TENIS  ·  CORONAVIRUS

Irina Begu, interviu exclusiv din izolarea provocată de coronavirus: „Am luat decizia de a pleca mai devreme decât alții”

Articol de - Publicat joi, 19 martie 2020 21:49

Irina Begu (29 de ani, 81 WTA) a cucerit titlul în concursul de categorie 125k de la Indian Wells pe 8 martie. După finală și o sărbătorire scurtă, aștepta programul calificărilor turneului mare, însă a primit mailul cu anularea și peste două zile a revenit acasă.

Tenisul mondial, unul dintre puținele sporturi cu activitate, cu evenimente în desfășurare săptămână de săptămână, trăiește acum o neobișnuită perioadă de paralizare a tuturor acțiunilor din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Ultimele turnee care au apucat să meargă până la capăt și-au aflat învingătorii pe 8 martie, iar Irina a fost între ei. Românca s-a impus, după o săptămână excelentă, în turneul de categorie 125k de la Indian Wells, fără să cedeze vreun set. 

A primit vestea anulării turneului Premier Mandatory la puțină vreme după ce încheiase finala, în timp ce aștepta programul pentru a doua zi. „Apoi a fost un haos”, a povestit jucătoarea în vârstă de 29 de ani pentru Gazetă, „pentru că trebuia să ne organizăm”. 

Planurile Irinei, încurcate de coronavirus

A revenit repede în țară, urmărind febril, cu îngrijorare, desfășurarea evenimentelor. Unele care au prins-o într-o perioadă fructuoasă, în care își regăsise ritmul victoriilor, consistența în joc și spiritul de luptă. Urcase pe locul 81 în clasamentul mondial, un rol aici având și victoria de la Cairo, din februarie, într-un turneu de 100.000 de dolari. Acum, se știe că măcar până pe 7 iunie nu se va juca nimic oficial. E greu de anticipat ce se va întâmpla, dar e greu și să te pregătești pentru că facilitățile sunt închise de teama expansiunii virusului. 

Cum traversează Irina Begu această perioadă complicată? Ce a reținut din cele două turnee câștigate? Cum privește spre viitor? Aflați din ampla discuție purtată la telefon.

Irina Begu, interviu exclusiv din izolare

 - Irina, cum sunt aceste zile pentru tine? 
- Am preferat să stau în casă în această perioadă, mai ies câte puțin pe aici, prin pădure, pe lângă casă. Ies și mă plimb pentru că este cel mai bine. Dacă o să rezist așa câteva săptămâni, o să fie în regulă. 

- Mai faci exerciții de întreținere? 
- Da, fac acasă din cauză că majoritatea locurilor sunt închise. Mi-aș fi dorit să fac pregătire fizică, dar nu vreau să intru în contact cu alte persoane pentru că nu se știe, e important să stea acasă cât mai mulți oameni, ca să treacă această perioadă cât mai repede. 

„De acolo am început să clădesc” 

- Să ne întoarcem un pic la turneul de la Cairo, din februarie, pentru că a fost un moment definitoriu pentru tine în bucata de sezon cât s-a putut juca... 
- A fost un turneu foarte bun, cu meciuri grele, de la primul meci, cu Marta Kostiuk, pe care eu o văd o jucătoare de top în următorii doi ani. Are potențial și a fost un meci foarte strâns. Poate în primul set nu a fost cel mai bun tenis, dar următoarele au fost foarte strânse, cu multe game-uri jucate. A fost cât pe ce să pierd acel meci, ea a avut 5-4 în decisiv și serviciul, însă am crezut că pot să câștig și am reușit. Într-adevăr, mi-a dat un plus de încredere și de acolo am început să clădesc, să iau fiecare meci în parte. 

- Au mai fost trei meciuri care au ajuns în decisiv și pe toate le-ai câștigat. Cumva s-a reactivat modul tău de luptă? 
- Da, aveam nevoie meciuri de genul acesta, de fapt, de meciuri în sine pentru că dacă stau să mă gândesc, anul trecut am jucat două turnee în Ungaria și au fost foarte bune pentru mine, m-au ajutat și acelea, să intru la Australian Open pe tablou și apoi să prind mai multă încredere. Pentru că aveam nevoie. În ultimii doi ani sau un an și jumătate nu am avut cele mai bune rezultate, am avut o perioadă mai grea din acest punct de vedere, dar începând cu Ungaria s-a schimbat ceva în jocul meu, în pregătirea mea fizică făcută cu Marian Lupu și împreună cu antrenorii Victor Crivoi și Teodor Bolânu. A fost foarte important. 

Fiecare trofeu contează 

- Cum ai regăsit senzația aceea de avea din nou un trofeu al tău? Chiar dacă pentru unii poate să nu pară prea important, fiind turneu de 100.000 de dolari... - Exact, recunosc că eu țin mult la trofeele mele, indiferent de categorie, poate să fie și de 10.000, nu contează, am muncit pentru fecare. A fost o săptămână foarte bună la Cairo, de acolo am prins mai multă încredere datorită faptului că am avut meciuri de trei seturi, pentru că am stat mai mult pe teren și am reușit de la meci la meci să-mi cresc nivelul. De asemenea, am avut o pregătire fizică foarte bună și asta m-a ajutat. Am lucrat foarte intens la perioada de iarnă. În Australia nu s-a văzut atât de bine, dar la Cairo m-am simțit excepțional fiindcă înainte am avut alte două săptămâni de pregătire acasă și simțeam că jocul meu este la un nivel ridicat. 

- Cum te-ai gândit să mergi la Cairo? A fost prima ediție a acestui turneu cu premii atât de mari, de 100.000 de dolari. 
- M-am gândit pentru că nu trecusem printr-o perioadă foarte bună, aveam nevoie de meciuri și de clasament, obiectivul de la finalul anului a fost să intru cât mai repede în prima sută, ca să fiu pe tablourile principale de Grand Slam, să mă calific și pentru JO. Aveam șase luni la momentul respectiv să-mi refac clasamentul pentru Jocurile Olimpice și, practic, de acolo am plecat. 

Cu Townsend, meciul-reper 

- Apoi a venit și acest Indian Wells, care era un fel de uvertură pentru turneul mare. Nu ai pierdut niciun set, a fost totul mai lin sau cel puțin așa pare când te uiți pe rezultate..
- Am avut șase meciuri, a fost un turneu foarte bun, foarte tare și foarte bine cotat. Primele 16 favorite au avut bye și clasamentul meu nu m-a situat acolo, așa că a trebuit să joc toate meciurile. Mă simțeam bine de obicei la Indian Wells, pentru că e și un pic de altitudine. A fost și cald, acest lucru m-a ajutat. Într-adevăr, toate meciurile au fost în două seturi. Am reușit să-mi impun jocul încă de la început și să nu mai ajung în decisiv. 

- E vreun meci anume de care te simți mulțumită, care să fie un reper pentru tine în momentul de față? 
- Cred că meciul cu Taylor Townsend, din turul al doilea. Într-adevăr, a fost 6-0, 6-2, dar meciul a fost mai strâns, mai luptat în anumite game-uri din setul al doilea. Practic, acolo am simțit că jocul merge așa cum îmi doresc eu, eram foarte constantă, eram foarte bine pregătită fizic și am simțit că sunt într-un moment bun. Chiar și așa, nu m-am gândit în nicio secundă că o să câștig turneul, a fost greu și am luat-o pas cu pas. Și cu Kristie Ahn, în turul al treilea, a fost foarte disputat, cred că și acela a fost un meci de încredere. 

În loc de program, anulare 

- Apoi s-a dat totul peste cap, cu anunțul de anulare a turneului mare, Premier Mandatory. 
- Exact. Practic, am terminat meciul, m-am dus și mi-am făcut recuperarea, m-am bucurat cât am putut... N-a durat mult pentru că știam că a doua zi trebuie să joc în calificări la Indian Wells cel mare, trebuia să fiu aptă fizic. Apoi am mers la hotel și așteptam să iasă tabloul și programul. Deja se făcuse cred că ora 6, în mod normal sign-in este până la ora 4 și așteptam să aflu la ce oră voi juca, însă pe mail am primit o înștiințare că Indian Wells nu se mai ține. Am rămas șocată, nu-mi venea să cred! 

- Ce a urmat? 
- Apoi a fost un haos pentru că trebuia să ne organizăm. Nu știam ce să facem, dacă rămânem, dacă se mai ține Miami. În momentul acela a început isteria și în America, și în Europa, din păcate. Duminica seară, lucrurile erau liniștite, nu știau nici ei cum vor evolua lucrurile pentru că a fost o decizie de guvern local. Pentru siguranța fanilor și a sportivilor au anulat turneul, a fost o măsură importantă. 

- Cât ați mai stat? 
- Cu cât avansam în săptămână, mi-am dat seama că e timpul să plecăm. Am plecat marți. Noi am luat decizia mult mai devreme decât alți jucători să revenim acasă, să vedem ce se întâmplă. Indiferent dacă se juca Miami sau nu, aș fi avut două săptămâni la dispoziție să ne întoarcem în State, așa că am zis să venim acasă, să urmărim care este situația. Deși ne gândeam că e posibil să se anuleze și Miami, și Charleston. 

Greu de făcut planuri 

- Se anulează turneu după turneu, cum se schimbă pentru tine perspectiva pe anul acesta? 
- E o perioadă foarte grea, nu știi când începi, cum să-ți faci programul, până în momentul de față nu am făcut antrenamente și nici nu avem posibilitatea să o facem pentru că și Centrul Național e închis, majoritatea cluburilor au fost închise. E bine și pentru noi să stăm în casă și să nu intrăm în contact cu ceilalți, dar din punctul de vedere al programului este foarte greu să-ți faci un plan pentru că de la săptămână la săptămână primești câte un mail, fie că s-a mai amânat ceva sau că se lucrează la anumite schimbări, nu știm ce se întâmplă. Aceasta este situația și trebuie să ne adaptăm. 

„Sănătatea sportivilor e mult mai importantă și criza aceasta ne va afecta, dar oficialii ei știu cel mai bine, cântăresc toate aspectele și sunt sigură că vor lua cea mai bună decizie pentru ce urmează”
- Irina Begu 

4 titluri WTAare Irina Begu în carieră: Tașkent 2012, Seul 2015, Florianopolis 2016 și București 2017

O amintire din Egipt 

Irina a jucat două turnee ITF la Cairo, pe primul, cu premii de 100.000 de dolari, l-a câștigat, apoi, în următorul, de 60.000 de dolari, s-a retras în meciul din turul secund. A fost a doua vizită a ei în Egipt și a profitat de momentele libere pentru a merge până la Gizeh, acolo unde se află piramidele lui Keops, Kefren și Mikerinos și Sfinxul (foto). "Cred că era prin 2007, 2008 când am mai fost, erau turnee de 10.000, am stat vreo trei săptămâni. A fost o perioadă frumoasă, prin luna februarie au fost turneele respective și la fel, îmi doream să am cât mai multe meciuri și așa a fost", a rememorat românca. 

„Am fost și atunci la piramide. Sunt spectaculoase, foarte multă istorie. Ori de câte ori călătoresc undeva, mai ales în locuri noi, îmi doresc să merg să vizitez și să iau din fiecare loc câte o amintire", a adăugat ea. 

Știri, apoi muzică 

„În primele zile de când m-am întors am fost mai atentă la toată situația, acum încerc să mă detașez un pic, țin cont de ce se întâmplă și respectând regulile care se impun, mai ales cu starea de urgență. Încerc însă să mă detașez pentru că nici prea multă panică nu e OK”, spune Begu.

„Dacă înainte televizorul era pe știri și încercam să aflu tot timpul ce se întâmplă, acum sunt multe momente când stă pe muzică. Ascult și încerc să mă bucur de această perioadă, sincer, să iau partea pozitivă că pot să fiu acasă. E o perioadă grea pentru toată lumea", a încheiat ea. 

Citește și alte știri despre tenis: La o zi după asasinarea lui Emi Pian, peste 100 de capi, crema interlopilor din toată țara și din străinătate, s-au adunat la îndemnul unui influent interlop. Ce a urmat este de-a dreptul sfidător. Poliția s-a dus peste ei și...
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:00 Snooker
CM Snooker
Eurosport
22:00 Europa League
Sferturi: Inter-Leverkusen
Digi 1 , Look Sport, Telekom
22:00 Europa League
Man. United - Copenhaga
Digi 2, Look Plus, Telekom
Program TV complet

Liga 1