SPORTURI  »  TENIS  »  FINANCIAR

Reușită pornind de la zero » Victor Hănescu povestește cum a pus pe picioare academia sa de tenis și cum funcționează ea acum

În postură de antrenor pentru una dintre fetițele de la academie FOTO Bogdan Buda
În postură de antrenor pentru una dintre fetițele de la academie FOTO Bogdan Buda

Articol de - Publicat sambata, 30 mai 2020 11:47

Academia lui Victor Hănescu, fost număr 26 mondial, și-a reluat activitatea după încheierea stării de urgență, iar el relatează cum a construit din 2016 cu resurse minime o afacere de succes.

De săptămâna trecută, terenurile de zgură din Tei au reînceput să se anime. Mai timid, mai reținut, cu respectarea regulilor de siguranță, dar reluarea pregătirii a deblocat frustrările acumulate în cele două luni de pauză din cauza pandemiei cu noul coronavirus. 

Academia Victor Hănescu s-a redeschis la jumătate din capacitate, după o perioadă pe care fostul număr 26 mondial o descrie drept „dificilă, mai ales pentru copiii care făceau tenis de performanță, a fost ceva diferit, să știi că nu mai poți să joci deloc, să nu știi când se reia"

„Doi copii și un antrenor sau individual, doar sportiv și antrenor, fără să se schimbe terenurile, cu mingile doar dacă se joacă pe puncte e mai dificil, dacă sunt cu antrenorul, primesc mingile din coș"- Victor Hănescu

Nu a fost vorba însă de inactivitate totală. „Le-am organizat niște programe online, făceau pregătire fizică pe Zoom, zilnic, cu preparatorul nostru fizic, am reușit să le mai aduc niște clase de yoga și de pilates cu ajutorul cărora să mai facă mobilitate, ca să nu-și iasă din formă", explică el cum au mers lucrurile din martie și până acum. 

A păstrat pe toată lumea 

A vrut cineva să renunțe? „Nu, în general copiii s-au ținut, au revenit la antrenamente, au mai fost probleme financiare, unii părinți care nu au mai putut să susțină antrenamentele, dar nu foarte mulți", spune Victor, apoi detaliază ce s-a întâmplat cu antrenorii și restul personalului angajat la academie. „Au intrat în șomaj tehnic, au reușit să ia ceva bani de la stat. Ceea ce e foarte important e că am reușit să-i păstrez pe toți și că au reintrat în activitate, poate unii dintre ei cu câteva ore mai puțin, dar au de lucru. Iar asta a fost greu, am avut temeri, am crezut că mulți copii nu se vor întoarce și atunci m-am gândit să nu ajung în situația în care să concediez pe cineva". 

Visa un proiect mare 

Totul a pornit în 2016, după ce și-a încheiat activitatea profesionistă. „Am plecat de la ideea unei academii mari, mă gândeam la o locație premium, să am locuri de cazare, restaurant... am început însă până la urmă pe cont propriu, într-o locație la Studențesc Tei, unde avem condiții bune pentru performanță, dar ne lipsește zona aceasta de cazare, ca să fie un proiect mai mare, internațional", povestește fostul jucător în vârstă de 38 de ani. Investiția inițială a fost de 30.000 de euro. 

Momentul cel mai bun l-a înregistrat toamna trecută, după ce în 2018 academia avusese încasări de 250.000 de euro. „Ajunsesem la vreo 100 de copii, toți, începând cu cei micuți, de la minitenis. E o realizare pentru un club mic. Acum suntem undeva la jumătate. Avem copii de la 4-5 ani până la cel mai mare, un sportiv de 18 ani, Cezar Crețu, o mie și ceva ATP, dar media, grupa de vârstă pe care mă focusez este între 11-14 ani". 

„Segmentul pe care poți să-i crești foarte bine pe copii e de la 11 la 14 ani, să-i formezi, apoi să vezi dacă pot merge mai sus, pe performanță mare"-Victor Hănescu

Lucrurile care fac diferența 

Cea mai mare bucurie, mândrie pentru el e că a realizat ceva solid pornind de la zero. „Mulți îmi spuneau nu face, n-ai nicio șansă, e greu, trebuie să ai baza ta. Dar dacă ești serios, dacă aduci chestii noi, dacă ești corect se poate și cred că am arătat acest lucru în acești trei ani. Mă uit în București, sunt cluburi care nu au nici preparator fizic, eu am unul full time, lucrează de dimineață până seara. Am adus specialiști din străinătate, de la care să învățăm anumite metode, cum să ne organizăm mai bine, să lucrăm în echipă. Sunt lucruri care costă, dar fac diferența. Pentru mine, să știu că după 3 ani și jumătate am ajuns într-o postură în care să am 11-12 angajați și ca lucrurile să meargă bine, mi se pare o realizare", încheie Victor. 

„În primii ani, lumea parcă era sceptică, dar ușor-ușor am crescut, am avut și noroc de niște copii buni, care au avut rezultate. S-a format o echipă de antrenori pe placul meu și pe metoda mea. Până i-am găsit a durat ceva"-Victor Hănescu

„E greu de spus când va reveni tenisul la nivel profesionist. Șansele cele mai mari sunt de la anul. Doar un vaccin cred că ar putea să calmeze un pic lucrurile, să existe mai multă încredere"-Victor Hănescu

Ce pretinde de la un antrenor 

„Să aibă experiență, să știu că a jucat un tenis de calitate, că a făcut anumite cursuri, la care în ziua de azi mai ușor ai acces decât acum 15-20 de ani", detaliază Victor cum selectează antrenorii de la academie. „Îmi doresc să aibă o atitudine plăcută pe teren cu sportivii. Am mai văzut, pe la alte cluburi, antrenori care țipă, vorbesc urât, nu accept așa ceva. Și dacă intrăm mai în detaliu, să fie niște tehnicieni buni, care să-i învețe pe copii de mici un tenis curat, să le pună racheta în mână cum trebuie, nu cu lovituri strâmbe. Să le asigure baza". 

Seniori, o provocare pentru mai târziu 

„Cu seniorii este foarte dificil pentru că acolo trebuie să te implici total, să călătorești foarte mult. Aș putea s-o fac, dar nu acum", spune Victor. „Eu am terminat și așa destul de târziu, pe la 35 de ani, cu tenisul de performanță. Eram puțin sătul așa de deplasări, de turnee. Nu aș spune nu unei colaborări, dar în același timp mi-a fost bine în ultimii 3-4 ani, să stau mai mult pe acasă, am doi copii...", adaugă el. 

Ideea de a însoți un jucător în circuitul mare e tentantă, dar cu limitări. „Aș putea să merg la anumite turnee, mai importante. Am trecut prin asta ca jucător, știu ce înseamnă să ai lângă tine pe cineva, un om care, practic, nu mai are viață dacă merge nonstop după tine, este extrem de greu", conchide Hănescu.

Tarife Academie Victor Hănescu

  • Minitenis 
    40 euro – 4 ședințe pe lună, 50 euro – 8 ședințe pe lună, 80 euro – 12 ședințe pe lună 
  • Copii
    Individual 35 euro pe oră
    Grupă 4 copii 10 euro pe oră 
    Train like a pro între 799 și 890 de euro pentru peste 120 de ore de antrenament fizic, mental, emoțional, cazare, 3 mese pe zi și ședințe de consultanță cu Victor Hănescu

Citește mai multe știri din tenis:

Roland Garros se joacă pe GSP.ro » Amintirile lui Victor Hănescu, în sferturi la 24 de ani: „De la meci la meci, mă simțeam din ce în ce mai bine”

Simona Halep, despre modeul din tenisul masculin de la care se inspiră: „Lumea spunea că sunt labilă psihic, acum fac la fel ca el”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează