie 2020. Decizia a fost dată astăzi, iar singura veste bună primită de Năstase este că va putea lua parte la cele patru turnee de Mare Șlem.

Într-un document publicat pe site-ul oficial al federației, sunt dezvăluite detaliile procesului, care au fost acuzațiile aduse lui Ilie Năstase, dar și cum s-a apărat căpitanul echipei de FED Cup în fața acestor acuzații.

De asemenea, este specificat că la o zi după incidentele care au avut loc pe terenul de tenis, un text cu scuze publice a fost citit mulțimii prezente la Mamaia. În aceeași zi, Ilie Năstase a trimis flori echipei britanice dar ITF a caracterizat gestul drept "o cascadorie de presă".

Deși forul menționează la capitolul circumstanțe atenuante că Ilie Năstase "este bine-cunoscut pentru umorul neconvențional și caracterul impulsiv, mai mult decât intenția de a face rău", fostul tenisman a primit o suspendare de trei ani și va avea de plătit 100.000 de euro amendă pentru incidentele de la meciul de FED Cup dintre România și Marea Britanie, disputat în primăvara acestui an.

Printre circumstanțele atenuante formulate de ITF, s-au numărat scrisorile prin care Ilie Năstase a cerut scuze pentru gesturile sale, dar și  modul "provocator" în care presa a relatat evenimentul de la Constanța.

ITF i-a adus lui Ilie Năstase 6 acuzații:

  • declarații care ar putea fi interpretate ca rasiste, pentru afirmațiile făcute la adresa copilului Serenei Williams
  • avansuri sexuale la adresa căpitanului Marii Britanii, Anne Keothavong
  • intrarea în zona dedicată echipei Marii Britanii înaintea meciului, fără a avea autorizație
  • agresarea verbală repetată a unui membru autorizat al presei
  • abuzul verbal la adresa arbitrului de scaun, căpitanului Marii Britanii și jucătoarelor britanice în timpul meciului
  • comportamentul general și derapajele cumulate

Acuzațiile de rasism - o formulare nefericită

În ce privește comentariile referitoare la copilul Serenei Williams, fostul tenisman a recunoscut că a fost vorba de o "alegerea nefericită a cuvintelor", dar a adăugat că "au fost rostite în spirit de glumă și că au fost interpretate greșit".

În apărarea sa, Năstase a adăugat că rasismul nu este o chestiune atât de delicată în România, precum în alte părți ale lumii și a invocat faptul că s-a aflat la un prim astfel de derapaj, dovada faptului că nu este rasist fiind și parteneriatele cu Arthur Ashe sau Yannick Noah.

scuze adresate lui anne Keothavong

Ilie Năstase nu a negat comentariile făcute la adresa căpitanului Marii Britanii, dar susține că nu a avut intenția de a leza emoțional sau fizic vreuna dintre membrele echipei britanice.

"Pentru că au fost făcute public, se demonstrează că erau menite să fie glume pentru a reduce tensiunea confruntării și să arate prietenie față de echipa Marii Britanii", se arată în raportul ITF.

În momentul în care a fost întrebată de reprezentantul ITF dacă dorește să formuleze o plângere, căpitanul echipei britanice a afirmat că nu este necesară o asemenea măsură, indicând că nu a fost ținta unei hărțuiri.

Deși nu a intenționat să o jignească pe Anne Keothavong , Ilie Năstase a recunoscut că gluma a fost deplasată și și-a cerut scuze într-o scrisoare privată adresată britanicei.

intrarea în spațiul marii britanii - o confuzie

În apărarea sa, căpitanul echipei de FED Cup a României a susținut că nu a pătruns în spațiul Marii Britanii în mod intenționat și că totul s-a datorat unei confuzii, cauzate de faptul că vorbea la telefon.

De altfel, oameni din echipa Marii Britanii au furnizat dovezi că Năstase nu a deranjat în perioada petrecută acolo și că a discutat la telefon, iar apoi a părăsit încăperea.

scrisoare și pentru jurnalista jignită

Ilie Năstase i-a trimis o scrisoare și jurnalistei pe care a jignit-o, în care îi prezenta acesteia scuze. Totuși, românul a spus în apărarea sa că afirmațiile au fost făcute ca răspuns la interesul media pentru evenimente care nu aveau legătură cu tenisul.

Federația Română de Tenis, prin vocea președintelui George Cosac, a anunțat că ia în calcul să facă apel la decizia dată de ITF. Cazul ar putea ajunge chiar și pe masa judecătorilor Tribunalului  de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (18)
tihi
tihi  •  22 Iulie 2017, 18:57

Trebuia suspendat pe viata !!

valentinn10
valentinn10  •  22 Iulie 2017, 14:08
Postat de fangigi pe 22 Iulie 2017, 10:29

Trebuia suspendat pe viata! Mitocanii nu au ce cauta pe terenul de sport! Sa mearga in tribune, in galeria lui Becali, acolo e primit oricine!

FRAIERE,ai gresit adresa, galleria STELEI este cea mai cizelata si educata galerie din toata Europa, doar dinam0 stie acest lucru si chiar inexistentul rapid, ai inteles, bravo, sezi frustratjegos.

929371553813840
Robin Gene  •  22 Iulie 2017, 12:19

Toti acei ***,care il lovesc pe Ilie Nastase,vor sa arste ca ei sunt educati.***.....Ei nu dau un ban pe romani,iar unii mizerabilii lovesc in Brand urile noastre.***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează