SPORTURI  »  TENIS  »  TRANSYLVANIA OPEN

INTERVIU Patrick Ciorcirlă, directorul turneului Transylvania Open: „Suntem și vrem să rămânem pe harta WTA"

Simona Halep, finalistă la Transylvania Open, și Patrick Ciorcilă la festivitatea de premiere // Foto: Raed Krishan +4   FOTO
Simona Halep, finalistă la Transylvania Open, și Patrick Ciorcilă la festivitatea de premiere // Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat marti, 02 noiembrie 2021 15:28 / Actualizat marti, 02 noiembrie 2021 15:50

Patrick Ciorcilă (25 de ani), directorul turneului Transylvania Open, recent încheiat la Cluj, este mândru că „echipa noastră a reușit să organizeze două astfel de evenimente în câteva luni și ne dorim să devenim un reper important în calendarul competițional și pe viitor".

La numai 25 de ani, Patrick Ciorcirlă, fost jucător de tenis, este cel mai tânăr director de turneu WTA 250. Anul acesta, împreună cu echipa sa, a organizat la Cluj două asemenea competiții, una în vară, Winners Open, pe zgură, câștigată de germanca Andrea Petkovic, iar acum Transylvania Open, încheiată duminica trecută cu succesul estonei Anett Kontaveit într-o finală cu Simona Halep, favorita principală. 

La concursul clujean a participat și noua senzație a tenisului feminin, recenta învingătoare de la US Open Emma Răducanu, 18 ani, care a venit însoțită de tatăl ei, Ian, și care a mărturisit că și-a dorit foarte mult să joace în România.

- Patrick, cum a fost acest Transylvania Open, care e impresia generală?

- A ieșit extraordinar, din punctul meu de vedere. Mă bazez și pe feedbackul primit de la jucătoare, de la WTA. Nu stiu cum s-a văzut de afară, dar a fost super, în condițiile speciale pe care le-am avut, cu pandemia. A fost dificil, dar mă bucur că a ieșit bine. Toți cei din echipa noastră s-au mișcat fantastic.

„A fost un șoc că unele jucătoare n-au mai venit, dar era de așteptat"

- Cum te-ai simțit când ai aflat cu o zi-două înainte că mai multe jucătoare importante, printre care Muguruza și Badosa, nu mai vin?

- A fost un șoc mare, în primă fază. Deși mă cam așteptam la asta, fiindcă în ultimele zile dinainte de turneu România a intrat pe lista roșie pentru foarte multe țări. Și ca să vină aici ar fi fost nevoite să intre în izolare, la întoarcere. Muguruza și Badosa, de exemplu, aveau deja biletele de avion cumpărate, știam ora la care ajungeau, totul era superplanificat, dar pandemia le-a oprit. Cam la fel au stat lucrurile și cu Mertens și Alexandrova. Apoi, unele nu sunt vaccinate. Iar altele au fost dezamăgite și din cauza interdicției de a se juca cu public. 

Chiar și Simona sau Emma și-ar fi dorit să fie spectatori. Au fost lucruri care n-ar trebui să se întâmple într-o țară normală. Noi am înțeles situația, am luat cele mai dure măsuri să fie toată lumea în siguranță. Dar să permiți accesul publicului în proporție de 30 la sută la teatru, la alte spectacole, dar la sport deloc, e un mesaj ciudat. Adică sportul nu contează?!

- Regreți că l-ați mai organizat, în aceste condiții?

- Nu, exclus, am face la fel oricând. A fost o mare satisfacție și mândrie să facem asta și să iasă și foarte bine. Clujul e singurul oraș din Europa care a avut două turnee WTA 250 într-un an. În lume a mai fost doar Chicago. Asta datorită deschiderii autorităților, dar și a logisticii, a infrastructurii de aici. Noi ne-am gândit să mergem și în alte orașe dacă s-ar oferi aceste condiții.

„Am ieșit un pic pe minus, dar mergem înainte"

- Ai avut emoții și cu Simona sau cu Emma să nu mai ajungă nici ele?

- Nu, deși au fost zile grele, când au apărut acele restricții, chiar înainte de startul turneului. Dar ele știam că vor veni, ne anunțaseră de mult că vor fi la Cluj. Emma, chiar după ce a câștigat US Openul, ne-a contactat să ne spună că își dorește foarte mult să vină să joace în România. 

La fel și tatăl ei. Simona voia să joace iar acasă. A fost o deschidere totală. Și eu mai mult mă bucur că s-au simțit bine aici. După ce au plecat, tatăl Emmei chiar mi-a transmis un mesaj, că s-au simțit foarte bine, că vor fi ambasadorii turneului, ai orașului, că a fost unul dintre cele mai bine organizate turnee.

- Cum a apărut ideea de a face un al doilea turneu WTA la Cluj, după cel din vară?

- Noi nu ne gândeam la așa ceva. Financiar, efortul este foarte mare și e cam greu pentru piața din România. Dar chiar în timpul Winners Open, pe care l-am organizat în vară, s-a aflat că s-a anulat un turneu în China. Cei de la WTA, care erau aici, ne-au propus să îl facem tot noi. Ne-au zis că facem o treabă foarte bună și ne-au întrebat dacă nu vrem să mai luăm o licență, pentru acesta, din octombrie.

- Ce efort financiar a însumat organizarea acestui turneu?

- Peste 1,2 milioane de euro a costat totul. Este o investiție mare, dar nu vrem să ne oprim aici, nu a fost pentru un an și gata. Nu, vrem să devină un turneu de tradiție. N-am făcut profit, ba chiar am ieșit puțin pe minus, dar, în condițiile date, era normal. Noi am vrut în primul rând să intrăm pe harta turneelor WTA, să le arătăm că suntem capabili să facem asta. Pentru că financiar mai avem o problemă, cu biletele achiziționate, într-o formă sau alta, respectivii banii trebuie returnați oamenilor.

Aveam nevoie de minimum 4 terenuri, două de joc și două de antrenament. De aceea ne-a venit ideea să împărțim sala în două terenuri, despărțite de acea prelată. N-o mai făcuse nimeni în România, la tenis. Se mai practică la Stuttgart, la Lyon. Am avut un teren de antrenament tot acolo, la Sala Sporturilor, și încă unul în sala din Parcul «Babeș Bolyai», foarte aproape - Patrick Ciorcilă, director turneu WTA Transylvania Open

Caută variante pentru biletele deja achiziționate

- Asta e o problemă delicată, cum vă gândiți s-o rezolvați?

- Noi le-am spus tuturor să ne permită să terminăm turneul și apoi vom căuta o soluție. Chiar acum voi avea o întâlnire cu echipa și discutăm despre asta. Să găsim și să le oferim oamenilor mai multe variante. Sincer, bineînțeles că cel mai dezavantajos pentru noi, ca și cash flow, ar fi să returnăm toți banii. E vorba de sume importante care s-au dus pe logistică, pe pază și securitate, pe catering, amenajarea lojelor, unde am investit peste 15.000 de euro, dar n-au mai putut fi folosite. 

Plus diverse alte servicii achitate în avans, pe bani ce nu mai pot fi recuperați. Nu i-am pus noi în buzunar. Am dori, de exemplu, să le oferim oamenilor și varianta de a păstra biletele pentru edițiile viitoare, de exemplu. E o modalitate care se practică la multe evenimente de afară, care, din diverse motive, se amână. Ne gândim și vom anunța în două-trei zile ce vom face. Nu vrem să păcălim pe nimeni, nici să fugim cu banii, în niciun caz. Cei care vor dori banii înapoi îi vor primi.

200.000de euro este valoarea totală a biletelor cumpărate de spectatori pentru Transylvania Open 2021

- A mai fost o problemă, nu ați avut Hawk-Eye. Nu s-au plâns jucătoarele?

- Nu, chiar dacă au mai fost greșeli de arbitraj, nu au influențat decisiv rezultatele. Nu se justifică, e un cost foarte mare pentru acel soft, ca să-l iei pentru un an. Doar pentru acest turneu ne-ar fi costat undeva la 60.000-70.000 de euro pentru fiecare teren. 

În plus, noi am aflat foarte din scurt că-l vom organiza, abia acum trei luni. Sunt foarte puține turnee WTA 250 care au Hawk-Eye. Cei de la WTA ne-au spus că nu este obligatoriu. Dar la anul, când sperăm să avem un buget mai mare, sponsori mai mulți, ne putem gândi să punem și Hawk-Eye.

- E posibil ca pe viitor să organizați un turneu chiar mai mare, un WTA 500?

- Sincer, în acest moment nu ne gândim la asta. Un WTA 500 are costuri triple de organizare. Pentru următorii 2-3 ani ne dorim să aprofundăm acest Transylvania Open, să-l creștem, să-i găsim o dată foarte bună în calendar. Și odată ce ai un 250 și faci treabă bună, poți să te gândești să faci și un upgrade. Dar e departe acel moment. Deocamdată ne dorim să devenim noi o certitudine și un punct de interes în calendarul WTA cu acest turneu.

Sunt cel mai tânăr director de turneu WTA, abia am împlinit 25 de ani. Cred că am avut o medie de trei ore de somn pe noapte în această perioadă. Au fost meciuri până după miezul nopții, apoi urmau alte întâlniri. E nebunie, dar mă simt incredibil. Nu credeam că putem face un turneu, dar am reușit cu două în trei luni - Patrick Ciorcilă, director turneu WTA Transylvania Open

15limuzine Porsche au stat la dispoziția jucătoarelor pentru transportul de la hotel la sală și retur, pe toată durata turneului

Citește și alte știri din tenis: 

Aproape de calificare! Condiția pentru ca Tecău să fie pentru a 7-a oară la Turneul Campionilor

Antrenorul Simonei Halep, concluzii după Transylvania Open: „O săptămână stresantă. Când stai 3 luni, pierzi ritmul”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează