SPORTURI  »  TENIS  »  ANIVERSARE

Istoria a început cu Năstase » ATP celebrează 40 de ani de la introducerea clasamentului pe puncte

Articol de - Publicat marti, 05 martie 2013 00:00 / Actualizat luni, 04 martie 2013 21:50

Ilie Năstase a fost primul jucător numărul unu mondial pe 23 august 1973, poziţie pe care a reuşit s-o păstreze pînă la finalul acelui an!

Era computerizată a tenisului a început cu Ilie Năstase, pe 23 august 1973. Românul este primul lider mondial din istorie stabilit pe baza unui clasament pe puncte riguros. Au trecut aproape 40 de ani de atunci, iar ATP-ul împreună cu Rolex au lansat campania "ATP Heritage" pentru a celebra jucătorii de tenis care la finalul unui an au fost cei mai buni.

În 40 de ani, doar 16 jucători au reuşit acest lucru. Năstase este primul. "Mai tîrziu în acea vară, primul clasament oficial al ATP-ului a fost făcut public. În mod ironic, eu am fost primul lor număr unu mondial. În acel moment nu am stat să mă felicit. Nu m-am gîndit: Wow, acesta e un lucru pentru care am muncit, chiar merit această poziţie! Mulţi m-au felicitat, dar n-am făcut un mare lucru din faptul că eram lider mondial. Am reuşit să stau acolo pînă la finalul anului", povesteşte Năstase în autobiografia sa, Mr. Năstase.

În interiorul campaniei, ATP îşi propune să realizeze o carte dedicată jucătorilor care au ajuns pe cea mai înaltă treaptă, să organizeze un bal de celebrare înaintea US Open, un documentar şi multe alte activităţi. Lansarea ei a avut loc la Dubai, în prezenţa lui Roger Federer, jucătorul care a stat cele mai multe săptămîni pe locul 1, şi a lui Novak Djokovici, actualul lider.

"Clasamentul ATP este o parte foarte importantă a sportului nostru. Întotdeauna am crezut că a ajunge pe primul loc e considerat cel mai mare lucru. Faptul că am urcat acolo e ceva de care sînt foarte mîndru", a spus elveţianul.

Novak Djokovici a adunat pînă acum 71 de săptămîni la vîrf şi a reuşit în 2011 şi 2012 să încheie pe primul loc. "Să fii acolo la final de an e o recompensă pentru toate greutăţile fizice şi mentale prin care trece un jucător de-a lungul sezonului, unul dintre cele mai grele lucruri de atins în sport. Faptul că doar 16 jucători au fost acolo în 40 de ani spune totul. E un sentiment aparte să faci parte dintr-un grup atît de select", a spus Nole.

Cît despre Ilie Năstase? Ce a însemnat pentru el primul loc mărturiseşte în autobiografia sa: "Pentru mine, plăcerea de a juca a fost mai importantă decît vreun clasament".

40 de săptămîni a fost lider mondial Ilie Năstase

"Eu nu mi-am propus să devin lider mondial poate şi pentru că atunci cînd eram copil nu exista clasamentul. O dată ce am ajuns acolo, toată lumea voia să mă învingă" (Ilie Năstase)

Playtech: BOMBĂ! Patrick Borcea va deveni MILIONAR în euro. Afacerea care îi umple conturile de bani


Comentarii (1)
sartoriale
sartoriale  •  05 Martie 2013, 16:45

Mindru ca sint roman!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează