SPORTURI  »  TENIS  »  EDITORIAL

OPINIE Cristian Coman » Extremiștii, Simona Halep și sindromul Europei de Est

Articol de - Publicat vineri, 09 august 2019 20:03

Ne plac extremele. Oameni mici și oameni mari, David și Goliat, alb și negru, frumos și urât, sărac și bogat.

Ne plac extremele, iar presa a făcut din asta chiar o meserie. Echilibrul ne plictisește. Televiziunile echilibrate plătesc acest preț al „ponderatului”: au audiență foarte mică.

Pentru că ne plac extremele, au apărut meserii noi, în media și în social media: vânătorii de extreme. Cei care aduc „bombele” la orele înserării. La început, prezența lor deosebea tabloidul de quality. În zilele noastre, ale competiției furibunde pentru trafic online și pentru telespectatori captivi, extremele sunt o modalitate de a vinde o informație de interes. Așa că diferențele s-au estompat. 

Iar extremele care se vând cel mai bine sunt bogații. Îi invidiem, ne enervează, dar vrem să aflăm mai multe despre viața lor de lux. Vorba unei vecine de-ale mele, atunci când citea despre salariul mare, dar confidențial al Andreei Esca: „Ce-are Esca și n-am eu?”. Chiar, noi de ce nu?

Printre „extremiști”, sportivii sunt tari, sunt mai mereu în lumina reflectoarelor. Limuzinele vedetelor din sport și ale finanțatorilor, vacanțele de lux, vilele, salariile exorbitante, contractele de publicitate, opulența. Le ai, le dai – cum spune o vorbă veche din redacțiile ziarelor. 

În România, la preselecție au rămas în ultima vreme două două nume: Simona Halep și Ion Țiriac. 

Țiriac este cel mai bogat fost sportiv (sau la bătaie cu al doilea). Pe glob. Adică, dintre sutele de milioane de pământeni care au făcut sau fac un sport, nea Ion este cel mai înstărit, cu 1,2 miliarde de dolari. Dar el acum este în umbra celei mai în vogă românce, la imagine, desigur. Nu la bani. Simona a agonisit „doar” 33 de milioane $. Dar nea Ion îi face prezentările pe stadioane. 

Și pentru că Halep este pe val, presa este acum cu ochii pe ea, îi tot măsoară performanțele, sportive sau ca urmare a sportului. Ceea este este corect. 

Așa aflăm din gsp.ro că într-un an competițional, iunie 2018 – iunie 2019, Simona Halep a câștigat 10,2 milioane de dolari, din premii și publicitate. Cu această sumă, ea este pe locul 4 între jucătoarele de tenis, după Serena Williams, Naomi Osaka, Angelique Kerber. *

Este corect? Părerea mea este că nu.

Din acest acest interval de măsurare, 12 luni, românca a fost numărul 1 în clasamentul WTA mai bine de jumătate, aproape 8 luni. Este perioada în care a învins la Roland Garros. Iar din cei 10,2 milioane de dolari, cea mai mare parte sunt din turnee – 6,2 milioane – și doar 4 din sponsorizări. 

Numărul 1 mondial – 4 milioane $ din sponsorizări.

Numărul 1 însă în acest clasament al câștigurilor pe 12 luni, Serena Williams, are 25 de milioane de dolari din sponsorizări. 25!!! Iar ca loc în clasament, Serena abia a urcat de pe locul 26 prin septembrie spre locul 10 de acum. 

Numărul 10 mondial – 25 de milioane $ din sponsorizări.

Are Simona Halep sindromul Europei de Est la evaluarea făcută de sponsori? 

Depinde pe cine întrebi. Dacă îl întrebi pe Gică Hagi, sigur că da. 

Pe de altă parte, de-a lungul îndelungatei cariere, Serena a fost 319 săptămâni numărul 1 mondial. Iar Simona 64. Serena a învins în 23 de Grand Slam. Simona în 2. Dar acum, în prezent, Halep este regina.

Atunci de ce Halep din Europa de Est are alte tarife?

Alte contracte, alte zerouri în coada contractelor. 

Că așa e în tenis!

*Iată clasamentul celor mai bine plătite sportive din lume 1 iunie 2018 – 1 iunie 2019, realizat de Forbes: 

1. Serena Williams (tenis) 29,2 milioane dolari (4,2 din premii, 25 din sponsorizări) 

2. Naomi Osaka (tenis) 24,3 milioane (8,3 din premii, 16 din sponsorizări.) 

3. Angelique Kerber (tenis) 11,8 milioane (5,3 din premii, 6,5 din sponsorizări). 

4. Simona Halep (tenis) 10,2 milioane (6,2 din premii, 4 din sponsorizări) 

5. Sloane Stephens (tenis) 9,6 milioane (4,1 din premii, 5,5 din sponsorizări)

  • Cristian Coman, jurnalist cu peste 25 de ani de experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
bodrin
bodrin  •  10 August 2019, 12:59

Chiar această postare, cu pretenții de editorial, reprezintă o ilustrare potrivită a ,,sindromului Europei de Est,, existent în mintea autorului.

104354204195252
Pierre Tzutzea  •  10 August 2019, 09:23

analizele sint total aiurea cind ai avut-o pe sarapova care si acum cistiga bani multi din reclame. eu inteleg ca mama mea este cea mai buna cea mai frumaosa cea mai desteapta ca asa ne-a invatat partidul nu? eroare. este una dintre cele mai frumoase etc. etc. nu poti sa te dai invingatoare cind romanul prost nu este si nici idiot sa nu vada cele peste 40 de greseli nefortate ala sereni in meciul direct cu ea. parca dorea sa termine mai repede. a fost ordin de sus iar ambasada americana a dat de inteles spuind ca in mecoiu halpe / serena nu au o favorita. serios? americanii nu pot tine cu altcineva decit cu compatriotul lor. hmmmm!!! iar acum a fost o iesire desteapta a simonei pentru ca nu cred ca va mai avea o sansa sa o bata pe serena. daca ar fi acceptat sa joace acum era tavalita distrusa si laurii din anglia ar fi palit. asa a iesit inca pe usa din fata. oricum este o vrajeala de tip romanesc. nu mai poat pacali pe nimeni.este o jucatoare de locurile 5-8 nu mai mult. are accidente de forma pe fondul scaderii de forma si al altora. asa ca... mai lasati-o in pace si nu ii mai cautati intre coarne. nu ii pasa de nimeni decit de ea.iar spectacolul grotesc tipic ceausist cu halep cea mai tare din parcare punea in lumina proata un patzaichin un dragulescu si altii sportivi mari ai tarii. cea mai buna din lume a fost si marea noastra handabalista etc. o rusine mai cu seama ca ani si ani de zile spunea ca romania nu a facut nimic pentru ea sustinuta si de tatuca

1578362032478810
Tihamér Takó  •  10 August 2019, 08:38

Jocul sinusoidal,marile infrangeri suferite de la jucatoarele din afara 100 WTA,problemele medicale,comportamentul ei pe teren ...etc...toate au concurat la o rasplata dezavantajata.Halep chiar nu este comparabila cu Serena.Probabil a renuntat la Toronto ca sa nu intalneasca pe Serena.Ii era frica !

Vezi toate comentariile (17)
Comentează