SPORTURI  »  TENIS  »  BILLIE JEAN KING CUP

ANALIZĂ GSP România în tranziție » Concluzii și întrebări după înfrângerea cu Italia din Billie Jean King Cup: cum va arăta echipa în continuare?

România a pierdut în fața Italiei, scor 1-3. FOTO Raed Krishan (Cluj-Napoca) +39   FOTO
România a pierdut în fața Italiei, scor 1-3. FOTO Raed Krishan (Cluj-Napoca)

Articol de , - Publicat luni, 19 aprilie 2021 10:27 / Actualizat luni, 19 aprilie 2021 10:50

BILLIE JEAN KING CUP. Învinse de Italia, 3-1, în play-off-ul Grupei Mondiale, „tricolorele” se întorc după 7 ani în Grupa I valorică. „Sunt foarte, foarte mândră de fete”, a spus căpitanul Monica Niculescu, dar cum va arăta echipa în continuare?

A fost nevoie de 14 ani pentru ca echipa României să revină în eșalonul de elită al Billie Jean King Cup. Retrogradată în Grupa I valorică în 1999, a petrecut aproape un deceniu și jumătate în acel spațiu incert, neatrăgător, din care s-a smuls însă în februarie 2014. 

Atunci s-au reunit cele mai bune jucătoare române ale momentului, iar efortul comun a fost răsplătit cu o promovare ardent așteptată. În cei 7 ani care au urmat, prezența în Grupa Mondială a fost o constantă la care au contribuit multe fete. O constantă întreruptă sâmbăta trecută, cu înfrângerea în fața Italiei, 1-3 la Cluj-Napoca.

România - Italia 1-3. Două zile complicate 

Gabriela Ruse, 168 WTA, a adus singurul punct tricolor, în deschiderea zilei a doua, la 0-2, cu o revenire frumoasă în fața lui Jasmine Paolini, 104 WTA. „A fost presiune, în același timp, nu aveam de pierde, am încercat să gestionez emoțiile”, a declarat apoi jucătoarea care vine după cinci luni grele din cauza unei accidentări la degetul mare, apoi la spate, timp în care a evoluat doar în câteva meciuri.

Gabriela Ruse
foto: Raed Krishan/GSP
Gabriela Ruse
foto: Raed Krishan/GSP
Gabriela Ruse
foto: Raed Krishan/GSP
Gabriela Ruse
foto: Raed Krishan/GSP
Jasmine Paolini
foto: Raed Krishan/GSP
+35 FOTO
  •  FOTO Raed Krishan (Cluj-Napoca)

Irina Bara, jucătoarea română cel mai bine clasată dintre cele prezente la Cluj-Napoca, 132 WTA, a cedat în deschiderea înfruntării în fața Elisabettei Cocciaretto, 111 WTA, iar Mihaela Buzărnescu, 137 WTA, a fost învinsă dramatic în ambele meciuri disputate, cu Martina Trevisan, 99 WTA, vineri, și cu Cocciaretto, sâmbătă. 

„Indiferent că joc într-un concurs pentru mine sau că joc pentru ţara mea, eu lupt până la ultima minge, îmi doresc mereu victoria şi nu renunţ”, a spus Buzărnescu, care a venit la Cluj din Columbia, unde a participat în turneul de la Bogota.

Acesta este tabloul întâlnirii cu Italia, cea la care Monica Niculescu a debutat în postura de căpitan jucător. „Aşa cum am promis, ne-am luptat până la ultimul punct. Au fost meciuri foarte echilibrate. Sunt foarte, foarte mândră de fete şi le mulţumesc foarte mult pentru efortul depus și că au venit. S-au luptat incredibil” au fost concluziile la cald ale celei care are cele mai multe meciuri jucate pentru România.

Punctul de referință 

Acum 2 ani, în aprilie 2019, România juca la Rouen, contra Franței, pentru un loc în finala Billie Jean King Cup, pe atunci Fed Cup. Pierdea la limită, 2-3, pe zgură, într-o sală zgomotoasă. 

Privind în urmă, pare că pentru câteva dintre componentele de bază ale echipei în ultimele sezoane, istoria personală în Fed Cup s-a oprit acolo. Sau, cel puțin, a luat o pauză în care cariera proprie capătă un justificat prim-plan. 

Numărul 1 al României, Simona Halep, a avut în acel an drept obiectiv de suflet cucerirea trofeului Fed Cup și a pus toată energia și forța în atingerea lui. „Am fost foarte dezamăgită de întâlnirea din Franța. M-a durut, am suferit că nu am putut să facem mai mult", spunea ea la finele lui 2019 într-un interviu pentru Gazetă, și punea un semn de întrebare peste participările ulterioare. 

„O să joc dacă o să fiu aptă și potrivită pentru echipă. Fed Cup-ul e o chestie de echipă, nu una individuală”, adăuga ea. Inițial anunțată în echipă, a ales să nu joace, nefiind complet refăcută după accidentarea la umăr.

Alte jucătoare cu experiență, care au fost aproape fără excepție disponibile convocărilor, precum Irina Begu sau Raluca Olaru, vor să acorde mai multă importanță unor obiective personale în an olimpic. Sorana Cîrstea s-a retras din echipă în decembrie 2018, după ce adunase 12 ani de participări. Patricia Țig se luptă cu accidentări de la începutul anului, iar Ana Bogdan a admis că nu e actualmente în cea mai bună formă sportivă. 

Și Monica Niculescu, căpitan jucător, și-a axat cariera în ultima vreme aproape exclusiv pe dublu, problemele fizice împiedicând-o să arate la simplu acel nivel competitiv de acum câțiva ani. La polul opus al experienței, Jaqueline Cristian a ales și ea să acorde prioritate carierei, obținerii unui loc mai bun în clasamentul WTA.

Timp de reflecție 

Așa arată în acest moment imaginea mai largă a ceea ce poate însemna echipa României de Billie Jean King Cup. O echipă aflată într-un spațiu de tranziție, care va trebui să o ia de la capăt dintr-o zonă inferioară pentru a urca din nou în elită. Va depinde de mulți factori dacă acest lucru se va produce. 

De puterea de convingere a căpitanului, de felul în care își vor alcătui calendarul jucătoarele experimentate și de cât de mult vor crește tinerele, astfel încât să devină puncte fixe în echipă. Următoarea acțiune e programată în februarie 2022, poate timp suficient pentru ca multe aspecte să devină mai limpezi. Pentru toată lumea.

Buzărnescu - Cocciaretto foto: Raed Krishan/GSP
Gabriela Ruse
foto: Raed Krishan/GSP
Gabriela Ruse
foto: Raed Krishan/GSP
Gabriela Ruse
foto: Raed Krishan/GSP
Jasmine Paolini
foto: Raed Krishan/GSP
+35 FOTO
  •  FOTO Raed Krishan (Cluj-Napoca)

9 oreși 53 de minute, cât au durat cele patru meciuri disputate la Cluj-Napoca, este un nou record de durată pentru echipa României în BJK Cup, precedentul fiind de 8 ore și 25 de minute, stabilit la întâlnirea cu Canada în 2015

12 jucătoareau evoluat pentru România în cei șapte ani în care echipa tricoloră a fost în elita BJK Cup: Halep, Begu, Niculescu, Cîrstea, Olaru, Dulgheru, Bogdan, Buzărnescu, Mitu, Ruse, Cristian și Bara

Înapoi la întâlnirile disputate pe teren neutru

Retrogradarea României în Grupa I a Zonei Europa/Africa înseamnă că va juca pe teren neutru următoarele confruntări. 

Duelurile din februarie 2022 se vor disputa sub forma unui turneu, România fiind în al doilea eșalon al Billie Jean King Cup alături de Serbia, Estonia, Croația, Slovenia, Suedia, Bulgaria, Austria, Turcia, Georgia și Danemarca. Echipa tricoloră trebuie să se claseze pe unul dintre primele două locuri în grupa în care va fi repartizată pentru a ajunge la barajul de promovare, totul desfășurându-se într-o săptămână. Dacă va reuși să iasă din aceste încleștări, atunci în aprilie ar putea să dispute din nou un baraj pentru Grupa Mondială

Citește și alte știri din tenis:

Incertitudine totală! Simona Halep a ajuns la Stuttgart, dar nu știe încă dacă poate juca » Cum arată tragerea la sorți

Ce urmează pentru România în Billie Jean King Cup după înfrângerea cu Italia

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
dubluv
dubluv  •  19 Aprilie 2021, 12:32
Postat de adi_stelistul pe 19 Aprilie 2021, 12:11

Va arata la fel ca intre 2004 si 2014, adica foarte rau. Atunci nu isi punea nimeni problema. Stie cineva cine era jucatoarea cea mai de succes in echipa de Fed Cup atunci? Sigur nu: Gabriela Niculescu, sora actualei jucatoare-capitan. 10 meciuri - 10 victorii, super record. Ca na, asa erau si adversarele. Cum, n-ati auzit de Gabi Niculescu? Hm, ma mir. :-)

:))))))))

adi_stelistul
adi_stelistul  •  19 Aprilie 2021, 12:11

Va arata la fel ca intre 2004 si 2014, adica foarte rau. Atunci nu isi punea nimeni problema. Stie cineva cine era jucatoarea cea mai de succes in echipa de Fed Cup atunci? Sigur nu: Gabriela Niculescu, sora actualei jucatoare-capitan. 10 meciuri - 10 victorii, super record. Ca na, asa erau si adversarele. Cum, n-ati auzit de Gabi Niculescu? Hm, ma mir. :-)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează