SPORTURI  »  TENIS  »  REACȚIE

Ion Țiriac, despre angajamentul de colaborator al Securității: „Treburile astea erau raportate. Şi apoi, ghici ciupercă ce-i, a apărut dosarul că eram «Ţiţi Vivilică»”

Ion Țiriac (83 de ani) a comentat angajamentul de colaborator al Securității pe care l-ar fi semnat în anul 1963, document apărut în presa online în cursul săptămânii trecute.
Ion Țiriac (83 de ani) a comentat angajamentul de colaborator al Securității pe care l-ar fi semnat în anul 1963, document apărut în presa online în cursul săptămânii trecute.

Articol de - Publicat joi, 12 ianuarie 2023 22:22 / Actualizat joi, 12 ianuarie 2023 22:53

Ion Țiriac (83 de ani) a comentat angajamentul de informator al Securității pe care l-ar fi semnat în anul 1963, document apărut în presa online în cursul săptămânii trecute. Fostul tenismen spune că nu a avut dosar de colaborator. „Cine a pus documentul e un nemernic din ăsta care tot din sport vine, fără să dau numele, pentru că sunt prieten eu cu Vizer”, a acuzat Țiriac în direcția lui Cozmin Gușă, președintele FR Judo. 

Omul de afaceri a spus astăzi că oferea informații la revenirea de la turneele internaționale, dar susține că nu a avut dosar de colaborator.

Ion Țiriac, furibund la adresa avocaților Simonei: „Sunt lenți, L-E-N-Ț-I!” + Previziune sumbră legată de viitorul lui Halep
DOPAJ
Ion Țiriac, furibund la adresa avocaților Simonei: „Sunt lenți, L-E-N-Ț-I!” + Previziune sumbră legată de viitorul lui Halep

VIDEO. Ion Țiriac: „30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări”

„Uitaţi-vă în ochii mei, v-am minţit eu vreodată? Eu n-am avut dosar la securitate. «Domnule ministru Rus (n.r. Ioan Rus, fost ministru de Interne), scoate domnule dosarul să-l văd şi eu!», dar zice: «Domnule Ţiriac, nu ai». 

«Cum să nu am, pentru că am fost miliţian şi 30 de ani am fost privilegiatul acestei ţări. Eu aveam atunci un paşaport pe care dumneavoastră nu-l aveaţi». Şi mă duceam, intram şi ieşeam. Şi mă întreba: «Tovarăşule Ţiriac, unde ai fost?». «Păi am fost la Washington la turneu»... «Şi ce ai făcut acolo?». Deci trebuia să dau un raport când mă întorceam. Şi spuneam că am jucat tenis. 

«Dar pe lângă tenis ce-ai mai văzut? Aţi fost la Kennedy acasă?»... şi spuneam «Păi de acum ştiţi? Cei de la CIA ştiu de vreo 10 ani, aşa că şi voi trebuie să ştiţi tot de 10 ani».

«Şi ce aţi făcut acolo?», asta mă întrebau. «Am făcut cârnaţi şi am jucat fotbal american». Adică toate treburile astea erau raportate. Şi apoi, ghici ciupercă ce-i, a apărut dosarul că eram Ţiţi Vivilică sau cumva (n.r. Titi Ionescu). Băi, fraţilor, oamenii ăia trebuiau să scrie şi ei ceva. Ce trebuiau să scrie habar nu am, pentru că acum când l-am citit mi-a venit să râd. 

«1.000 de dolari a schimbat Costică Năstase (n.r. Ilie Năstase) la Hilton la Atena din lei în dolari». Dar noi nu aveam 20 de dolari, de unde 1.000? Nici nu ştiam cum arată dolarii. Dar nu asta e problema. Problema care mă deranjează e că cine a pus documentul e un nemernic din ăsta care tot din sport vine, fără să dau numele, pentru că sunt prieten eu cu Vizer”, a spus Ion Țiriac.

Pe cine acuză Țiriac

Raecția lui Ion Țiriac este o urmare a unui articol apărut în presa online pe data de 6 ianuarie 2023. Este vorba despre site-ul Solid News, unde scrie și Andrei Gușă, fiul lui Cozmin Gușă, președintele Federaţiei Române de Judo. 

În respectivul articol, este publicat un facsmil cu ceea ce s-ar vrea a fi angajamentul de colaborator al Securității semnat de Țiriac în 1963:

Ion Țiriac, despre angajamentul de colaborator al Securității: „Treburile astea erau raportate. Şi apoi, ghici ciupercă ce-i, a apărut dosarul că eram «Ţiţi Vivilică»”
Documentul publicat pe site-ul solidnews

Subsemnatul Țiriac Ion născut la 9 mai 1939, în Brașov, fiul lui Ion și al Ecaterinei, cu domiciliul în București, Str. Doamnei nr. 5, față de organele de securitate îmi iau următorul angajament: Să ajut aceste organe în mod benevol, conștient fiind de faptul că îmi ajut patria cu anumite date ce interesează securitatea statului cu ocazia deplasărilor pe care le fac în străinătate. 

Deasemeni consimt să păstrez cu strictețe acest secret, conștient fiind de faptul că divulgarea lui constituie secret de stat și se pedepsește de legile RPR. Nu voi discuta acest lucru cu nimeni, inclusiv rude apropiate sau depărtate. Notele pe care le voi da le voi semna cu numele de Titi Ionescu
- Documentul publicat de Andrei Gușă pe site-ul solidnews

Bornele lui Ion Țiriac

  • Data nașterii: 9 mai 1939, Brașov
  • Debut în turneele profesioniste de tenis: 1968
  • Anul retragerii: 1979
  • Victorii/înfrângeri simplu: 151/159
  • Cea mai bună performanță Grand Slam simplu: „sferturi" Roland Garros (1968)
  • Victorii/înfrângeri dublu: 293/140
  • Număr titluri dublu: 22
  • Cea mai bună performanță Grand Slam dublu: câștigător Roland Garros (1970, cu Ilie Năstase)
  • Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la JO de iarnă Innsbruck și la CM
  • A jucat trei finale de Cupa Davis, toate pierdute în fața SUA, cu Ilie Năstase partener: 1969, 1970, 1972
  • A fost manager și antrenor al unor mari tenismeni: Ilie Năstase, Guillermo Vilas, Henri Leconte, Boris Becker, Marie Joe Fernandez, Steffi Graf, Marat Safin, Anke Huber, Goran Ivanisevici
  • A devenit primul român din istorie a cărui avere a depășit bariera unui miliard de euro în Topul Forbes

Citește și alte știri din tenis: 

Sorana Cîrstea, uimită de întâlnirea cu Nadal din aeroport: „I-am spus antrenorului că nu-mi vine să cred că a făcut asta”

Naomi Osaka a făcut anunțul începutului de an în tenis: „Anul 2023 va fi fi plin de lecții pentru mine”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
daniel.cristian.haralambie
daniel.cristian.haralambie  •  16 Ianuarie 2023, 23:32

Prin asemenea declarații că la Kenedy acasă a făcut cârnați și a jucat tenis, Țiriac (Ţiţi Vivilică) este cabotin, ne ia de proști. Mr. Ţiţi Vivilică să dea reprezentatii la circ! Este un clown ! Să cânte la kopitutz și să execute Dansul Mingiurikului Depanushat! Este un clown cabotin de mâna a zecea cu asemenea afirmații de gaga! Să răspundă pentru vânzarea ARO pe nimica! Să răspundă pentru colaborările sale cu securitatea!

fabulos
fabulos  •  13 Ianuarie 2023, 15:58

«Păi am fost la Washington la turneu»... "Nici nu ştiam cum arată dolarii" El isi da seama ce spune?

realsteaua
realsteaua  •  13 Ianuarie 2023, 14:12

La 33 de ani de la așa zisa revoluție ăștia mai caută fantome ale trecutului, iar situația țării e care e. Suntem jalnici cu toții.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează