SPORTURI  »  TENIS  »  DEZVĂLUIRI

Rafael Nadal, așa cum nu-l știai » Unchiul Toni dezvăluie cele mai bine păstrate secrete ale spaniolului

Rafael și Toni Nadal într-un moment emoționant, după câștigarea titlului cu numărul 10 la Roland Garros, în 2017 Foto Guliver/GettyImages
Rafael și Toni Nadal într-un moment emoționant, după câștigarea titlului cu numărul 10 la Roland Garros, în 2017 Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 09 iunie 2020 19:18

Toni Nadal dezvăluie momente neștiute din anii petrecuți alături de Rafa Nadal. Unul dintre ele: după primul titlu la Paris, i-a scris o scrisoare în care i-a semnalat tot ce făcuse rău în cele două săptămâni.

A fost și unchi, și antrenor pentru Rafael Nadal de când acesta a pus mâna pe rachetă și până în 2017, când a renunțat din proprie inițiativă să mai facă parte din echipa celebrului său nepot. Își gândise bine ieșirea din scenă, propunând și supraveghind venirea unui alt nume mare al tenisului iberic, Carlos Moyá, alături de Rafa. Toni, ajuns la 59 de ani și atașat academiei din Manacor, unde predă tenis copiilor, are încă multe lucruri de spus despre sportul alb. Și de împărtășit întâmplări, anecdote încă neștiute din timpul colaborării cu actualul număr 2 mondial.

Scrisoarea critică și motivatoare

Una dintre ele poate transmite imediat o undă de perplexitate. Are legătură cu Nadal și cu primul titlu cucerit de el la Roland Garros, în 2005, la prima prezență pe tabloul parizian. „După ce a câștigat ceva important, întotdeauna ne-am centrat imediat pe viitor. L-a bătut atunci pe Mariano Puerta și i-am lăsat o scrisoare în camera de hotel, în care am cuprins lucrurile pe care le făcuse rău în timpul turneului", a dezvăluit Toni într-un interviu pentru cotidianul elvețian Blick. „I-am făcut, de asemenea, o listă cu toți jucătorii spanioli care câștigaseră un turneu de Grand Slam, întrebându-l dacă voia să fie mai bun decât ei sau se mulțumea cu ce obținuse deja. Știam că asta își dorește, iar unica formă de a-l pregăti era aceea de a-l ambiționa".

14din cele 19 titluri de Grand Slam ale lui Rafael Nadal au fost cucerite cu Toni în echipă

Rafael Nadal, așa cum nu-l știai » Unchiul Toni dezvăluie cele mai bine păstrate secrete ale spaniolului
O imagine din 2008, de la Barcelona, cu antrenorul și jucătorul, Rafa având atunci 22 de ani Foto Guliver/GettyImages

De-a lungul anilor, încă de la primele etape, unchiul Toni nu l-a favorizat deloc pe nepotul lui. Dimpotrivă. Uneori l-a tratat cu o duritate aproape excesivă. „I-am făcut viața grea pe alocuri. Făceam antrenamente mai lungi decât de obicei, îl obligam să se pregătească folosind mingi stricate, pe terenuri necorespunzătoare", a admis el. „Adevărul este că Rafa a fost cel mai bun elev care se putea imagina. Predispoziția sa de a învăța a fost una brutală, mereu a înțeles că duritatea și exigența sunt o modalitate de a-ți atinge ținta". 

„Cu timpul, și-a însușit acele cerințe pe care i le impuneam când era copil. Un jucător trebuie să facă lucrurile pentru că e convins de ele, nu fiindcă este obligat"
 - Toni Nadal

Previziune infirmată

Mulți au semnalat tocmai această duritate a antrenamentelor, pronosticând că multiplul campion de Mare Șlem va avea o carieră scurtă, că se va consuma rapid din punctul de vedere fizic. „Un antrenor trebuie să știe când e nevoie să fie exigent și când trebuie să se abțină. Când Rafael a trecut prin momente complicate sau s-a îndoit de el, am încercat să-i ofer motivație. Dar când totul mergea bine, mereu i-am cerut mai mult. Cel care are nevoie de laude nu va evolua niciodată", și-a detaliat unchiul Toni filozofia. 

„Trăim într-o lume în care oamenii vor să se distreze, inclusiv când se antrenează. Viața nu e însă doar distracție, iar mulți nu sunt dispuși să-și schimbe obiceiurile" 
- Toni Nadal

"Nu l-aș descrie drept modest"

Rafael Nadal, așa cum nu-l știai » Unchiul Toni dezvăluie cele mai bine păstrate secrete ale spaniolului
Rafa și Toni într-un moment al contrastului de opinii Foto Guliver/GettyImages

„A avut întotdeauna personalitate și am lucrat în acest sens fiindcă un comportament rău duce la probleme", a punctat Toni Nadal referindu-se la Rafa. „Nu am tolerat niciodată să arunce vreo rachetă. Totuși, nu l-aș descrie pe Rafael drept modest. Știe că e un mare jucător, dar mai mult știe că nu trebuie să se simtă special din acest motiv. A fost suficient de inteligent pentru a se lăsa sfătuit. Asta a făcut ca banii și faima să nu i se urce la cap".

Nici măcar un euro

Relația contractuală dintre Toni și Rafa nu a inclus și o latură financiară. „Niciodată nu m-a plătit nici măcar un euro, eu i-am cerut asta. Mi-a permis astfel să am independență totală. Dacă depindeam de un salariu, aș fi acceptat lucruri pe care nu eram dispus să le accept. Nefiind remunerat, mi-am cumpărat libertatea de exprimare. Eu și tatăl lui Rafael am moștenit afacerea familiei, am picat de acord ca el să se ocupe de asta și eu de tenis. Aș fi putut să fiu mai puțin dur cu Rafael, aș fi putut să fac diferit unele lucruri, dar am muncit conform principiilor mele. Iar nepotului meu nu i-a mers deloc rău", a elaborat Toni Nadal. 

Rafael Nadal, așa cum nu-l știai » Unchiul Toni dezvăluie cele mai bine păstrate secrete ale spaniolului
Rafael Nadal pe teren în anii copilăriei

O încercare în septembrie

Unchiul Toni și-a dezvăluit opinia despre tenisul lui 2020, unul absent de câteva luni bune și care ar putea reveni în fața unor tribune goale. „Înțeleg perfect poziția lui Roger de a nu dori să joace fără public, dar putem înțelege, de asemenea, că posibilitatea de disputare a turneelor e benefică pentru revitalizarea economică. Cred că s-ar putea face o încercare în septembrie, cine știe, poate și cu câțiva spectatori deja. Toți jucătorii au acumulat multă vreme fără tenis și își doresc să revină", a spus tehnicianul. El a indicat și pe cine afectează cel mai tare lunile de pauză. „Roger, Rafa și, într-o mai mică măsură, Novak rămân fără timp la dispoziție. Fiecare an e mai dificil pentru câștigarea titlurilor mari".

„Roger, Rafa și Novak continuă să domine pentru că pot câștiga meciuri importante și când au o zi rea, ceea ce tinerii nu sunt capabili. În afară de Thiem și Medvedev, nu sunt dispuși la sacrificiu" 
- Toni Nadal

Citește și alte știri din tenis

Obsesia lui Novak Djokovic are legătură cu zgura și cu Rafael Nadal: „A fost marele lui obiectiv pentru multă vreme”

„Antrenor? Pierdere de timp și de bani!” » Nick Kyrgios spune că nu e dispus să asculte sfaturi și că ar bea câteva beri după fiecare meci

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează