SPORTURI  »  TENIS  »  MASTERS 1000 PARIS

Novak Djokovic, de nebătut la Paris! » A ajuns la 40 de titluri Masters 1000, record absolut, într-un sezon în care a pierdut numai 5 meciuri

Novak Djokovic cu trofeul de la Paris Foto Guliver/GettyImages
Novak Djokovic cu trofeul de la Paris Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 05 noiembrie 2023 18:50 / Actualizat duminica, 05 noiembrie 2023 20:48

Liderul mondial, Novak Djokovic, 36 de ani, s-a impus cu 6-4, 6-3 în finala Masters-ului 1000 de la Paris în fața lui Grigor Dimitrov, 32 de ani, care de luni va fi numărul 14 ATP

Novak Djokovic e singur în vârf. O realitate confirmată de rezultatul din săptămâna de la Paris, acolo unde sârbul în vârstă de 36 de ani a mai ștampilat câteva recorduri. Personale și nu numai.

Al 40-lea titlu de categorie Masters 1000, record care îi aparținea și pe care îl tot îmbunătățește. Al doilea asemenea succes din acest an, fiind pentru a noua oară când izbutește să cucerească mai multe trofee Masters într-un sezon – îl urmează Roger Federer, cu 6 ani.

Pentru sârb, este al șaptelea triumf la Paris-Bercy, ceea ce înseamnă că și-a depășit vârful de 6 trofee aici. Mai are 6 și la Roma și Miami.

Destule argumente statistice pentru a impresiona profund, dar nu sunt singurele. În această săptămână, Novak a dus bătălii aprige pe teren, dar și cu starea sa de sănătate. „Am trecut prin momente dificile din cauza unui virus stomacal, care m-a făcut să mă simt groaznic în ultimele zile”, mărturisea Djokovic după semifinala câștigată greu în fața lui Andrey Rublev.

Mai mult, a avut în acel meci și probleme la spate, care au trimis câteva săgeți și în finală.

6 titluri ATPa cucerit Novak Djokovic în 2023, dintre care 3 de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros și US Open, două Masters 1000, Cincinnati și Paris, și unul ATP 250, Adelaide

Până la urmă, ultimul act a fost duelul câștigat de sârb cu o doză mai mică de dramatism, după cele 3 ore cu Rublev, cele 2h50 cu Holger Rune în „sferturi” și cele 2h40 cu Tallon Griekspoor în „optimi”. Doar deschiderea, 6-3, 6-2 cu Tomas Martin Etcheverry, fusese mai scurtă.

Novak Djokovic: „Victoria e și mai dulce”

„Victoria e și mai dulce fiindcă a fost o săptămână dificilă”, admitea chiar marele campion sârb în câteva fraze schimbate cu Alize Lim pe teren, la puține minute după ultima minge a finalei. „Am fost aproape să pierd trei meciuri, mă simt un pic norocos”, a amintit el, apreciind că finala a fost „meci solid, dar nu de cel mai înalt nivel”.

L-a depășit pe Grigor Dimitrov cu un 6-4, 6-3 destul de sec, pecetluit în o oră și 39 de minute. Un meci clinic, eficient, punctat de câteva momente în care a făcut mișcări de stretching pentru spate, dar fără să fie cu adevărat amenințat de un Grigor care nu a mai găsit inspirația și tenisul înfloritor din meciurile anterioare. Și nici forța mintală.

Novak Djokovic: „Nu mă simt invincibil”

„Nu mă simt invincibil”, a mai spus Novak la final, recunoscând că experiența a contat foarte mult. „Am mai fost în această situație de multe ori, pentru Grigor au existat emoții, dar a jucat cel mai bun tenis al său săptămâna aceasta”, a ținut să accentueze liderul mondial.

Într-adevăr, doar a doua finală Masters din cariera bulgarului în vârstă de 32 de ani, după cea câștigată în 2017 la Cincinnati. Pentru Nole a fost a 58-a.

51-5este bilanțul victorii-înfrângeri al sârbului în 2023, iar oamenii care l-au învins sunt: Daniil Medvedev la Dubai, Lorenzo Musetti la Monte Carlo, Dusan Lajovic la Banja Luka, Holger Rune la Roma și Carlos Alcaraz la Wimbledon

Cu doar 11 turnee disputate în acest sezon, este în fruntea ierarhiei mondiale probabil neclintit până la finalul sezonului. Eficiență înspăimîntătoare în sensul bun pentru campionul care se concentrează pe concursurile mari. Și în foarte multe cazuri, le și câștigă.

Rezumatul finalei de la Paris

Citește și: 

Grigor Dimitrov și o așteptare de 6 ani » Nu a mai cucerit un titlu de la ATP Finals 2017 + „Am făcut greșeli? Da, o grămadă!”
MASTERS 1000 PARIS
Grigor Dimitrov și o așteptare de 6 ani » Nu a mai cucerit un titlu de la ATP Finals 2017 + „Am făcut greșeli? Da, o grămadă!”
Martina Navratilova cere schimbări mari în WTA: „Poate este timpul pentru un nou lider” + „Cum să ajungi la Cancun în sezonul ploios!?”
WTA FINALS
Martina Navratilova cere schimbări mari în WTA: „Poate este timpul pentru un nou lider” + „Cum să ajungi la Cancun în sezonul ploios!?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
Gerson
Gerson  •  06 Noiembrie 2023, 11:25
Postat de bogdan_m pe 06 Noiembrie 2023, 06:59

Bravo, Nole! Cred ca 2023 a pus capăt discuțiilor despre GOAT în tenis...

CTPopescu nu este de acord!Nici nu avea voie să participe fiind nevaccinat, fiid sârb, fiindcă susține Russia, fiindcă este cel mai bun din toate timpurile, fiindcă folosește remedii naturiste și are reguli stricte de viață și pregatire, fiindcă nu ia hapurile lui Murtaloglu....fiindcă nu este dopat.. Etc!

bogdan_m
bogdan_m  •  06 Noiembrie 2023, 06:59

Bravo, Nole! Cred ca 2023 a pus capăt discuțiilor despre GOAT în tenis...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează