TENIS  ·  ROMÂNIA ÎN SEMIFINALELE FED CUP

ROMÂNIA ÎN SEMIFINALELE FED CUP // Incredibila poveste a primei semifinale de Fed Cup jucate de România: „Mai erau două ore până la primul meci. În ce viteză ne-am schimbat!”

Articol de — Luni, 11 Februarie

Virginia Ruzici (64 de ani) pune pe tapet povestea fantastică a primei participări a României în Fed Cup, în 1973. 

Când România a luat pentru prima dată parte la Cupa Fed, acum 42 de ani, sistemul de desfăşurare era diferit de cel de azi. Totul se disputa pe durata câtorva zile, în acelaşi oraş, pe un tablou cu 32 de poziţii.

În 1973, a fost Wiesbaden, situat atunci în Germania Federală, unul dintre cele mai faimoase oraşe balneare din Europa. Iar România a dus acolo o echipă formată din experimentata Judith Gohn, 28 de ani la momentul respectiv, şi foarte tinerele Virginia Ruzici, 18 ani, şi Mariana Simionescu, 16 ani şi jumătate.

Nimeni nu se aştepta la mare lucru din partea acestei echipe, care însă a pătruns adânc pe tablou, fiind foarte aproape de finală.

NECUNOSCUTELE FAC SENZAŢIE

Prima întâlnire a fost şi cea mai rapidă, cu victoria cea mai clară, 3-0 în faţa Braziliei. Apoi venea la rând Suedia, una dintre echipele puternice ale acelei vremi.

Nu ne cunoştea nimeni”, îşi aminteşte Virginia Ruzici, „dar am făcut surpriza, am învins Suedia. Antrenorului nostru, domnul Racoviţă, îi plăcea să ruleze jucătoarele, să facă schimbări, aşa că atunci a jucat Judith cu numărul unu al lor şi a pierdut, iar eu am bătut pe numărul 2, iar la dublu au intrat Simionescu şi Gohn şi au câştigat. Un meci greu, 7-5 în decisiv”.

Erau deja în „sferturi”, fază în care le aştepta Marea Britanie. „Ele erau marile favorite, o aveau pe Virginia Wade, care câştigase pe atunci deja două titluri de Mare Şlem, la US Open şi la Australian Open. Cealaltă era Joyce Williams. Domnul Racoviţă a schimbat iar, după ce Judith a pierdut la Wade, a pus-o pe Mariana la simplu, care a învins, iar la dublu am jucat eu şi Gohn. Am bătut şi, cu 2-1, eram în semifinale. Cine ar fi crezut?”.

BOICOT! NU, JUCAŢI!

Atunci a început scurta şi intensa aventură a telegramelor. Din România, din partea federaţiei de specialitate, care primise ordin de mai sus, li s-a transmis că trebuie să boicoteze semifinala.

Adversarul era Africa de Sud, iar România socialistă de atunci se alinia politicii antiapartheid. „Eram atît de dezamăgite!”, rememorează Ruzici, care 5 ani mai tîrziu, avea să triumfe la Roland Garros.

Pentru noi, era o lansare, eram pline de entuziasm, ne doream să jucăm! Dar asta era decizia, n-aveam ce face. Aşa că în seara aceea am stat pînă mai târziu, la un restaurant, ca să ne treacă un pic supărarea. A doua zi, am mers prin oraş, ne-am relaxat şi ne-am întors la hotel pe la 12:00”.

CU DOUĂ ORE ÎNAINTE

Acolo, agitaţie uriaşă. „Toată lumea ne căuta, ne aştepta. Se primise altă telegramă, că trebuie să jucăm! Mai erau două ore până la primul meci... În ce viteză ne-am schimbat, am bătut un pic mingea şi am plecat la arenă".

Gohn a pierdut primul meci, dar Virginia a egalat scorul şi totul se decidea în meciul de dublu. „Eu simţeam că pot să mai joc, nu eram obosită, dimpotrivă. Dar antrenorul a schimbat încă o dată, iar fetele au pierdut cu 3-6 în setul al treilea...”.

Aşa s-a încheiat istoria primei participări în Cupa Fed, una decisă poate de cele două telegrame contradictorii. De atunci, România a mai disputat sferturi de finală în Grupa Mondială, iar ultima prezenţă în seria de elită datează din 1999.

TURUL 1: ROMÂNIA-BRAZILIA 3-0

 • Judith Gohn-Andrea Menezes 6-0, 6-0
 • Virginia Ruzici-Suzana Gesteira 6-1, 6-2
 • Gohn, Simionescu-Gesteira, Menezes 6-1, 6-2

TURUL 2: ROMÂNIA-SUEDIA 2-1

 • Ingrid Bentzer-Judith Gohn 6-3, 3-6, 6-3
 • Virginia Ruzici-Christina Sandberg 6-3, 8-6
 • Gohn, Simionescu-Bentzer, Wikstedt 6-4, 2-6, 7-5

SFERTURI: ROMÂNIA-MAREA BRITANIE 2-1

 • Virginia Wade-Judith Gohn 6-2, 6-3
 • Mariana Simionescu-Joyce Williams 6-3, 6-8, 6-3
 • Gohn, Ruzici-Wade, Williams 7-5, 6-2

SEMIFINALE: ROMÂNIA-AFRICA DE SUD 1-2

 • Patricia Walkden-Judith Gohn 6-4, 6-1
 • Virginia Ruzici-Brenda Kirk 4-6, 6-3, 6-3
 • Kirk, Walkden-Gohn, Simionescu 6-2, 4-6, 6-3

Vezi și: 

Avantaj pentru Halep și compania » Caroline Garcia: „Nu știu dacă voi juca împotriva României”Iulia Albu a comentat rochiile Teodorei Becali, dar un detaliu i-a lăsat mască pe toți! Nu a mai spus asta niciodată

Libertatea

Comentarii (5)

Lucian Preda  •  11 Februarie 2019, 23:26

Nu mai există Western Germany, de fapt denumirea generică, fiindcă, oficial, nu a existat niciodată o asemenea țară!

Lucian Preda  •  11 Februarie 2019, 23:23

Of, nu mai scăpăm noi! S-a schimbat cumva, ceva, in ceea ce înseamnă Germania? Nu e tot Bundesrepublik Deutschland?

Dan Gramescu  •  11 Februarie 2019, 22:42

Wiesbaden este situat in continuare în Germania federală. R..F. Germania a absorbit R.D.Germană după '89 , dar există in continuare sub aceeași denumire.

Vezi toate comentariile (5)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
12:00 Tenis, WTA

Turneul din Moscova

Digi 2
13:00 Tenis, WTA

Turneul din Luxemburg

Digi 4
15:00 Tenis, ATP

Turneul din Antwerp

Digi 3, Look Sport 3
17:15 Baschet M

BCMU Pitești - U-BT Cluj-Napoca

Digi 4
18:00 Fotbal, Liga 1

Hermannstadt - Voluntari

Digi 1, Telekom 1, Look Sport
19:45 Baschet M

CSM CSU Oradea - Dinamo

Digi 3
20:30 Fotbal, Liga 1

Dinamo - Gaz Metan Mediaș

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, Turcia

Galatasaray – Sivasspor

Look Sport 2
21:30 Fotbal, Bundesliga

Frankfurt - Leverkusen

Digi 3, Look Sport 3
21:45 Fotbal, Ligue 1

Nice - PSG

Digi 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1

Acum, în direct

Urmărește aici

acum!
×