SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

O altfel de viață în tenis » Alison van Uytvanck și Greet Minnen au vorbit deschis depre relația lor! Cum sunt privite + cine e singurul tenisman care a recunoscut că e gay

FOTO: Guliver/GettyImages +3   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 05 mai 2019 13:02

Belgiecele Alison van Uytvanck (25 de ani, 52 WTA) și Greet Minnen (21 de ani, 154 WTA) au vorbit cu jurnaliștii de la Daily Telegraph despre ce înseamnă să ai o relație gay într-un sport profesionist.

În martie 2018 şi-au făcut publică relaţia, iar în iulie o poză a făcut înconjurul lumii: Alison van Uytvanck și Greet Minnen sărutându-se la marginea unui teren de la All England Club. Alison doar ce trecuse în turul al doilea de Garbine Muguruza, campioana en titre la acel moment. „A fost instinct pur. Am văzut-o pe Greet în tribune și am vrut să o îmbrățișez”, a explicat Alison pentru The Daily Telegraph.

Nu a fost un gest care să sfideze normele și nici de afirmare a identității sexuale. „Știu că a însemnat mult, dar noi nu ne-am gândit la acest lucru. Eram foarte fericită pentru Alison, nu m-am gândit al nimic altceva”, a spus Greet.

În circuitul feminin altă orientare sexuală nu mai este o problemă de băgat sub preș, acest lucru întâmplându-se după ce legende ca Billie Jean King sau Martina Navratilova au decis să o facă publică. Pe urmele lor au călcat Rosemary Casals, Jana Novotna, Amelie Mauresmo, Gigi Fernandez, Casey Dellacqua, Johanna Larsson, Richèl Hogenkamp sau Alison van Uytvanck.

Un drum lin

Asumarea sexualității în public a adus și multe comentarii. Sergei Stakhovski a spus la un moment dat. „Nu vreau ca fiica mea să devină jucătoare de tenis pentru circuitul feminin e plin de lesbiene”.

Cele două belgience spun că nu au avut parte de vreo discriminare de când și-au făcut publică relația. „Au fost doar reacții pozitive. Suntem fericite împreună! Știu că există persoane care încă se tem de ce vor spune ceilalți dacă vor ieși în public să vorbească despre acest lucru, dar pe noi ne-a ajutat. Nu am mai ținut doar pentru noi ce ni se întâmplă, ne simțeam puțin îngrădite și nu era bine pentru personalitatea noastră”, a spus van Uytvanck.

„Nu cred că există motive pentru care să nu fii deschis cu acest subiect și sper că în următorii ani lucrurile să fie mai ușor de spus. Sper ca noi să fim o inspirație. Oricum, lucrurile s-au îmbunătățit față de acum zece ani, când era foarte greu să recunoști că ești de altă orientare sexuală”, a completat Minnen.

Timp puțin

Cu toate acestea, ele recunosc că nu le-a fost ușor când a trebuit să le spună celor apropiați. S-au cunoscut la finalul lui 2015 la centrul național de tenis belgian și niciuna dintre ele nu mai avusese vreo relație cu cineva de același sex. „Am avut multe emoții atunci când a trebuit să le vorbesc oamenilor despre relația mea. Nu știi cum reacționează. Acum mama și tata o iubesc pe Greet la fel ca pe fiica lor”, a spus Alison pentru The Daily Telegraph.

+4 FOTO

Faptul că fac același sport le-a apropiat și mai mult. „Ea înțelege prin ce trec eu și faptul că trebuie să călătorim mult și că nu putem petrece prea mult timp împreună”, a explicat Alison. Iar Greet a completat: „E greu să nu ne vedem mult timp, dar când avem probleme, ne sfătuim una pe cealaltă”.

Deocamdată nu frecventează același turnee pentru că Alison, 25 de ani, e pe locul 54 WTA, iar Greet, 21 de ani, ocupă poziția 154 în clasamentul mondial. 

Unul singur în Era Open

Dacă în circuitul feminin nu mai e ceva neobișnuit că un sportiv activ să-și declare orientarea sexuală, în cel masculin lucrurile nu stau așa. În Era Open doar Brian Vahaly a simțit nevoia de a face e public că este homosexual, dar acest lucru s-a întâmplat la zece ani după ce și-a încheiat activitatea.

Înainte de Era Open au mai fost doi, dar ambii au concurat înainte de Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre Gottfried von Cramm, care a fost arestat pentru homosexualitate în Germania nazistă, și de Bill Tilden. Vahaly, care a ajuns cel mai sus până pe poziția 63 în lume, spune că jucătorilor gay le este teamă de a-și dezvălui sinele lumii întregi și de aceea ei preferă să tacă. 

Părerea psihologului

Cotidianul The Daily Telegraph a dedicat mai multe materiale despre sportivii gay din tenis și a încercat să afle părerea cât mai multor specialiști. „Jucătorii se tem că fanii vor vorbi despre orientarea lor sexuală în timpul meciurilor. Ei sunt o presiune imensă și încearcă să țină cât mai departe de ochii spectatorilor viața lor privată”, a spus psihologul sportiv Andy Lane.

„Sportivii care aleg să-și afirme altă orientate sexuală trebuie să fie pregătiți pentru mai multă atenție din partea presei, însă această atenție poate aduce și mai multe contracte de sponsorizare”, a spus Nigel Currie, consultant marketing sportiv.

Vezi și:

Rușii anunță finalul carierei pentru Maria Sharapova! Șanse minime să joace la Roland Garros + urmează o prăbușire drastică în clasament

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (52)
robby73
robby73  •  06 Mai 2019, 22:21
Postat de ray51 pe 06 Mai 2019, 17:35

Ai citit vreodata despre Sodoma si Gomora? Supozitii vei spune. Draga omule, vrei sa ne ascundem si sa murim de rusine noi cei care suntem heterosexuali? Voi homosexualii si ele lesbienele faceti parte din normalitate?

Nu se pune problema sa ne ascundem, dar nici să îi urâm. Să îi toleram și să îi lăsăm să își trăiască viața, e un compromis convenabil pentru toată lumea. Apropo băi citititule..... homosexualitatea există de când există omenirea. Julius Cezar unul din strămoșii tăi a fost homosexual. Stai liniștit ca nu sunt oameni răi, nu mușcă și nici nu au gânduri rele cu tine. Dar am o simplă întrebare pentru voi ăștia mai rămași în urmă.... ce ați face dacă unul din copii sau nepoții voștri ar avea o înclinare spre homosexualitate? V-ați gândit și la varianta asta ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ray51
ray51  •  06 Mai 2019, 17:35
Postat de robby73 pe 06 Mai 2019, 06:08

Primitivul GSPului își arată iarăși gradul de inteligență. Înapoi în peșteră cu tine! Mai bine doi părinți homosexuali, decât un tată așa de limitat, ca tine.

Ai citit vreodata despre Sodoma si Gomora? Supozitii vei spune. Draga omule, vrei sa ne ascundem si sa murim de rusine noi cei care suntem heterosexuali? Voi homosexualii si ele lesbienele faceti parte din normalitate?

ray51
ray51  •  06 Mai 2019, 17:34

Ai citit vreodata despre Sodoma si Gomora? Supozitii vei spune. Draga omule, vrei sa ne ascundem si sa murim de rusine noi cei care suntem heterosexuali? Voi homosexualii si ele lesbienele faceti parte din normalitate?

Vezi toate comentariile (52)
Comentează