TENIS  ·  FRT

Ion Țiriac, record la 80 de ani: e cel mai în vârstă conducător de federație din România + lista completă

Ion Țiriac
Ion Țiriac

Articol de — Vineri, 21 Iunie 2019, 14:26

Ion Țiriac, 80 de ani, ales miercuri în fruntea FRT, este cel în mai în vârstă conducător de federație de sport olimpic cu rezultate.

Peisajul din fruntea sportului tricolor este unul divers, care ieri s-a îmbogățit cu un personaj cu multă experiență. Ion Țiriac, 80 de ani, a fost votat în speranța că blocajul de la tenis se va sparge, iar finanțarea de la Ministerul Tineretului și Sportului va reveni pentru că e greu să-i închizi în nas ușa omului de afaceri.

Țiriac nu vrea însă să se implice pe termen lung, ci și-a rupt șase luni din viața sa aglomerată pentru a duce pe linia de plutire FRT. "Eu nu am timp, vreau doar să dau direcția, să îi pun pe caii ăştia la lucru şi apoi să ducă stindardul mai departe. Nu demisionez după, îi dau stindardul altuia să îl ducă mai departe, unul din vicepreședinți sau ce or alege", a spus el miercuri.

Până la împlinirea celor șase luni și la ajungerea la o concluzie, Ion Țiriac este cel mai în vârstă conducător de federație olimpică. În toată istoria participării la JO a României 16 sporturi au adus medalii, iar la conducerea acestor federații sunt în mare parte foști campioni sau sportivi cu rezultate.

Cei care au urcat pe cea mai înaltă treaptă la JO sunt Elisabeta Lipă, Andreea Răducan , Camelia Potec, Sorin Babii și Nicu Vlad și care conduc canotajul, gimnastica, natația, tirul și halterele. Tot printre ei se află și cel mai tânăr șef de federație: Andreea Răducan, 35 de ani. Ion Bârlădeanu, președintele de la kaiac-canoe, a urcat și el pe podiumul JO.

Chiar dacă nu au atins gloria olimpică Irina Deleanu, Ion Țiriac, Florin Florea, Vasile Câtea, Alexandru Dedu, Alin Petrache, Cristinel Romanescu, Marius Florea, Răzvan Pârcălabu au practicat la un nivel mai înalt sau mai jos sporturile pe care le conduc.

Mai există o categorie de președinți aceea a celor care nu evoluat în sportul pe care-l păstoresc, cum este cazul lui Gheorghe Vișan sau al lui Cosmin Gușă.

Ion Țiriac a mai deținut o singură funcție în sportul românesc, aceea de președinte al Comitetului Olimpic Român între 1998 și 2004, două mandate cu două ediții ale JO care au adus multe clasări pe podium, dar în care au fost și câteva scandaluri de dopaj. Dintre actualii capi ai sportului românesc, doar doi au mai fost președinți la o federație și la COSR. Mihai Covaliu actualul președinte al forului Olimpic, care a condus scrima românească și Alin Petrache, actual șef la rugby.

161 de milioane de leieste bugetul pentru finanțarea tuturor federațiilor sportive din România pe 2019, Ministerul Tineretului și Sportului având alocat un total de 658 de milioane de lei


Click pe imagine pentru zoom!

Vezi și: Nick Kyrgios a făcut scandal și la Londra: „Frate, refuz să mai joc!” » Cine l-a scos din sărite”Să fim lăsați în pace! Așa e la război!” Nu, nu e așa, domnule Streinu-Cercel

Libertatea

Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal Club

Digi 1
19:00 MotoGP Classics, Premieră

Marele Premiu al Africii de Sud

Digi 2
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:00 Premieră

Inside Serie A

Digi 3
Program TV complet

Liga 1