SPORTURI  »  TENIS  »  BRD NĂSTASE ŢIRIAC TROPHY

Ilie Năstase vorbeşte despre tenisul din vremea sa, dar şi despre cel de azi: "Roland Garros-ul e favoritul meu"

Articol de - Publicat miercuri, 17 aprilie 2013 00:00 / Actualizat marti, 16 aprilie 2013 23:15

Ilie Năstase îşi mărturiseşte afecţiunea pentru turneul parizian şi adaugă că marele său regret e că n-a cîştigat la Wimbledon. Din tenisul actual, preferatul său este Andy Murray


Istoria modernă şi computerizată a tenisului a început cu un român. Genial pentru unii, rebel pentru alţii, dar imposibil de ignorat, Ilie Năstase a deschis clasamentul mondial la inaugurarea acestuia, în urmă cu patru decenii. Avea 27 de ani, două trofee de Mare Şlem în vitrină, alte două finale jucate, mult talent de arătat şi mult umor de etalat. Să aflăm cum vede azi Nasty timpurile de atunci şi ceea ce se întîmplă în tenisul actual.

- Domnule Năstase, pe 23 august 2013 se împlinesc 40 de ani de cînd a fost introdus clasamentul pe puncte ATP, iar dumnevoastră aţi fost primul lider mondial. Cine v-a dat vestea atunci?
- Atunci nu puteai cu un simplu click să accesezi clasamentul computerizat. ATP publica ierarhiile şi aşa am aflat. Se vorbea încă din iunie că vor apărea clasamentele pe puncte şi aveam cele mai multe turnee pe zgură cîştigate, adică opt. Ierarhia ATP a înlocuit clasamentul pe care-l alcătuiau ziarişti la sfîrşit de an.

- Ce le povestiţi fetelor despre dumneavoastră ca jucător?
- Nu le-am povestit nimic pentru că nu m-au întrebat niciodată nimic. Nici una dintre ele nu este interesată de tenis. Cea mare s-a uitat o dată pe fotografiile mele şi cam atît. Oricum, toate albumele mele le voi lăsa lor moştenire.

"N-o să ratez pentru nimic în lume"
- Ce este mai important pentru un jucător? Să fie numărul unu mondial sau să cîştige trofee de Mare Şlem?
- În general, cine cîştigă turneele de Mare Şlem este şi lider mondial, dar cred că e mai important să fii numărul unu în lume.

- Sînt doar 16 jucători în lume, printre care vă aflaţi şi dumneavoastră, care au încheiat sezonul ca lider...
- Da. Este un record special tocmai pentru că sîntem atît de puţini cei care am reuşit acest lucru în 40 ani... Pe 23 august, la New York, va avea loc o ceremonie pentru a marca cele patru decenii de cînd a fost introdus clasamentul ATP şi am fost invitaţi toţi cei 16 jucători. Nu o să ratez pentru nimic în lume acest moment!

- Aveţi un turneu cîştigat pe care-l ţineţi minte în mod special?
- Da. Roland Garros, în 1973. Îmi place şi Wimbledonul, şi US Open, dar turneul francez este favoritul meu.

- E vreun concurs pe care regretaţi că nu l-aţi cîştigat?
- Wimbledonul. Doar am jucat două finale...

- Aţi făcut multe farse pe teren. E una favorită?
- Am făcut atît de multe încît dacă m-aş apuca să le povestesc pe toate nu m-ar crede nimeni, dar preferata mea rămîne cea cu pisica neagră...

- Aveţi vreun regret major legat de cariera dumneavoastră?
- Da. Că am fost lăsat să joc afară prea tîrziu, cînd aveam deja o vîrstă...

- Pentru cei care nu v-au văzut jucînd niciodată, cum v-aţi caracteriza ca tenisman?
- Nu ştiu ce să zic. În anii '70 jucam cel mai bine. Tenisul a evoluat de atunci. Acum se joacă un altfel de tenis, care place publicului actual...

- Cum vedeţi tenisul de azi. Aveţi un favorit?
- Se joacă un tenis frumos şi rapid, intens, şi da, îmi place de Andy Murray pentru că este un jucător cu intuiţie şi joacă aşa cum îmi place mie...

40 de săptămîni a adunat ca lider mondial Ilie Năstase

"Eu nu mi-am propus să devin lider mondial poate şi pentru că atunci cînd eram copil nu exista clasamentul. O dată ce am ajuns acolo, toată lumea voia să mă învingă"

Pisica neagră de la Paris
În 1977, la Roland Garros, Năstase şi Ţiriac jucau în sferturi de finală împotriva dublului compus din Panatta şi Bertolucci. Năstase a plătit pe cineva cu 500 de franci ca să-i aducă o piscă neagră pe care a îndesat-o în geanta cu rachete şi a intrat cu ea pe Terenul Central. Chiar înainte de a începe meciul, Năstase i-a dat drumul şi pisica a fugit prin faţa italianului superstiţios, care a început să strige: "Idiotule, idiotule, eşti aşa o mizerie!". Bineînţeles că românii au cîştigat lejer partida.

CV
Ilie Năstase
Data naşterii: 19 iulie 1946
Locul naşterii: Bucureşti
A devenit profesionist în 1969
Bani cîştigaţi din tenis: 2.076.761 de dolari
Palmares
56 de turnee ATP cîştigate la simplu (dintre care 2 de Mare Şlem şi patru Turnee ale
Campionilor) plus alte 37 de finale ATP
45 de turnee ATP cîştigate la dublu (dintre care 3 de Mare Şlem) plus alte 35 de finale
disputate
2 turnee de Mare Şlem la dublu mixt
3 finale ale Cupei Davis disputate cu echipa României (1969, 1971, 1972)

Creaţie bicoloră
Gilles Simon le-a dat bătăi de cap organizatorilor, după ce a reuşit să cîştige în 2012 pentru a treia oară turneul de la Bucureşti şi a luat cupa de cristal acasă. De aceea, în acest an cîştigătorul va ridica deasupra capului un nou trofeu (foto). Creaţie a artistului plastic Ioan Nemţoi, supranumit "Brâncuşi al sticlei", trofeul este denumit după numele celor doi mari campioni, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac. Este conceput în cele două culori reprezentative pentru BRD Năstase Ţiriac Trophy, roşu şi negru, şi are integrate şase cercuri. Forma definitorie fiind cercul, care este simbolul învingătorului, al puterii, perfecţiunii şi al echilibrului. Repetarea cercurilor se asociază ideii de evoluţie, de continuitate, iar dinamismul creaţiei se regăseşte în secvenţa de şase cercuri, similară cu mişcarea unei mingi de tenis.

Au pierdut devreme
Gillles Simon, Andreas Seppi, Horacios Zeballos şi Victor Troicki, patru dintre favoriţii de la BRD Năstase Ţiriac Trophy, au pierdut încă din primul tur la turneul de Masters 1000 de la Monte Carlo. Francezul, cap de serie 1 la Bucureşti şi în 2013, anul trecut ajunsese pînă în semfinale la turneul monegasc şi spusese că s-a simţit un pic obosit. Anul acesta, el va veni odihnit la Arenele BNR pentru că a pierdut încă din primul tur în faţa spaniolului Roberto Bautista Augut cu 3-6, 6-7 (6). Ca şi Simon au păţit Seppi, Zeballos şi Troicki. Continuă drumul pe zgura roşie din Monte Carlo Mihail Iujnîi, Florian Mayer, Jurgen Melzer şi Fabio Fognini.

BRD Năstase Ţiriac Trophy
Categoria: ATP World Tour 250
Organizatori: McCann Bucharest şi Média-tique Sport Division
Director turneu: Dumitru Hărădau
Trofeu: "Năstase-Ţiriac Trophy"
Loc de desfăşurare: Bucureşti, Arenele BNR – Str. Dr. Lister 35
Perioada: 20-28 aprilie
Suprafaţa de joc: Zgură
Premii: 410.200 €
Minge oficială: Dunlop Fort
Hotel oficial: Howard Johnson Grand Plaza Bucharest

Bilete şi abonamente
Biletele si abonamentele s-au pus în vînzare pe www.eventim.ro, în reţeaua Eventim (Vodafone, Germanos, Librăriile Humanitas, Cărturesti etc.) şi sînt disponibile la Arenele BNR, între orele 10:00-18:00.
Intrarea este liberă pentru publicul larg in perioada 20-21 aprilie, iar preşcolarii, elevii, studenţii şi bunicii beneficiază de acces liber şi între 22-25 aprilie, în limita a 1.500 de intrări pe zi. Fanii îşi pot achiziţiona şi un abonament pentru toate zilele turneului, BRD TennisPass, care costă 120 de lei şi care oferă un discount de 40 lei faţă de preţul total al biletelor cumpărate separat şi acces rapid prin fast lane BRD

PROGRAM
Sîmbătă 20 aprilie, ora 11:00 calificări (16 meciuri) INTRARE LIBERĂ
Duminică 21 aprilie, ora 12:00 calificari (8 meciuri) INTRARE LIBERĂ
Luni 22 aprilie, ora 10:00 calificări simplu (4 meciuri), tablou principal simplu (8), primul
tur tablou principal dublu (4) 15 lei
Miercuri 24 aprilie, ora 12:00 turul 2 Simplu (4), "sferturi" dublu (4) 15 lei
Joi 25 aprilie, ora 12:00 turul 2 Simplu (4), sferturi dublu (2) 15 lei
Vineri 26 aprilie, ora 12:00 sferturi de finală simplu, semifinale dublu 25 lei
Sambata 27 aprilie ora 12:00 semifinale simplu, finală dublu 35 lei
ora 18:00 Meci demonstrativ "4 Stele Pline de Energie": Năstase, Panatta, Pavel, Bahrami
Duminică 28 aprilie, ora 15:00 finală simplu 40 lei

Soare şi cald
Pentru perioada 22-28 aprilie, meteorologii au prognozat o vreme cu temperaturi normale şi fără precipitaţii însemnate. Maxima va oscila între 20-22 de grade Celsius, iar noaptea nu va coborî sub pragul de 10 grade. Cerul va fi mai mult senin, cu şanse reduse de ploaie.

PAGINI OFICIALE
Website: www.brd-nastase-tiriac-trophy.ro
Facebook: www.facebook.com/brdnastasetiriactrophy
Twitter: www.twitter.com/nastasetiriac
GoogleĂ: http://bit.ly/xRcjQS
Youtube: www.youtube.com/nastasetiriactrophy

Favoriţii turneului
1. Gilles Simon (Fra) 13 ATP
2. Andreas Seppi (Ita) 18 ATP
3. Mihail Iujnîi (Rus) 27 ATP
4. Florian Mayer (Ger) 30 ATP
5. Fabio Fognini (Ita) 32 ATP
6. Jurgen Melzer (Aut) 36 ATP
7. Horacio Zeballos (Arg) 40 ATP
8. Viktor Troicki (Ser) 45 ATP

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează