SPORTURI  »  TENIS  »  NITTO ATP FINALS

NITTO ATP FINALS // 10 informații esențiale înainte de Turneul Campionilor: recordurile lui Federer, bătălia pentru locul 1 + premiera „NextGen”

Articol de - Publicat miercuri, 06 noiembrie 2019 21:18

Turneul Campionilor la tenis masculin va începe duminică, la Londra, cei mai buni 8 tenismeni ai lumii fiind față în față cu ultima competiție importantă a anului din ATP. 

Site-ul tennis.com a publicat 10 informații interesante înaintea startului competiției de la Londra: 

1. Tragerea la sorți a avut loc marți. Așa cum se întâmplă din 2015 încoace, numele celor două grupe au fost denumite după doi foști mari jucători. Anul acesta le-a venit rândul lui Andree Agassi și Bjorn Borg. Roger Federer și Novak Djokovic împart aceeași grupă, alături de Dominic Thiem și Matteo Berrettini, în timp ce Rafael Nadal se va duela cu Stefanos Tsistsipas, Daniil Medevedev și campionul en-titre Alexander Zverev. 

2. Va fi cea de-a 50-a ediție a Turneului Campionilor. Ediția inaugurală a avut loc la Tokyo, în 1970, iar de atunci competiția a trecut prin orașe precum Paris, Melbourne, Beijing sau Londra.  

3. Ultimul jucător care și-a asigurat prezența în grupe e italianul Matteo Berrettini, debutant la Turneul Campionilor. Roberto Bautista Agut și Gael Monfils vor fi rezerve.  

4. Roger Federer, cel mai titrat jucător! Elvețianul s-a impus de 6 ori la turneul de final de an. În plus, acesta deține și cel mai mare număr de victorii, 57, urmând să bifeze cea de-a 17-a apariție, un alt record. 

5. Trei foști campioni sunt prezenți la start. Pe lângă Federer, alți doi jucători calificați cunosc gustul triumfului la Turneul Campionilor. Este vorba despre Novak Djokovic, de 5 ori campion, dar și despre Alexander Zverev, cel care s-a impus anul trecut.  

6. Rafael Nadal și Novak Djokovic se duelează și pentru locul 1 la final de an. Primii doi jucători ai lumii își vor tranșa supremația în clasament pe hard-ul indoor londonez. Ibericul are un avantaj de doar 640 de puncte, iar sârbul ar putea să-și redobândească tronul în cazul în care câștigă turneul, iar Nadal nu depășește faza grupelor.  

7. Nadal încearcă să câștige turneul pentru prima oară! Rafa are o carieră impresionantă, tocmai ce a câștigat al 19-lea turneu de Mare Șlem, însă nu s-a impus niciodată la Turneul Campionilor. Spaniolul are două finale, în 2010 și 2013, ambele pierdute însă. Viitoarele lui prestații depind și de evoluția accidentării cu care se confruntă. Retras de la Paris din cauza unei accidentări abdominale, Nadal nu e deocamdată la capacitate maximă.  

8. Nu mai puțin de 3 jucători vor evolua pentru prima oară la Turneul Campionilor. Este vorba despre Daniil Medevedev, Stefanos Tsitsipas și Matteo Berrettini, toți cu evoluții remarcabile pe durata sezonului.  

9. Pentru prima oară în 10 ani, jumătate dintre cei 8 jucători prezenți la start au 23 de ani sau mai puțin. Schimbul de generații din tenis își face simțită prezența la Londra. Medevedev, 23 de ani, Tsitsipas, 21 de ani, Zverev, 22 de ani, și Berrettini, 23 de ani, sunt cei patru jucători care scad media de vârstă a participanților. În 2009, cei patru jucători tineri prezenți la start erau Nadal (23), Djokovic (22), Murray (22) și del Potro (21). 

10. Ochii și pe dublu! Cabal / Farah, Kubot / Melo, Krawietz / Mies / Rajeev Ram / Salisbury, Klaasen / Venus, Tecău / Rojer, Herbert / Magut și Dodig / Polasek sunt cele 8 perechi prezente la start. Românul Horia Tecău e pentru a șasea oară calificat, el câștigând turneul în 2015, alături de actualul partener, Jean-Julien Rojer. 

Grupa „Andre Agassi”:

  • Rafael Nadal (1 ATP)
  • Daniil Medvedev (4 ATP)
  • Stefanos Tsistsipas (6 ATP)
  • Alexander Zverev (7 ATP)

 Grupa „Bjorn Borg”: 

  • Novak Djokovic (2 ATP)
  • Roger Federer (3 ATP)
  • Dominic Thiem (5 ATP)
  • Matteo Berrettini (8 ATP)

Vezi și: 

Darren Cahill prevestește o schimbare REVOLUȚIONARĂ în ATP: „Nu cred că va mai dura mult”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează