SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIONILOR

Nole, luptătorul » Este pentru a doua oară cînd sîrbul cucereşte acest trofeu

Novak Djokovici cu cel de-al doilea trofeu cucerit în Turneul Campionilor.
Novak Djokovici cu cel de-al doilea trofeu cucerit în Turneul Campionilor.

Articol de - Publicat miercuri, 14 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 13 noiembrie 2012 19:48

Liderul mondial, Novak Djokovici, a revenit în ambele seturi pentru a-l învinge luni seară pe Roger Federer în finală, 7-6, 7-5.

"Congratulations, Novak, you're the best!". Aceste cuvinte au fost rostite de Roger Federer în speech-ul ţinut la festivitatea de premiere.

Tocmai se terminase finala Turneului Campionilor şi sala încă nu-şi revenea din repetatele injecţii cu adrenalină administrate de cei doi. Ca întotdeauna, elaborat, fluent şi articulat în discurs, elveţianul confirma cu greutatea opiniei sale o realitate demonstrată sec de cifre. Aceea că Novak Djokovici tocmai îl învinsese cu 7-6 (6), 7-5, într-un meci care a atins în multe momente nebunia pînă aproape de schizofrenie. Aceea că sîrbul este numărul unu mondial.

"Felicitări, Novak, eşti cel mai bun!". E forma cea mai simplă şi elegantă de a rezuma faptul că, după un sezon 2011 fabulos, Nole a avut puterea, nervii şi abilitatea de a parcurge un 2012 excepţional. Să ne întoarcem un pic la meci. Elveţianul a avut şi în primul, şi în al doilea set prima şansă. A acţionat abrupt, decisiv, furînd timp din rezerva adversarului, cu acea calitate a jocului său care nu va dispărea niciodată: dorinţa de a merge doar înainte.

Puţin năucit la început, nu pentru că nu s-ar fi aşteptat la asta, ci pentru că de fiecare dată ciocnirea cu realitatea e mai brutală decît orice închipuire, Djokovici şi-a revenit lent, dar sigur. Şi-a regăsit ritmul de răspuns la orice agresiune, metodic, calculat, deşi ardea pe dinăuntru.

A fost întîi un tie-break furibund, în care Federer a izbutit o minge incredibilă, lovită din instinct, aproape fără contact vizual. A urmat o greşeală neaşteptată şi Nole a fructificat imediat. În setul secund, scenariu asemănător. Pînă la 6-5, cînd totul s-a încins iar. Ultima minge, aceea care l-a prins pe Federer între două teritorii, l-a descătuşat pe sîrb.

A strigat din nou, dezlănţuit. Pentru al doilea titlu al său la Turneul Campionilor. Pentru anul greu şi frumos pe care l-a avut. Pentru tatăl lui, care se recuperează încet după o gravă afecţiune respiratorie. "Faptul că el s-a luptat pentru sănătatea lui mi-a dat forţă suplimentară", a spus Novak după meci.

"A fost un an fantastic. Nu ştiam cum să continuu după incredibilul 2011, dar am crezut că pot folosi timpul pentru a arăta cel mai bun tenis al meu". Şi a făcut-o în multe momente. Unul dintre ele, luni seară, la Londra, în faţa celui care deţinea titlul la ultimele două ediţii. Acum, Djokovici va regăsi arena O2 în 2013 cu alţi ochi. Ochii campionului. Pentru că e "The Best".

Ce a făcut Novak Djokovici în 2012
- A cîştigat un turneu de Mare Şlem: Australian Open
- A jucat alte două finale: Roland Garros (în premieră), US Open
- A cîştigat Turneul Campionilor
- A cîştigat trei trofee de Masters 1000
- A încheiat sezonul pe primul loc mondial, recuperînd poziţia pierdută în faţa lui Federer în iulie

"Era momentul meu, timpul meu. Trebuia să ies în faţă şi să cred în calităţile mele" (Novak Djokovici)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
alexxmr
alexxmr  •  14 Noiembrie 2012, 18:23

Ciudat cum Tiriac il dadea castigator pe Federer la inceputul meciului ..ma bucur pt el , e un jucator disciplinat , ca si Federer , dar singurul lucru cu care e mai presus decat Federer ..e foamea de trofee .

ex_pitesteanul
ex_pitesteanul  •  14 Noiembrie 2012, 11:24

da, superb meci. am tinut cu federer. dar djokovic e cel mai bun in acest moment.

ramona_petri
ramona_petri  •  14 Noiembrie 2012, 03:50

Excelenta finala! Sunt fan Nole si m'am bucurat nespus pentru reusita lui, insa trebuie sa recunosc ca Federer a facut jocul extrem de frumos, iar geniul acestuia nu poate fi contestat. La fel, desi nu'l inghit pe Nadal, tenisul mi se pare mai sarac fara el in majoritatea competitiilor-sper sa revina curand. De abia asept 2013! :D

Vezi toate comentariile (3)
Comentează