SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN 2020

Novak Djokovic, descalificat de la US Open! Alte 8 gesturi nesportive celebre: de la Ilie Năstase și Irina Spîrlea, până la McEnroe și Agassi

Articol de - Publicat luni, 07 septembrie 2020 00:55 / Actualizat luni, 07 septembrie 2020 10:00

Novak Djokovic a fost descalificat de la US Open. Nole, unul dintre cele mai mari nume din toate timpurile, se înscrie astfel pe o listă deloc mică a jucătorilor scoși din turnee din cauza unor gesturi asemănătoare.

  • CONTEXT: În meciul din optimi disputat contra lui Pablo Carreno Busta, la scorul de 6-5 în favoarea ibericului, Novak Djokovic (33 de ani, 1 ATP) a aruncat nervos o minge spre linia de fund, frustrat că Busta a reușit să-i facă break. Mingea a lovit în gât unul dintre arbitrii de linie, iar oficialii au luat decizia de a-l descalifica. Arbitra lovită de minge a căzut la pământ și nu a mai putut respira timp de câteva secunde. 

John McEnroe, Andre Agassi, românca Irina Spîrlea sau alți foști sau actuali jucători au fost descalificați din cauza unor alte gesturi nesportive care au lăsat cu gura căscată lumea tenisului. 

John McEnroe, Irina Spîrlea, Andre Agassi

Carismaticul John McEnroe e unul dintre cele mai cunoscute exemple. În 1990, în optimile de la Australian Open, McEnroe a fost descalificat după o răfuială de amploare cu oficialii partidei, pe care i-a ironizat, imitat și, mai apoi, înjurat.

Andre Agassi, de la a cărui retragere s-au împlinit zilele acestea 14 ani, a comis-o și el, în turul II de la Indianapolis din 1996. Atunci, la câteva săptămâni după ce câștiga Aurul Olimpic la Atlanta, Agassi a fost descalificat în timpul unui meci cu Daniel Nestor. Americanul a „bubuit” o minge spre tribune, iar mai apoi a înjurat-o pe arbitra Dana Loconto.

A pățit-o și o româncă. În 1996, în turul II de la Palermo, Irina Spîrlea a devenit prima jucătoare din WTA descalificată pentru un gest nesportiv. Pe fondul unor frustrări acumulate pe durata meciului, românca a intrat într-un clinci cu arbitra, pe care a înjurat-o. Spîrlea a sfârșit prin a fi descalificată și amendată cu 10.000 de dolari.

Cel mai recent exemplu vine din 2017, când canadianul Denis Shapovalov a fost descalificat dintr-un meci de Cupa Davis al Canadei, după ce l-a lovit pe arbitrul de scaun cu mingea în ochi. Atunci, oficialul respectiv a avut nevoie de operație. 

În 2012, argentinianul David Nalbandian a fost descalificat în timpul finalei de la Queen's, după ce a șutat nervos într-un panou publicitar, care a ricoșat în piciorul unuia dintre arbitrii de linie. 

Austriacul Stefan Koubek a pățit-o și el. A fost descalificat dintr-un meci, după ce și-a luat la bătaie adversarul, chiar pe compatriotul Daniel Kollerer.

S-a întâmplat și în circuitul feminin. rusoaica Olga Puchkova a fost descalificată de la Washington, în 2013, nervoasă pe una dintre greșelile pe care tocmai le făcuse.

Ilie Năstase a scăpat ca prin urechile acului de descalificare

Ilie Năstase și John McEnroe au fost protagoniștii celui mai controversat meci din istoria US Open. Întâlnirea a avut loc în 1979, pe Louis Armstrong Stadium, și s-a soldat cu victoria americanului, scor 6-4, 4-6, 6-3 6-2. 

Meciul a avut de toate: un abandon, cu întoarcerea deciziei, îndepărtarea arbitrului de scaun și îmbrânceli între spectatori. Intriga poveștii a început în setul patru, la 2-1 pentru american. Inexplicabil, Năstase a mers către spatele terenului și a rămas acolo. Arbitrul de scaun l-a avertizat pe român, apoi a trecut la fapte. I-a luat un punct, apoi un game pentru comportament nesportiv. 

Imediat după anunț, fanii au răbufnit. Au strigat în cor ca scorul să revină la cel dinaintea penalizării. Au aruncat cu obiecte spre scaunul arbitrului, unii încercând chiar să intre pe teren. Poliția a fost nevoită să intervină. Nici intervenția șefilor turneului nu a calmat situția. Năstase refuza să servească, dând vina pe zgomotul infernal. Arbitrul de scaun i-a oferit 30 de secunde pentru a servi, apoi a anunțat finalul partidei

Spectatorii au înnebunit în tribune, după cum afirmă chiar Năstase. Unica soluție a fost înlocuirea lui Frank Hammond, omul care a oficiat partida, și revenirea la scorul de pe teren, fără penalizări. „Nasty” a pierdut în final partida.

Novak Djokovic, DESCALIFICAT de la US Open! ȘOC de proporții în lumea tenisului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează