SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MIAMI

Momentul Patriciei » Povestea din spatele succesului uriaș obținut de Țig la Miami

Patricia Țig, în acțiune la Miami // Foto: Getty Images
Patricia Țig, în acțiune la Miami // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 26 martie 2017 00:00

Românca Țig a obținut vineri noaptea prima victorie a carierei în fața unei jucătoare de de Top 20, după ce a trecut de Kristina Mladenovic cu 7-6 (4), 6-2.

Patricia Țig este dintre figurile noi ale circuitului feminin. Chiar dacă are 22 de ani, ea încă își face loc în peisajul turneelor mari.

Sclipirile sale anterioare, finala de la Baku din 2015 și parcursul minunat de la Madrid din 2016, nu au fost urmate de o consistență care să-i înlesnească drumul în sus, mai ales că de fiecare dată au venit și ceva probleme medicale.

"Nu toată lumea poate să intre în tenis, să câștige și să urce foarte repede în clasament. Nu am fost una dintre aceste jucătoare, dar cred că am avut mai mult de învățat așa, acumulând. Am învățat cum să mă port într-un meci, în primul rând, că nu trebuie să renunț, ci să merg până la capăt, indiferent ce se întâmplă", spunea anul trecut Patricia la Madrid.

După acel turneu entuziasmant, când a jucat în calificări, apoi a ajuns până în sferturi învingând jucătoare precum Daria Kasatkina, 32 WTA, Sloane Stephens, 21 WTA, și Madison Keys, 25 WTA, ea a intrat în Top 100, dar nu s-a putut menține prea mult acolo.

Prima victorie a venit în martie

Anul acesta, cu toate că nu a avut un început de an fructuos, a reușit din nou să urce între primele 100 de jucătoare, iar încet-încet au început să apară și victoriile. Prima completă a fost în calificări la Indian Wells, unde a reușit să ajungă pe tabloul principal, dar a fost învinsă în primul tur de Mariana Duque-Mariño.

Mai încrezătoare, Țig a ajuns la Miami, unde a fost nevoită din nou să joace în calificări, a intrat din nou pe grila principală, iar în primul tur a trecut de Heather Watson. Mai departe a întâlnit-o pe una dintre cele mai în formă jucătoare, Kristina Mladenovic.

Franțuzoaica, 18 WTA, are un început de an foarte bun, cu un titlu la Sankt Petersburg, o finală la Acapulco și semifinale la Indian Wells și era clar favorită.

"E frustrant!"

Meciul s-a jucat în condiții grele, cu vânt și întreruperi din cauza ploii, un meci pe care Țig a știut să-l gestioneze mai bine.

"E greu să produci un tenis frumos pe o vreme atât de schimbătoare. Adversara mea s-a adaptat și a a jucat mai bine. În timp ce eu nu am reușit să-mi găsesc jocul. Ea și-a văzut de ce avea de făcut, a evoluat neavând nimic de pierdut. E frustrant!", a spus Mladenovic pentru L'Equipe.

Patricia s-a impus cu 7-6 (4), 6-2, iar la final a mers spre antrenorul său Răzvan Sabău pentru a sărbători împreună prima victorie a carierei în fața unei jucătoare de Top 20.

Până vineri noaptea, Sloane Stephens, 21 WTA, era reperul cel mai de sus pentru Țig, care nici nu se mai întâlnise cu o jucătoare clasată atât de bine.

Ea și Răzvan Sabău colaborează de multă vreme: "El simte foarte bine când sunt tensionată, când am nevoie să-mi spună ceva. Uneori, cere să vină în timpul meciurilor și alege bine momentele", spunea românca în urmă cu un an.

În turul al treilea, Patricia Țig va avea o adversară greu de gestionat. Ea o întâlnește pe a 12-a jucătoare a lumii, fost lider mondial, deținătoare a șapte trofee de Mare Șlem și proaspăt finalistă la Australian Open. Nimeni alta decât Venus Williams, care la 36 de ani încă joacă la un nivel extraordinar.

Cel mai mare premiu la Madrid

Patricia Țig și-a asigurat deja pentru calificarea în turul al treilea 41.350 de dolari, o sumă care reprezintă cel mai mare premiu al lui 2017 pentru ea. De asemenea este și unul dintre cele mai consistente din carieră.

Un total depășit doar de premiile de la US Open 2016, turul 1, unde a primit 42.540 de dolari, de Wimbledon 2016, turul 1, recompensat cu 45.987 și de Madrid 2016, sferturi de finală, pentru care a primit 131.358 de dolari.

Românca spunea anul trecut în capitala Spaniei că nu și-a făcut niciodată calculele foarte strict pentru că a avut parte de sprijinul unui sponsor. "Evident însă, cu cât avansezi mai mult în clasament, cu atât îți dorești mai mult să fii pe picioarele tale", a subliniat ea.

489.922 $a adunat până acum Patricia Țig din tenis

16tablouri principale are la activ Patricia Țig în circuitul WTA

7-6este raportul dintre victorii și înfrângeri în 2017 pentru Patricia Țig, un raport care a devenit pozitiv o dată cu cele patru victorii de la Miami, două în calificări și două pe tabloul principal

Adversară din calificări

Simona Halep luptă duminică pentru calificarea în optimi de finală cu Anett Kontaveit, jucătoare care ocupă locul 112 WTA și a acces pe tablou în urma calificărilor. Estonianca, 21 de ani, și românca, 25 de ani, nu s-au mai duelat până acum în circuitul profesionist.

Kontaveit a produs o surpriză, după ce a reușit să o elimine în turul al doilea pe Ekaterina Makarova, fostă jucătoare de Top 10.

Simona Halep este pentru a șasea oară la turneul de la Miami, unul de categorie de categorie Premier Mandatory, iar cel mai bun rezultat a venit în 2015, când a ajuns până în semifinale, unde a fost învinsă de Serena Williams.

Anul trecut, românca s-a oprit în sferturi de finală, pierzând în fața elvețiencei Timea Bacsinszky.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
dakesis
dakesis  •  26 Martie 2017, 12:10

''Patricia Țig este dintre figurile noi ale circuitului feminin.'' Voi sunteti niste figuranti...

sakamoto
sakamoto  •  26 Martie 2017, 11:05

Citind comentariul, am realizat ceva extraordinar:Patricia Tig este ROMANCA! Tot romanca este si Jaqueline Cristian? Sau intii trebuie sa cistige citeva meciuri, cu jucatoare consacrate? Eventual citeva turnee?

fibra
fibra  •  26 Martie 2017, 09:59

Bravo Patricia,succes! Cred ca e momentul s-o invingi pe mamaie.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează