SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Viva Argentina! » Povestea de roman a Nadiei Podoroska, prima jucătoare din istorie care vine din calificări și ajunge între primele patru la Paris

Nadia Podoroska sărbătorind victoria de ieri FOTO Guliver/GettyImages
Nadia Podoroska sărbătorind victoria de ieri FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 07 octombrie 2020 11:46 / Actualizat miercuri, 07 octombrie 2020 12:10

Nadia Podoroska, 23 de ani și 131 WTA, a învins-o pe Elina Svitolina, capul de serie 3, și a avansat în semifinale, creând încă o surpriză la Roland Garros.

Ediția de anul acesta a turneului parizian a adus în prim-plan personaje surprinzătoare, fiecare cu povestea sa unică, fascinantă. Cea a Nadiei Podoroska pare desprinsă dintr-un roman de Tomás Eloy Martínez. 

Jucătoarea în vârstă de 23 de ani a străbătut pas cu pas calificările și tururile tabloului principal, iar ieri a adunat a opta sa victorie la Roland Garros. O victorie în fața favoritei 3, Elina Svitolina, obținută cu 6-2, 6-4, etalând un joc încântător, combinație de lovituri solide, puternice și intervenții creative, cu veniri la fileu, scurte și loburi. Totul învelit într-un calm de invidiat pentru o jucătoare care se află abia la al doilea tablou de Mare Șlem din carieră. 

Născută în orașul lui Messi

 Totul se leagă însă pentru Nadia într-un an în care a jucat multe meciuri, câștigând 33 din 39, iar în perioada de carantină s-a antrenat intens și specific alături de echipa ei. 

Ca într-un roman de Tomás Eloy Martínez... s-a născut în Rosario, în cartierul Fisherton, într-o familie de clasă mijlocie. Are bunici ucraineni, tatăl, Marcelo, este ceasornicar, însă cu anii s-a convertit în farmacist, iar mama, Irene, este de asemenea farmacistă, pasionată de filozofie. 

A pus mâna de rachetă pentru prima dată la 5 ani, la Club Atletico Fisherton, apoi pe un teren îngrijit de antrenorul ei, Charly Rampello, lângă autostrada 9. Un teren care astăzi a fost înlocuit cu unul de fotbal. La 14 ani și 9 luni, a devenit a doua cea mai tânără argentiniancă, după Gabriela Sabatini – 14 ani și 5 luni - cu clasament WTA. 

Etapă după etapă, a urcat în clasament, încheind anul 2016 pe locul 191. Apoi au venit accidentările, la mâna dreaptă, spate și șold, teama că nu va mai putea juca. Decizia de a se muta în Spania, la Alicante, i-a venit foarte bine. Se antrenează la academia Tenis Positivo, cu Emiliano Redondi și Juan Pablo Guzmán, cel de-al doilea fiind alături de ea la Paris.

 Iar astăzi este prima jucătoare din istorie care vine din calificări și ajunge între primele patru la Roland Garros. Romanul ei cu parfum sud-american e abia la primele capitole.

301 mii de dolariavea Nadia Podoroska din tenis înainte de Roland Garros, unde și-a asigurat deocamdată un cec de 500.000 de dolari

Acum trei ani am avut o perioadă foarte grea, prea miulte accidentări, am căzut în clasament. Am stat opt luni, iar apoi nu am mai avut bani să merg la turnee”-Nadia Podoroska

Mă bucur că am ajuns în semifinale, dar sunt sigură că voi avea un meci foarte greu”-Nadia Podoroska

Favorite versus surprize 

Azi, se va stabili la Paris a doua semifinală a tabloului feminin, prima fiind Nadia Podoroska-Iga Swiatek. În primul meci al zilei de pe arena Philipphe Chatrier se vor duela cehoaica Petra Kvitova, cap de serie 7, și germanca Laura Siegemund, iar în al doilea americancele Sofia Kenin, favorită 4, și Danielle Collins. Ultima și-a obținut ieri calificarea în această fază, după ce a trecut de Ons Jabeur cu 6-4, 4-6, 6-4 într-o partidă amânată. 

Citește mai multe știri despre Roland Garros:

Roland Garros 2020. „Călăul” Simonei Halep, în semifinale! A trecut de o altă surpriză majoră de la Paris

Trei coroane și două șanse » Cum a fost 2020 pentru Simona Halep

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
zorrozabal
zorrozabal  •  07 Octombrie 2020, 16:51

Seamana cu Svitolina!Inca nu s-a basoldit ca aia,dar daca isi ia si ea vreun Monfils-sa o antreneze...

116538290032900
Alice Popa  •  07 Octombrie 2020, 13:21

Cum?!? Exista si joc de tenis variat, cu combinatii, cu loburi, cu veniri la fileu?!? Credeam ca tenisul inseamna doar alergare stanga-dreapta, in spatele terenului si trimiterea mingii peste fileu asteptand greseala adversarei. Asa cum joaca Simona Halep...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează