SPORTURI  »  TENIS  »  TURNEUL CAMPIOANELOR / CORESPONDENŢĂ DIN SINGAPORE

Opinie de Luminiţa Paul » O chestiune de etică

Articol de GSP - Publicat duminica, 26 octombrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 25 octombrie 2014 23:24

"Într-o zi plină de tenis, Simona Halep a jucat corect". Aşa începe ziaristul american Steve Tignor, de la revista Tennis, un elogiu sobru al verticalităţii.
Azi, românca dispută finala Turneului Campioanelor, dar haideţi să ne întoarcem un pic la ziua de vineri, atunci cînd ea a întîlnit-o pe Ana Ivanovici în ultimul meci al grupelor. Un joc al rezultatelor, dacă s-ar fi pretat la el sau dacă i-ar fi trecut măcar prin cap, ar fi trimis-o pe Serena Williams acasă. Halep a jucat însă ca şi cum nimic nu era decis, ca şi cum se afla la un turneu obişnuit, într-o zi obişnuită, avînd în faţa ochilor doar prezentul: meciul pentru care a intrat pe teren. Un meci pe care trebuie mereu să-ţi doreşti să-l cîştigi.

A pierdut, în trei seturi. S-a testat, inclusiv fizic, ştiind că uneori e rău să ajungi în faţa unui obstacol mare fără nici un pic de provocare. A urmat ce i-au dictat caracterul şi conştiinţa. "Cine crede că aş fi făcut vreo înţelegere ca s-o scot pe Serena nu mă cunoaşte!" Şi chipul, şi tonul i s-au înăsprit cînd a spus asta. Trei martori o pot confirma. Şi alţi 10-12 care au auzit-o spunînd la conferinţă că nu se teme de nimeni din circuit, nici măcar de Serena.

Poate că pe unii i-a mirat etica ei. Au socotit-o aproape o prostie. Adică, de ce să nu-ţi faci viaţa mai uşoară, dacă se poate? Steve Tignor dă un exemplu din 1981, cu nume mari implicate, Lendl, Connors, Borg, în care interesul propriu a fost deasupra. Nu şi aici. Nu-ţi faci viaţa mai uşoară furişîndu-te, căutînd comoditatea. Nu-ţi faci viaţa mai uşoară pierzînd respectul, punîndu-ţi pe frunte eticheta de fricos. Pur şi simplu, ea nu e aşa.

Ieri, Halep a trecut de semifinale şi şi-a fixat în ultimul act o nouă întîlnire cu liderul mondial. E, pînă la urmă, cea mai frumoasă răsplată pe care o primeşte cinstea în sport. Ocazia de a arăta că eşti mai bun înfruntîndu-l pe cel mai tare.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
gica.paunescu
gica.paunescu  •  26 Octombrie 2014, 14:25

Tot respectul meu ptr. Simona Halep ! Esenta disputei sportive, in fond, este sa castigi fara a incerca vreodata sa trisezi. Ceea ce Simona a facut, chiar de va pierde al doilea sau meci in fata Serenei, la acest turneu la campioanelor. S-auzim numai de bine, frati ( a) romani !

ftwraku
ftwraku  •  26 Octombrie 2014, 14:14
Postat de emilutz-paraipan pe 26 Octombrie 2014, 11:55

Halucinant demersul tau!!! dai exemple din istorie uitand ca aromanii Simonei sunt la a treia generatie pe meleagurile dobrogene ; bunul simt si etica nu au granite si nici nationalitate ...asta e mesajul Simonei !!!

Am perfecta dreptate.Ar fi timpul ca anumite minoritati sa termine cu cersitu,nuntile de la 12 ani,ori aia din anumite zone sa nu iti vand produse de le ceri in romana...cu banel nu are nimeni nimic,nici cu Ienei sau cu alti oamenii care se comporta decent.Eu vb. de maimutele din covasna si harghita care huiduiau imnul Romaniei la hockey,maimutele care nu te servesc si te trateaza ca pe un gunoi in tara ta doar ca vb. limba oficiala a tarii,ori de maimutele care ne-au facut de ras in toata Europa si care sunt expluzate pe capete dupa ce sperie Europa....e timpul sa faca si maimutele astea ceva pentru tara asta,nu doar sa critice si sa faca tara de ras...Daca nu,sa plece pe alte meleaguri

emilutz-paraipan
emilutz-paraipan  •  26 Octombrie 2014, 11:55
Postat de ftwraku pe 26 Octombrie 2014, 11:23

nu gypsanii care cersesc in UE...Astia sunt romanii adevarat,nu corcituri venite din pakistan care ne otravesc tara dupa ce i-am primit,nu ca minoritate nomada din Covasna care acum are pretentii la tara asta...Cand noi construiam pe aici,fara sa avem sclavi ca romanii,altii erau nomazi,uite-i acum cum vorbesc pe forumuri si ce pretentii au....E bine ca le-am dat o pita si ca i-am primit acum,uite rasplata. Altii i-au bagat la gazare si uite unde am ajuns....Esti bun,esti ...Astia sunt romanii adevarati,oamenii care fac cinste tarii,care au etnica asa cum spunea asta,nu cersetorii din pakistan,nu nomazii din Covasna.,,,

Halucinant demersul tau!!! dai exemple din istorie uitand ca aromanii Simonei sunt la a treia generatie pe meleagurile dobrogene ; bunul simt si etica nu au granite si nici nationalitate ...asta e mesajul Simonei !!!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează