SPORTURI  »  TENIS  »  FRF

Președinția FRF se decide în instanță » Precedentul care dă peste cap lupta dintre Burleanu și Lupescu

Marius Vecerdea FOTO: Agerpres
Marius Vecerdea FOTO: Agerpres

Articol de - Publicat vineri, 30 martie 2018 20:41

Curtea de Apel București a anulat, definitiv, Adunarea Generală FRT din iunie 2016, cu alegeri pentru Comitetul Director. Fotbalul e în aceeași situație, iar alegerile din 18 aprilie vor ajunge, aproape sigur, în instanță!

Bulgărele juridic din tenis se rostogolește cu efecte incredibile pentru tot sportul românesc. Marius Vecerdea, președinte la TC Pamira Sibiu, omul care se bate de peste trei ani în instanțe cu ilegalitățile de la FRT, a obținut o nouă decizie definitivă spectaculoasă: anularea Adunării Generale din 14 iunie 2016. A fost o ședință care a avut pe ordinea de zi și o sesiune de alegeri, cele pentru Comitetul Director. Acum, scrutinul respectiv cade prin sentința Tribunalului din 17 mai 2017, rămasă definitivă pe 27 martie 2018 la Curtea de Apel, care a respins apelul federației ca tardiv introdus. Dosarul are numărul 25257/3/2016.

La începutul lui februarie, Vecerdea reușise un alt succes: anularea Adunării Generale FRT din 22 aprilie 2016, când se discutase inclusiv finanțarea cu 1,2 milioane de euro de la MTS. Banii vor trebui acum returnați! "Am început deja demersurile pentru a obliga federația să restituie suma în virtutea hotărîrii de la Curtea de Apel", spune Vecerdea.

Lipsă avize pe afilieri, neînscriere în Registru

Ambele cazuri au același numitor comun:

  •  afilierea/dezafilierea unui club, care înseamnă o schimbare a actului constitutiv al unei federații, trebuie să fie avizată OBLIGATORIU de MTS, la cererea expresă a federației interesate;
  • cu avizul MTS, federația trebuie să se adreseze instanței pentru validare și să treacă fiecare modificare în Registrul Federațiilor de la Tribunal, aceasta fiind condiția de recunoaștere a dreptului de vot al fiecărui membru în Adunarea Generală.

Bunăoară, la AG din 22 aprilie, FRT a convocat 328 de membri afiliați, iar 114 au fost prezenți la vot. Iar la AG din 14 iunie au participat 102 structuri sportive. Asta cu toate că în Registrul Federațiilor de la Tribunalul București apar doar 53 de cluburi în dreptul FRT! E ceea ce statuează acum ambele instanțe: doar entitățile trecute în Registru au drept de vot în AG!

Motivări limpezi ale instanței

Pasajele relevante din ultima sentință a Tribunalului București:

  •  "Tribunalul constată că la ședința AG a FRT au participat 102 membri, în condițiile în care (...) federația este compusă din 53 de membri, nefiind înregistrate în registrul special modificări ale actului constitutiv și/sau ale statutului federației, care să ateste un număr mai mare de membri decât cei 53 de membri fondatori"
  • "Tribunalul nu poate reține susținerile pârâtei FRT în sensul că, deși la momentul înființării și dobândirii personalității juridice, FRT era formată din 54 de structuri sportive, ulterior au fost afiliate mai multe structuri sportive prin hotărâri ale Adunării Generale"
  • "Pentru a produce efecte juridice, modificarea numărului de membri ai FRT era necesar a fi înregistrată în Registrul Special al Federațiilor aflat la Tribunalul București în urma validării de către instanță a modificării componenței federației, formalitate pe care pârâta FRT nu a îndeplinit-o".

La FRF ar trebui să voteze Bistrița și Corvinul!

Cazul de la tenis se aseamănă până la identificare cu situația de la federația de fotbal, unde alegerile din 18 aprilie se anunță tot mai mult ca un potențial cutremur juridic. FRF a convocat 257 de cluburi la scrutinul de peste trei săptămâni în condițiile în care în Registrul Federațiilor există doar 80 de formații!

Sunt cele înscrise încă din anul 2002, dintre care aproape jumătate nu mai există!
Pe lista de la Registru apar nume dispărute în prezent, precum Ceahlăul Piatra Neamț, Gloria Bistrița, AFC Rapid București, CS FC Farul Constanța, Midia Năvodari, Tractorul Brașov, Inter Gaz București, CS Conired Pucioasa, CS Alpan Șotânga, CS Rulmentul Bârlad, FC Corvinul Hunedoara sau FC Oașul Negrești!
În plus, Comitetul Executiv al FRF este trecut cel din finalul mandatului lui Mircea Sandu, cu Sorin Țerbea printre membri, deși fostul conducător din futsal a decedat între timp în urma unui accident de elicopter.

Practic, oricine pierde alegerile FRF din 18 aprilie are în față șansa unei acțiuni în instanță, iar cu precedentul clar de la FRT, poate să anuleze scrutinul și să forțeze o nouă AG de alegeri!

"Hotărârea de acum creează un precedent indubitabil și bine argumentat, care poate fi folosit ca jurisprudență relevantă de orice federație cu probleme similare. Iar cele mai apropiate sunt alegerile de la FRF, al cărei statut are multe similarități cu FRT în materie de afilieri"Marius Vecerdea, președinte TC Pamira Sibiu

"Suntem în prezent în instanță și cu alegerile FRT din noiembrie 2017. Chiar dacă la prima instanță federația a câștigat ca prin urechile acului printr-o interpretare ciudată, la Curtea de Apel nu ar avea cum să mai scape având la dispoziție decizia de acum"Marius Vecerdea, președinte TC Pamira Sibiu

7
pagini are motivarea Tribunalului București în dosarul anulării AG FRT din 14 iunie 2016

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
116422908914173
Marcu Ion  •  30 Martie 2018, 23:01

E omul cu care ioanid joacă tenis , cum draci sa nu câștige alegerile , ce mai avem justiție ?

liviuemil
liviuemil  •  30 Martie 2018, 23:00

Si cum mai indrazneste burlica sa candideze dupa ce in 4 ani nu si-a facut curatenie in propria casa???

Vezi toate comentariile (2)
Comentează