SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2022

VIDEO „Domnul cu biciul” din spatele lui Carlos Alcaraz: „Are potențial pentru a fi unul dintre cei mai buni din istorie”

Juan Carlos Ferrero (42 de ani), fost lider mondial și câștigător la Roland Garros în 2003, este omul care i-a șlefuit talentul noului număr 1 mondial, Carlos Alcaraz (19 ani).
Juan Carlos Ferrero (42 de ani), fost lider mondial și câștigător la Roland Garros în 2003, este omul care i-a șlefuit talentul noului număr 1 mondial, Carlos Alcaraz (19 ani).

Articol de - Publicat luni, 12 septembrie 2022 21:56 / Actualizat luni, 12 septembrie 2022 21:56

Juan Carlos Ferrero (42 de ani), fost lider mondial și câștigător la Roland Garros în 2003, este omul care i-a șlefuit talentul noului număr 1 mondial, Carlos Alcaraz (19 ani).

Un bărbat în vârstă de 42 de ani, campion de Mare Șlem și fost lider mondial, plânge în brațele unui puști de 19 ani, care doar ce se impusese la New York și devenise numărul unu în ierarhia mondială. Ei sunt Juan Carlos Ferrero și Carlos Alcaraz și îi leagă ceva mai mult decât tenisul, e o relație care a trecut dincolo de cea protocolară dintre antrenor și sportiv.

Cel mai important moment

Carlos cel mare plânge de bucurie, dar și de tristețe pentru că și-ar fi dorit să se bucure alături de tatăl său, care a decedat în luna martie, exact în timpul turneului de la Miami, unul pe care Carlos cel mic l-a câștigat mânat și de dorința de a-i face o bucurie celui cu care lucrează din 2018. 

Ferrero și-a înmormântat tatăl și a venit la finala din Florida pentru a-l elibera puțin de povara emoțională pe care o ducea pe umeri de la începutul turneului. Acela e momentul în care Carlos Alcaraz a început să creadă că e capabil să câștige un trofeu de Mare Șlem, așa cum a dezvăluit în conferința de presă de după finală. 

„Carlos e născut pentru a juca tenis în turneele de Mare Șlem, de când am început să lucrez cu el am văzut că are anumite calități pe care alții nu le aveau la vârsta lui. Le văd și acum, în momentele importante mereu atacă. E un competitor extraordinar, niciodată nu renunță, iar acest lucru s-a văzut și mai bine la US Open", l-a caracterizat antrenorul său.

Nu sunt surprins că a câștigat un turneu de Mare Șlem pentru că știu de ce e capabil, dar trebuie să recunosc că a venit destul de repede. Poate fi o surpriză pentru ceilalți, dar pentru mine nu e pentru că sunt pe teren, alături de el, zi de zi. Mă gândeam că nu anul acesta, ci la anul va avea o cupă în brațe. Nu vrem să ne oprim aici
- Juan Carlos Ferrero

„Domnul cu biciul”

Apoi a continuat portretul puștiului: „E așa cum se arată pe teren, nu are o față dublă. Are caracter, mai ales când aude ceva ce nu-i place, mai ales din partea mea. Mi se spune "Domnul cu biciul". Dar învață, reacționează, așa cum se întâmplă și pe teren. 

„Domnul cu biciul” din spatele lui Carlos Alcaraz: „Are potențial pentru a fi unul dintre cei mai buni din istorie”
Juan Carlos Ferrero

E un copil simplu, umil și va trebui să lucrăm să-l menținem așa pentru că această schimbare din cariera lui e una importantă. Faptul că am trecut și eu prin așa ceva ne ajută. Are o familie extraordinară care-l ține cu picioarele pe pământ, un lucru pe care tatăl lui mi l-a spus imediat după ce s-a jucat ultima minge din finală, e că trebuie să-l ținem cu picioarele pe pământ".

6 turneeare Carlos Alcaraz în carieră, unul în 2021 la Umag și cinci în acest sezon, el disputând, de asemenea, alte două finale în 2022: la Umag și Hamburg

Chiar dacă, oficial, Ferrero și Alcaraz lucrează din 2018, fostul lider mondial îl observase de mai multă vreme. „E exploziv și e rapid, dar a trebuit să muncească foarte mult să ajungă aici. Când a venit la mine la academie, avea 15 ani și era foarte slab, ca o spaghetto, așa că a trebuit să muncim mult", a spus Ferrero la New York.

„Are potențial pentru a fi unul dintre cei mai buni din istorie”

Iar munca lor nu se termină aici. „Cred că acum este la 60 la sută din potențialul jocului său. Are multe lucruri pe care le poate îmbunătăți, știm amândoi. Odată ce ai ajuns lider mondial nu poți să spui: "Gata!" și să renunți. Trebuie să rămâi la același nivel, să câștigi turnee și o să fiu alături de el să-i amintesc", a explicat spaniolul campion la Roland Garros în 2003. 

„Ținta mea e să-l duc pe cel mai înalt vârf al tenisului. Știu că are potențial pentru a fi unul dintre cei mai mari jucători din istorie, doar trebuie să încercăm", a încheiat antrenorul. 

Am vorbit un pic cu el după Cincinnati și i-am spus că și-a cam pierdut bucuria de a juca, poate pentru că se gândea prea mult la cifre și turnee câștigate. Am venit la New York și i-am indicat să urce la fileu pe fiecare minge scurtă pe care o primește, așa ne-am antrenat și cred că de aici a început să se bucure din nou de tenis
- Juan Carlos Ferrero

TOP 5 cei mai tineri lideri mondiali

„Domnul cu biciul” din spatele lui Carlos Alcaraz: „Are potențial pentru a fi unul dintre cei mai buni din istorie”

VIDEO Cum a câștigat Carlos Alcaraz primul titlu de Grand Slam din carieră

Citește și alte știri din tenis: 

SPECIAL Carlitos, regele adolescent » Cum s-a clădit până la excepțional un fenomen remarcat din anii copilăriei

Ion Țiriac a întrerupt dialogul dintre Sorana și jurnaliști: „Serena Williams e cea mai mare?! Dar de ea nu ați auzit?”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
wheelwright
wheelwright  •  12 Septembrie 2022, 23:41

Meciul cu Sinner a fost cel mai frumos vazut de mine de multi ani. Aia ar fi meritat sa fie finala. E bun si Ruud, dar probabil e un tip de top 5, asa era Djokovic la inceput, meticulos, dar mai putin spectaculos in comparatie cu Federer si Nadal. Asta pare o generatie mai buna. Generatia de dupa granzi nu e cu Zverev, Medvedev si Tsitsipas, sunt buni si ei, dar cei din spate o sa-i intreaca usor. Alcaraz si Sinner cred ca vor fi foarte buni peste un an sau doi si se vor duela mult in meciuri tari si echilibrate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează