SPORTURI  »  TENIS  »  AUSTRALIAN OPEN

Djokovic e încolțit » 3 consecințe nefaste pe care le poate avea expulzarea sa din Australia

Novak Djokovic / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Novak Djokovic / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 02:26 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 12:00

Novak Djokovic a revenit luni în Serbia, după deportarea din Australia, dar înfruntă acum o prelungire pe 3 ani a interdicției acordării vizei, imposibilitatea de a juca la Roland Garros fără vaccinare și tensiune dinspre sponsorii personali. 

În mai puțin de două săptămâni, viața sportivă a liderului ATP a luat o turnură dramatică. Ieri ar fi putut să-și înceapă drumul spre apărarea titlului la Australian Open, în schimb, s-a întors în Serbia, cu o escală la Dubai.

El va rămâne la Belgrad în zilele următoare, dar nu va oferi nicio declarație sau comentariu, a subliniat mama jucătorului, Dijana, pentru agenția Tanjug.

Duminica trecută s-a pronunțat decizia de menținere a anulării vizei australiene, anunțată vineri de ministrul imigrării, Alex Hawke. Oficialul a justificat această acțiune „din motive de sănătate și ordine, pe baza faptului că este în interesul public o asemenea măsură”. 

Novak a acceptat decizia și în puține ore a părăsit teritoriul australian. În continuare însă, alte tensiuni se acumulează în jurul sârbului, tot mai încolțit în situația sa de persoană nevaccinată.

Novak Djokovic a aterizat în Belgrad » Fanii l-au așteptat pe aeroport
AUSTRALIAN OPEN
Novak Djokovic a aterizat în Belgrad » Fanii l-au așteptat pe aeroport

1. Djokovic, trei ani interzis în Australia?

Legile imigrării din țara de la Antipozi susțin că anularea vizei unei persoane presupune o interdicție suplimentară de trei ani de a intra pe teritoriul respectiv. Este ceea ce s-a anunțat duminică noapte și în ceea ce îl privește pe Djokovic, însă ieri prim-ministrul australian, Scott Morrison, a declarat că este posibil ca sârbului să i se accepte prezența în țară mai repede.

„Interdicția se întinde pe o perioadă de trei ani, dar există posibilitatea de a reveni în circumstanțele corecte, chestiune care va fi cântărită la momentul respectiv”, a spus politicianul într-un interviu la postul de radio 2GB. Asta i-ar putea eventual permite lui Novak Djokovici să ia parte la ediția următoare a Australian Open.

2. Participarea la Roland Garros în cumpănă

Duminica trecută, Parlamentul francez a adoptat definitiv proiectul de lege care impune un certificat de vaccinare pentru multe activităţi ale vieţii sociale, inclusiv asistarea la competiţiile sportive.

Într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, ministrul sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu, a afirmat că odată cu adoptarea acestui certificat sanitar, „în forma în care a fost promulgat, el va fi obligatoriu pentru a intra în spaţiile deja supuse paşaportului sanitar - stadioane, teatre sau săli -, atât pentru spectatori, sportivi, profesionişti, francezi sau străini”.

Mărăcineanu afirmase pe 7 ianuarie, în plină dispută politică şi de legalitate în Australia, legată de prezenţa lui Djokovici, că jucătorul sârb ar putea participa la Roland Garros, al doilea turneu de Mare Șlem al anului, programat între 22 mai şi 5 iunie. 

Acum însă lucrurile s-au schimbat, iar sârbul nu va putea juca decât în condițiile în care se vaccinează.

3. Sponsorii îngrijorați 

Marca franceză de echipament sportiv Lacoste, sponsor tehnic al lui Djokovici, a anunţat, ieri, că doreşte să analizeze evenimentele care au declanşat o luptă juridică de aproape două săptămâni şi l-au împiedicat pe liderul mondial să-şi apere titlul la Australian Open. 

Cât mai curând posibil, vom lua legătura cu Novak Djokovic”, se precizează într-un comunicat de presă. Producătorul francez de automobile Peugeot, un alt sponsor al sârbului, a refuzat să comenteze situaţia liderului acestuia, iar producătorul de ceasuri elveţian Hublot şi firma japoneză de echipament sportiv Asics, care îi asigură încălţămintea, nu au răspuns solicitărilor de a comenta. 

Potrivit Forbes, Novak are acorduri de sponsorizare în valoare de 30 de milioane de dolari pe an şi a fost al 46-lea cel mai bine plătit sportiv din lume în 2021.

Compatrioții îl susțin pe Djokovic

„Mentalitatea sârbă e că, atunci când suntem la pământ sau tratați rău, încercăm să extragem forță din asta. Sunt sigur că Novak va reveni mai puternic ca niciodată”, a spus ieri Laslo Djere, 51 ATP, descriind toată situația drept "o catastrofă”. 

„Sper să fie în viitor cel mai bun jucător din istorie, iar acest episod doar un obstacol în drumul lui”, a declarat Dusan Lajovic, 39 ATP. 

„Am spus că vom da totul, vom încerca să-l răzbunăm și să-l facem să fie mândru de noi”, a punctat și Miomir Kecmanovic, 77 ATP, cel care urma să-l întâlnească pe Nole în primul tur, în schimb, l-a învins pe înlocuitorul acestuia, Salvatore Caruso, 6-4, 6-2, 6-1.

Citește și alte știri din tenis:

Novak Djokovic, amenințat de un alt risc major » Sponsorul sârbului anunță că vrea să afle de la Nole ce s-a întâmplat în Australia

Mats Wilander nu crede în șansele Emmei Răducanu la Australian Open » Ce sfat îi dă campioanei de la US Open

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
maninblack08
maninblack08  •  18 Ianuarie 2022, 10:53
Postat de Ion-Nelu Nistor pe 18 Ianuarie 2022, 10:19

Mai respirati si voi! De 20 de ani numai si numai de Federer, Nadal si Djokovic auzeai. Gata! Ati fost superbi pana la Dumnezeu si inca o palma mai sus. Este randul lui Medvedev, Zverev, Tsitsipas si Thiem.

Imi pare rau sa te trezesc la realitate, dar nici unul din cei amintiti de tine nu se pot apropia ca valoare de cei 3, respectiv de Federer, Nadal, Djokovic...

1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  18 Ianuarie 2022, 10:19

Mai respirati si voi! De 20 de ani numai si numai de Federer, Nadal si Djokovic auzeai. Gata! Ati fost superbi pana la Dumnezeu si inca o palma mai sus. Este randul lui Medvedev, Zverev, Tsitsipas si Thiem.

1745340189010853
Gheorghe Murtea  •  18 Ianuarie 2022, 09:19

Dupa ce ca nenorocitul de OCCIDENT a contribuit la destramarea YUGOSLAVIEI MARI acum cauta cu tot dinadinsul sa-l distruga si sa-l nenorocesca pe marele tenisman NOLE DJOKOVICI si sa mai ai incredere in asa zisele tari occidentale ce se vor si clameaza ca sunt si civilizate si ca vezi doamne ele respecta drepturile si libertatile oamnenilor ,nimic mai fals cea ce clameaza ele.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează