SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

Jocul Simonei Halep este disecat şi lăudat în presa de specialitate: "Antistar în urcare"

Simona Halep nu va juca săptămîna viitoare, recuperîndu-se pentru Roland Garros // Foto: Reuters
Simona Halep nu va juca săptămîna viitoare, recuperîndu-se pentru Roland Garros // Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 16 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 15 mai 2014 23:15

Aşa o caracterizează pe româncă, numărul 4 mondial de luni, unul dintre cei mai cunoscuţi şi reputaţi ziarişti de tenis din lume, Peter Bodo, în revista americană Tennis.

La turnee, la conferinţele de presă, Halep încă este întrebată despre anul exploziei ei, 2013, în care a cucerit 6 titluri WTA şi la finalul căruia a urcat pînă pe locul 11 în lume. Încă este un personaj nou pentru acest univers efervescent, în care uneori eroii apar subit şi dispar în aceeaşi manieră.

Lumea nu ştie exact unde s-o încadreze, chiar dacă, de la începutul sezonului, a mai cîştigat un trofeu, a ajuns în "sferturi" la Australian Open, a atins finala de la Madrid şi semifinalele la Indian Wells.

După un an de observare atentă, ziaristul american Peter Bodo, o voce sonoră şi respectată în domeniu, s-a încumetat să creioneze portretul Simonei în revista americană Tennis. El remarcă profilul blurat pe care îl are deocamdată românca, în ciuda faptului că, de luni, va fi numărul 4 mondial.

În consecinţă, a 4-a favorită pe tabloul de la Roland Garros. "Şi e păcat", notează Bodo, "pentru că jocul lui Halep are mult de recomandat. Este foarte echilibrată, chiar dacă forehand-ul e lovitura ei cea mai periculoasă. Mobilitatea îi sporeşte abilitatea de a deschide terenul. Puţine jucătoare se simt atît de confortabil ca ea schimbînd direcţia. Pare că o face fără efort. Şi nu e o armă secretă volatilă, ci un element de bază în repertoriul ei".

"Neobosită, concentrată, mobilă"
Jurnalistul apreciază că Simona are "instinctele unei mari competitoare pe două niveluri. Primul: face mereu ce e nevoie pentru a cîştiga punctul. Nu mai puţin, nu mai mult. Doar atît. Şi acesta este un har real. Şi al doilea: nu oferă cadouri adversarelor". Dar de ce e un antistar?

"Pentru că pune sub lupă vanitatea şi impertinenţa divelor din circuit. Pentru că, într-o eră în care se abuzează de pumnul strîns, e reconfortant să vezi o jucătoare atît de puţin demonstrativă cum este ea. Nu e intimidantă şi nu e o actriţă pe teren. Este, în schimb, neobosită, concentrată şi mobilă", conchide gazetarul american.

A ajuns acasă
Ieri, Simona a ajuns acasă, după ce miercuri şi-a anunţat retragerea din turneul de la Roma, din cauza unei probleme la muşchii abdominali. "Am făcut o ecografie în Italia şi nu e foarte grav. Tocmai de aceea m-am oprit, pentru a putea să mă recuperez foarte bine şi să pot să joc la Roland Garros. Acum voi sta cîteva zile, pînă luni, cred", a spus ea pentru Mediafax. "Trebuie să ştii să îţi dozezi efortul şi să zici stop atunci cînd simţi dureri. Nu să te duci prosteşte şi să joci pentru că îţi poate fi mai rău pe termen lung".

4 e locul pe lista favoritelor pe care îl va ocupa Simona Halep la Roland Garros, cel mai bun al carierei ei de pînă acum

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (29)
soriniz
soriniz  •  16 Mai 2014, 23:39
Postat de mdionis pe 16 Mai 2014, 17:36

La aceasta m-am referit atunci cand am spus ca nu exista jucatoare perfecta: deja cu ceea ce poseda, Simona a facut foarte multe. Pentru a sta fix in varf pe mai multa vreme si pe merit, trebuie totusi sa se puna la punct cu o serie de inca minusuri ale jocului sau: cu ceea ce are acum nivelul de joc nu permite mai mult de locul 3-4 stabil. In momentul in care va combate cel putin de la egal la egal (ca nivel de joc si varietate a armelor) cu Serena, va fi pe calea cea buna, aproape de obiectiv; evident, armele lor nu vor fi toate similare, e nevoie doar ca ele sa isi faca contrapondere. Ideea mesajului e ca Simona e sus in WTA nu conjunctural ci logic si ca poate inca sa mai creasca.

Intrutotul de acord. Hai Simona!

ovi81ugw
ovi81ugw  •  16 Mai 2014, 22:30

din pacate urmeaza greul pt simona...incepe perioada castigatoare de anul trecut pt ea.cum bine se stie clasamentul se face pe ultimul an, deci trebuie sa faca cel putin rezultatele de anul trecut pt a pastra punctele. cum se joaca un turneu , cum se sterg punctele de anul trecut si se adauga cele de anul asta...deci e greu...are nevoie de semifinale si finale in grand slam ca sa treaca la nivelul urmator. turneele mici, oboseala multa si puncte putine

supersolo
supersolo  •  16 Mai 2014, 19:39
Postat de calinescupoliiasi pe 16 Mai 2014, 12:23

ce vrei, frate? omul vede ceva ce restul muritorilor nu vad :)) isi da seama ca Simona a ajuns pe 4 doar prin noroc (extraordinar de mult noroc, vreo cateva mii de mingi norocoase in ultimul an) si ca nu are nicio calitate, prin urmare se simte intr-o situatie de genul "hainele noi ale imparatului". se simte frustrat. nimeni nu-l intelege, i se pare nedrept ce se intampla, dar se consoleaza cu faptul ca stie SIGUR ca in curand castelul de nisip numit S. Halep se va darama, iar atunci toti cei care nu au avut incredere in judecata lui absolut obiectiva si atotcunoscatoare isi vor da seama ce mare greseala au facut ca nu l-au crezut. Diagnostic: caz clasic de psihoza paranoida

Ca sa ai noroc la cateva mii sau zeci de mii de mingi de-a lungul unui an fara sa stii tenis ..si sa ajungi pe locul 4-5....inseamna prin comparatie sa nu stii fizica si sa scoti o terie mai ceva ca a lui Einstein in domeniul relativitatii...si sa iei Premiul Nobel....CEEA CE practic este imposibil....cat despre asas zisii genii ziaristice de pe mapamond ...zau...nu merita sa le citesc opinia ...sunt destule ineptii in presa proprie ca sa ma intereseze alti mancatori de ...litere...imi ramane doar sa vad meciurile Simonei cu aceiasi placere ...sperand ca va castiga ...ceea ce ma face mult mai fericit decat ascultand sau citind cleveteala presei sportive de acasa sau aiurea...

Vezi toate comentariile (29)
Comentează