SPORTURI  »  TENIS  »  DEZVĂLUIRE

Obsesia lui Novak Djokovic are legătură cu zgura și cu Rafael Nadal: „A fost marele lui obiectiv pentru multă vreme”

Novak Djokovic și Rafael Nadal la finalul meciului de la Roland Garros 2015 Foto Guliver/GettyImages
Novak Djokovic și Rafael Nadal la finalul meciului de la Roland Garros 2015 Foto Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 09 iunie 2020 13:28

Sârbul Novak Djokovic (33 de ani, 1 ATP) și-a dorit întotdeauna să-l învingă pe Rafael Nadal (34 de ani,  2 ATP) la Roland Garros. Când a reușit acest lucru, a ratat totuși titlul, depășit de Stan Wawrinka în finală în 2015

Antrenorul lui Novak Djokovic, Marian Vajda, a comentat pe larg despre unul dintre momentele cele mai dificile din cariera sârbului. Câștigător a trei turnee de Grand Slam, Australian Open, Wimbledon și US Open, a făcut din cucerirea Roland Garros-ului mai mult decât un obiectiv. O obsesie, din care a derivat o alta, cea de a-l învinge pe Rafael Nadal pe zgura pariziană. An după an, spaniolul era obstacolul cel mai înalt așezat nu doar în fața lui Nole, ci a oricui încerca să ajungă la Cupa Muschetarilor.

Unul dintre cele mai amare momente

Până la urmă, Djokovic și-a împlinit visul în 2015, când ibericul a traversat un sezon labil, plin de îndoieli, inclusiv pe zgura familiară. Nole l-a învins în sferturile de finală de la Paris, atingând apoi finala.

 „Pentru Novak a fost foarte dur să piardă finala în fața lui Stan. Îmi amintesc acel moment ca pe unul dintre cele mai amare ale carierei lui, era extrem de frustrat pentru că venea după victoria asupra lui Nadal. Ceea ce fusese marele lui obiectiv pentru multă vreme”, a declarat Vajda pentru sportskeeda. „O ocazia precum aceea era ideală, se gândea că nu va mai avea una la fel. Din fericire însă, anul următor a fost capabil să câștige turneul”, a adăugat tehnicianul slovac. 

”Ușurarea și bucuria de a-l fi bătut pe Nadal l-au făcut să-și piardă concentrarea, părea sigur că va câștiga turneul, dar Stan a meritat victoria, a jucat foarte bine” - Marian Vajda

Tactică diferită, agresivă

Vajda a spus și că „suprafața favorită a lui Novak a fost întotdeauna zgura. Și-a adaptat tenisul pentru hard și iarbă, dar cu timpul și-a pus toată voința în a-l bate pe Rafa pe zgură. Obiectivul maxim era să reușească acest lucru la Paris, iar eu, ca antrenor, a trebuit să caut soluții pentru a-l răni pe Rafa, jucătorul cel mai puternic pe care l-am văzut vreodată pe această suprafață”. 

A explicat apoi ce nu mergea și cum au rectificat. „Lui Novak îi era greu să accelereze și să-și impună ritmul în fața lui Nadal, ale cărui lovituri liftate îi luau din spațiu. L-am studiat mult și am decis că singura posibilitate este să fie mai agresiv cu reverul, să intre în teren și să-și asume riscuri, să scurteze un pic punctele”, a detaliat Marian Vajda. 

24 de meciuripe zgură au disputat Nadal și Djokovic din totalul celor 55 de înfruntări directe, sârbul câștigând 7 și spaniolul 17

Obsesia lui Novak Djokovic are legătură cu zgura și cu Rafael Nadal: „A fost marele lui obiectiv pentru multă vreme”
Nadal și Djokovic înaintea celei mai recente înfruntări, la ATP Cup, în ianuarie Foto Guliver/GettyImages

VIDEO Simona Halep a refuzat Monte Carlo, paradisul fiscal al tenisului

Citește și alte știri din tenis

VIDEO Cum s-a descurcat Novak Djokovic la primul contact cu racheta de tenis! Avea doar 4 ani

„Antrenor? Pierdere de timp și de bani!” » Nick Kyrgios spune că nu e dispus să asculte sfaturi și că ar bea câteva beri după fiecare meci

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close